II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Elhunyt Székely Imre

A 91 éves korában elhunyt Székely Imre tanár, helytörténész búcsúztatása november 8-án 14.30-kor lesz az Új Köztemetőben (X., Kozma u. 8.). Gyászmiséjét november 8-án 18.30-kor tartják a Krisztus Király-templomban (II., Keleti Károly u. 39.).

Nem sokan vannak, akik nála jobban ismerték a kerület történetét. Székely Imre négyéves korában került a Rózsadombra, majd az Áldás utcai elemiben tanult. Az ott töltött négy év emlékeit megírta az iskola 80 és 90 éves jubileumi évkönyvébe. A Keleti Károly utcai Érseki Katolikus Gimnázium nyolc éve kitűnő alapot adott számára a későbbiekhez. 1945-ben íratkozott be a Pázmány Péter Tudományegyetemre, ahol magyar-angol szakos tanári diplomát szerzett, majd egyetemi könyvtárosi oklevelet.

Fiatal tanárként a Dimitrov úti (ma Remetekertvárosi) általános iskolában, majd a város több középiskolájában és a budai tanítóképző főiskolán tanított. Magyar nyelvi tankönyveket írt a középiskolák számára, hosszú éveken át vezette a határainkon túl magyar nyelvet tanítók nyelvi képzését, részt vett a háromkötetes Pedagógiai Lexikon elkészítésében. 

Nyugdíjas kora óta főleg a kerületben tevékenykedett, a Budai Polgárban több mint kétszáz helytörténeti cikke jelent meg, melyekben bemutatta városrészünk templomait — ez a Budai Polgár Könyvek elsô tagjaként meg is jelent —, a kerületi iskolákat, érdekes épületeket és emléktáblákat. 1995-ben az Érseki gimnázium relikviáiból állandó kiállítást hozott létre, amely a Keleti Károly utcai templom karzatán látható. A templom háborúban tönkrement harangjátékát 2000-ben az ô kezdeményezésére állították helyre. 

Székely Imre 2004-ben kapott II. Kerületért Emlékérmet.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!