II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Fennmaradási engedély a kutakra

Fennmaradási engedélyt kell kérni a vízjogi hozzájárulás nélkül fúrt vagy ásott kutakra.
 

Az Országgyűlés tavaly módosította a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényt, amely 2018. január 1-jén lépett hatályba. A jogszabály értelmében mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő, aki 2018. január 1-jét megelőzően vízjogi engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően létesített vízkivételt biztosító vízi létesítményt, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2018. december 31-ig kérelmezi, és az engedély megadásának feltételei fennállnak. Lényeges változás, hogy a kutak megépítését, átalakítását, üzemeltetését és megszüntetését 2018. január 1-jét követően kizárólag véglegessé vált vízjogi engedély birtokában lehet végezni.

Amennyiben a kút nem érint karszt- vagy rétegvizet, 500 m3/év vízigénybevétel alatti, a kút épülettel rendelkező ingatlanon van, magánszemély a kérelmező, a kút házi ivóvízigény és a háztartási igények kielégítését szolgálja; a kút nem gazdasági célú vízigényt szolgál, akkor a fennmaradási engedélyezés a jegyző hatáskörébe tartozik. Fontos tudni, hogy amennyiben az előző feltételek közül bármelyik nem teljesül, akkor nem a jegyző, hanem a katasztrófavédelmi igazgatóság hatáskörébe tartozik a kút fennmaradási engedélyezési eljárása. A fennmaradási engedélyezési eljárást a jogalkotó kiterjeszti mind az ásott, mind a fúrt kutakra, vagyis minden olyan kútra – még használaton kívüli kutakra is fennmaradási engedélyt kell kérni –, amelyet vízjogi engedély nélkül létesítettek.

 

Kérelem benyújtásával kapcsolatos információk: 

2018. december 31-ig a vízkivételt biztosító vízi létesítmények fennmaradási engedélyezési eljárása illetékmentes. A kérelem letölthető a II. Kerületi Önkormányzat honlapjáról, a „GYORSMENÜ/ NYOMTATVÁNYOK/Környezetvédelmi Osztály nyomtatványai” menüpontból: http://www.masodikkerulet.hu/gyorsmenu/nyomtatavanyok

 

Az engedélyezési eljárással kapcsolatban a II. kerületi Polgármesteri Hivatal Hatósági Igazgatóság Környezetvédelmi Osztályánál az alábbi elérhetőségeken lehet érdeklődni: a 346-5724-es, a 346-5725-ös, a 346-5722-es telefonszámokon, illetve a kornyezetvedelem@masodikkerulet.hu e-mail-címen. Felvilágosítást adnak személyesen, ügyfélfogadási időben: hétfőn: 13.30–18.00-ig, szerdán: 8.00–16.30-ig, pénteken: 8.00–11.30-ig. Cím: 1027 Frankel Leó út 5., I. emelet 5. szoba.

 

 

 

 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!