II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Pályahiba és vágányzár a 61-es villamos vonalán

A szombat esti viharos esőzés több villamos vonalon fennakadásokat okozott. A 61-es villamos vonalán a Kelemen László utcánál a víz tönkretette a pálya töltését, a forgalom a hét második felében indulhat újra.

A Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) sajtóközleményében arról tájékoztatott, hogy a 61-es villamos vonalán a Kelemen László utcánál szeptember 1-éj a hatalmas mennyiségű víz kimosta a sínek alól a zúzottkő ágyazatot annak ellenére, hogy a 2017-ben végrehajtott támfal megerősítési és pálya felújítási munkák a tervek szerint, megfelelő minőségben lettek végrehajtva. A pályában létesített víznyelők funkciójuk szerint a vasúti pályában keletkező csapadékvíz elszállítására alkalmasak. Az éjszakai esőzés következményeként keletkezett hiba oka, hogy az érintett területen gyűlik össze a hegyoldalból két irányból is ide folyó csapadékvíz, amely csak a villamos pályán keresztül tud a vízgyűjtőként funkcionáló Ördög-árokba jutni. A havária jellegű esőzés során olyan mennyiségű víz gyűlt össze, amelyet a pálya víznyelői már nem tudtak elvezetni, a nagy mennyiségű csapadék így utat talált magának a vasúti pálya felépítményén keresztül, elhordva a töltésoldalt.


A helyreállítás során a BKV a kivitelezővel együttműködve olyan megoldást keres, amely hosszú távon megoldást biztosít a közutakról a villamos pályára kerülő csapadékvíz elvezetésére az Ördög-árokba. A hibahelyen nagy keresztmetszetű áteresz épül, amely extém mennyiségű csapadék elvezetésére is alkalmas. Ennek megépítése néhány napot igénybe vesz, a hét második felére várhatóan elkészülhet a megfelelő megoldás, és a vonalon a forgalom újra elindítható lesz. A vihar által okozott károsodás – az alépítmény rongálódása – jelenleg még nem ítélhető meg teljes körűen, ezért a forgalom beindulását követően szükség lesz sebességkorlátozás bevezetésére, hogy a pálya alépítményének stabilitása megbízhatóan megítélhető legyen.

A BKV arról tájékoztatott, hogy a kivitelezővel együtt mindent elkövet azért, hogy a vonalon a forgalom mielőbb helyreállítható legyen, és a szolgáltatás biztonsággal újraindíthatóvá váljon.

A viharkár utáni villamosvágány-helyreállítási munkálatok miatt az 56-os és a 61-es villamosok a dél-budai végállomásoktól Budagyöngyéig közlekednek. Budagyöngye és Hűvösvölgy között 61-es jelzéssel pótlóbuszok járnak, melyek a 956-os autóbusz megállóiban állnak meg.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!