II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Átadták a Császár-Komjádi Sportuszodát

A július 17-én átadott uszodát hét hónap alatt újították fel, a létesítmény korszerűsítése 3,8 milliárd forintba került. A nagyközönség számára szeptembertől látogatható a sportközpont.


Az avatáson részt vett Tarlós István főpolgármester, aki elmondta, hogy a vizes világbajnokság remek apropó a budapesti uszodák modernizálására, ami már egy régóta fennálló igény volt. Hozzátette: a következő évtizedek legfontosabb feladata egy élhető város kialakítása, a Császár-Komjádi Sportuszoda felújítása pedig éppen ezt a célt szolgálja. A főpolgármester elmondta azt is, hogy a több mint negyven évvel ezelőtt átadott létesítményt most először újították fel teljeskörűen, mindent a mai kornak megfelelő technikával modernizáltak, ezek a látványos minőségi változások pedig az üzemeltetésben játszanak majd fontos szerepet.

 


A létesítményt a hazai rendezésű világbajnokság ideje alatt edzésekre használják, azt követően pedig többek között tanuszodaként funkcionál, illetve a triatlonosok, öttusázók, úszók és vízilabdacsapatok otthona lesz.

 


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője reményét fejezte ki, hogy a világbajnokság alatt sikeresen vizsgázik majd az uszoda. A miniszter fontosnak tartotta kiemelni, hogy a II. kerületben több, jelentős beruházás is zajlik. Ezek egyike a II. Kerületi Önkormányzat beruházásában Pesthidegkúton épülő uszoda, ami régi vágya a II. kerületben élőknek. Szintén a kiemelt beruházások között említette a nemrég felújított Klebelsberg-kastélyt, valamint a Millenáris park bővítését és rekonstrukcióját, illetve a Gül baba türbe és környékének felújítását.


 

Fürjes Balázs, a budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az átadáson köszönetet mondott a környék lakóinak a türelemért. Mint jelezte, Budapest készen áll arra, hogy megrendezze a világ harmadik legnagyobb sporteseményét, mert minden létesítmény határidőre elkészült. Ahogy fogalmazott, erre a teljesítményre minden magyar büszke lehet, hiszen mindössze két év alatt sikerült azt összehozni, amelyre a szabályok szerint hét éve van a rendezőknek, de a mexikói Guadalajara visszalépése miatt beugróként "világrekord-sebességgel" kellett dolgozniuk a magyar szakembereknek.


 

Az uszodában a felújítás után tágas aulatér várja a vendégeket, a homlokzati üvegszerkezet cseréjét követően rá lehet látni a Dunára, a megújult öltözőkben pedig saját vizesblokkal ellátott csapat- és csoportos öltözőket, illetve a nagyközönség számára modern kabinokat, beléptető rendszert építettek ki. A mozgáskorlátozottak számára a külön öltözési lehetőséget, illetve a fedett medencék akadálymentes megközelítését egyaránt lehetővé tették. Felújították a hiányos állapotú burkolatokat és a medence szigetelését is, valamint a közönség számára nem látható rendszerek is megújultak, így a vízellátó rendszer, a szellőztetés és a légtechnika is.


A Komjádi jellegzetes, évek óta azonban hibás nyitható tetőszerkezetét is megjavították. A felújítás átalakításokkal is járt. A beruházás egyik legfontosabb hozadéka, hogy a sportversenyekre érkező nézők a Komjádi utca felől külön bejáraton léphetnek be a létesítménybe, ahol már új padokon, korszerű eredményjelzőn követhetik az eseményeket.

 


Az uszoda jelképes kulcsait Fürjes Balázs, Varga Mihály és Tarlós István adta át Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnoknak, illetve ifjú tanítványainak, akik örömmel vették birtokba az uszodát. Az avatáson a II. Kerületi Önkormányzat nevében Riczkó Andrea, a terület önkormányzati képviselője vett részt. 


A Nemzeti Sportközpontok tájékoztatása szerint a Császár–Komjádi Sportuszoda az Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság versenyprogramjainak (július 14–30.), majd ezt követően augusztus 7–20. időszakban a FINA MASTERS Világbajnokság versenyeinek lebonyolító helyszíne. A két világesemény között a létesítmény edzés helyszínként működik. A világbajnokságok után a lakossági használathoz szükséges technikai átszereléseket végzik.
A létesítmény szeptember 1. után már nyitva áll a nagyközönség előtt.


 MTI/Budai Polgár

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!