II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

1956-ra emlékezett a kerület

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára ünnepi műsorral, táncelőadással, kiállításokkal, park- és emlékkőavatással, valamint koszorúzással emlékeztek a II. kerületben.

 Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 60. évfordulója alkalmából a II. Kerületi Önkormányzat ünnepi megemlékezést rendezett a Széna téren. A kerek évforduló kapcsán nagyon sokan eljöttek: többek között az egykori Széna téri harcosok, a II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének tagjai, a pártok és civil szervezetek képviselői, valamint számos II. kerületi és nem kerületi. Az emlékezők ünnepi karszalagot tűzhettek. Az eseményen beszédet mondott Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere és Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke.


Képgaléria nyílik

Láng Zsolt beszédében kiemelte, hogy a II. kerület különösen gazdag azokban az emlékhelyekben, amelyek segítenek 1956-os hősi múltunk felidézésében. Feladatunk, küldetésünk azon munkálkodni, hogy emlékhelyeink üzenete ne csak az évfordulós megemlékezések helyszíne, de mindennapjaink iránymutatója legyen:
– Hazánk érdekében mindenkor tudnunk kell, hol a helyünk, mi a feladatunk. Hisz’ nemzeti ügyek, kihívások napjainkban is vannak, amelyekben felelős döntést kell hozni.
Hozzátette: a II. kerületben a megemlékező és koszorúzó szervezetek sokszínűsége évről évre azt fejezi ki, hogy a közéleti viták ellenére egyetértés van 1956 kiemelkedő jelentőségének megítélésében. – Óvjuk, ápoljuk ezt az örökséget, mert halálra van ítélve az a nemzet, amely nem tud közösen emlékezni, amely nem tud pillanatnyi, kicsinyes aktuálpolitikai megfontolások miatt legalább ünnepnapjain méltó lenni hősei emlékéhez – emelte ki a polgármester.


Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta: emlékezni, tisztelegni jöttünk, szívünket felemelni, hogy ünnepi lélekkel hajtsunk fejet 1956 emléke előtt. De ezzel egy időben önmagunkat is meg kell vizsgálnunk, hogy őrizzük-e a megtisztulás tüzet? Meg tudjuk-e érteni, hogy a pesti srácok és Széna tériek miért harcoltak és miért adták életüket?
– A Széna téri forradalmárok nem hősnek születtek, mégis vállalták és cipelték azt a terhet, amit a történelem a vállaikra rakott. Szabadságra vágytak, jelzők nélküli demokráciára. – emelte ki Latorcai János.


Az ünnepi műsorban Morandini Gut Dániel énekelte a Himnuszt, Nagy Emma, a Kodály Zoltán iskola diákja népdalt énekelt, és fellépett a Csillagszeműek Táncegyüttes ünnepi műsorral.


Megemlékezések kerületszerte

Avatóünnepség keretében, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából adták át a teljes körűen felújított és akadálymentesített Mansfeld Péter parkot október 22-én. A megemlékezésen részt vett Láng Zsolt polgármester, Mansfeld László, a fiatalon kivégzett forradalmár fivére, valamint a II. Kerületi Önkormányzat képviselőtestületének több tagja.


Ünnepélyes keretek között kihirdették a II. Kerületi Önkormányzat Idősügyi Tanácsa 1956-os novellaíró pályázatának, valamint a Múzeum 1956 Emlékére Közhasznú Alapítvány pályázatának díjazottjait a Marczibányi Téri Művelődési Központban október 20-án. Láng Zsolt polgármester köszöntő beszédében elmondta, hogy a forradalom hatvanadik évfordulóján minden közösség feladata, hogy méltó programokkal ünnepelje a történelmi eseményt.


A Duna Művészegyüttes előadásában nagy sikert aratott a Gloria Victis – Táncszínházi előadás 1956 emlékére című műsor a Kultúrkúriában október 21-én. A II. Kerületi Önkormányzat díszelőadásán Dankó Virág alpolgármester mondott ünnepi beszédet, az esemény résztvevőit Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is köszöntötte. Az ünnepségen a Rákóczi Szövetség szervezésében százhúsz határon túli fiatal is részt vett.


A Klebelsberg Kultúrkúriában október 21-én nyílt kiállítás eredeti dokumentumok alapján idézte fel 1956 eddig feltáratlan pesthidegkúti történéseit és a kapcsolódását a fővárosi – budai – forradalmi eseményekhez. Az anyagot dr. Szentpétery Tibor a fővárosi forradalmi eseményeiről készített fotói egészítik ki. A tárlat november 8-ig tekinthető meg. A Marczibányi Téri Művelődési Központ M Galériában 56_60 – Ezerkilencszázötvenhatos jelek és nyomok a 2016-is Budapesten címmel nyílt kiállításon Kéri Gárspár fotóművész analóg és digitális fotográfiai eljárással készült nyomatai láthatók november 8-ig.


A lengyel szolidaritásnak és segítségnyújtásnak emléket állító emlékkövet avattak a Bem téren Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes és Michal Andrukonis, a lengyel nagykövetség ideiglenes ügyvivője jelenlétében. A II. Kerületi Önkormányzat nevében Gór Csaba képviselő helyezett el virágot az emlékműnél.


A Rákóczi Szövetség szervezésében, a Gloria Victis rendezvénysorozat keretében idén is a Bem térre vonultak a fáklyás felvonulók október 22-én este. A Bem szobornál Halzl József, a szövetség elnöke és Szász István Szilárd, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem doktorandusza mondott beszédet. Önkormányzatunk képviseletében Riczkó Andrea és Legény Béla képviselők helyeztek el koszorút.Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 60. évfordulója alkalmából az egykori hősök előtti tisztelgés jeleként koszorút helyezett el a a Széna téren
:

Az Országgyűlés elnöke, Dr. Kövér László képviseletében Dr. Latorcai János alelnök; a II. Kerületi Önkormányzat nevében Dr. Láng Zsolt polgármester; Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő nevében Greinstetter Balázs; a FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség II. Kerületi szervezete és frakciója nevében Riczkó Andrea alelnök és Dr. Biró Zsolt; a KDNP II. Kerületi szervezete és frakciója nevében Kocsy Béla elnök; Skublicsné Manninger Alexandra frakcióvezető és Kerényi Csaba elnökségi tag. Koszorúzott továbbá a Kerületünk az Otthonunk frakció nevében Őrsi Gergely frakcióvezető; a II. Kerületi MSZP nevében Dr. Varga Előd Bendegúz és Besenyei Zsófia, a Párbeszéd párt nevében Perjés Gábor és Major Petra; a „Jobbik Magyarországért” Mozgalom II. kerületi szervezete nevében Bodor Zoltán elnök és Gyöngyösi Márton parlamenti képviselő, választókerületi elnök; a FIDELITAS nevében Varga-Bajusz Veronika budapesti elnök és Molnár János, II. kerületi alelnök; az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség nevében Nacsa Lőrinc elnök és Vida Zoltán, a II. kerületi IKSZ elnöke; a II. kerületi Demokratikus Koalíció nevében Kecskés Balázs és Gál Andrea.
A hősök emléke előtt koszorúval tisztelgett a Dombok Budai Polgári Egyesület nevében Jankovics Marcell, elnök, a Pesthidegkúti Polgári Körök Szövetsége nevében Molnár Ferenc és Dr. Visontay József; az 1956-os Magyar Nemzetőrség nevében vitéz Mohácsi László Széna téri hős, nemzetőr vezérezredes, Andreas G. Lehr, nemzetőr dandártábornok, a Magyar Nemzetőrség németországi parancsnoka, Helmeczi György, valamint Rimner Gábor nemzetőr dandártábornokok; a Történelmi Vitézi Rend nevében vitéz Hunyadi László főkapitány, vitéz Kintzly Péter törzskapitány és vitéz Béres Ferenc országos törzskapitány; a Nemzeti Fórum Egyesület II. kerületi szervezete nevében Dr. Soproni Roland, elnök és Király Márta alelnök; a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége nevében a II. kerületi elnök, Munkácsiné Fazekas Rita; a II. Kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat, valamint az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület nevében, Dr. Issekutz Sarolta elnök és Bacsó Zoltán; a Jézus Testvérei Ökumenikus Diakóniai Rend nevében Széchey Béla, apát.
Koszorúzott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nevében Hajnissné Anda Éva, II. kerületi tankerület-vezető, valamint az Áldás Utcai Általános Iskola diákjai; a Remetekertvárosi Általános Iskola nevében Nagy Andrea intézményvezető és az iskola két diákja, a Magyar Csodaszarvas Egyesület nevében Pálffy György; a Budai Főnix Kulturális Egyesület nevében Csorba Géza és Hayden József.

Gloria Victis!

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!