II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Újabb harmincöt gyűjtőedény a kutyásoknak

Az év végéig már több mint száz helyszínen lehet majd kidobni a kutyagumit a külön erre a célra telepített gyűjtőedényekbe a II. kerületben.

Az ürülékmentes közterület azonban csak egy része a felelős ebtartásnak és a békés egymás mellett élésnek. Nemcsak a polgármesteri hivatalhoz, de szerkesztőségünkhöz is rendszeresen érkeznek lakossági panaszok a gondatlan kutyatulajdonosok miatt. A beszámolók általában fel nem szedett kutyaürülékről, büdös közterületekről szólnak.

– A II. Kerületi Önkormányzat elkötelezettje annak, hogy a II. kerület közterületei, parkjai ápoltak és tiszták legyenek – hangsúlyozta Pogány Norbert, a Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Osztályának vezetője. – A mögöttünk álló években ezt nemcsak mondtuk, hanem tettünk is annak érdekében, hogy a közterületen a gazdáknak legyen hová vinniük sétálni és játszani a kutyájukat. Annak a lehetőségét is igyekszünk megteremteni, hogy az ebek után az ürüléket kulturált módon el tudják helyezni minél több helyszínen a speciális kialakítású, kizárólag kutyaürülék gyűjtésére alkalmas edénybe a közterületeken – jogszabályi kötelezettségüknek eleget téve. Hét kutyafuttatónkon kívül Pesthidegkúton, a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont mellett speciális kutyaügyességi pályát épített az önkormányzat. 


Az osztályvezető elmondta, hogy a II. kerület még idén 35-tel bővíti a kutyaürülék-gyűjtő edények számát. A ládákat olyan pontokon üzemelik be, ahol a lakossági visszajelzések alapján a legnagyobb szükség van rájuk. A fejlesztés első ütemében év végéig összesen nyolcvan új, egységes kialakítású és nem utolsó sorban könnyen kezelhető kutyaürülék-gyűjtő kukát helyeznek ki. Ezzel összesen 104 edény biztosítja a felelős ebtartóknak a lehetőséget, hogy környezetük tisztaságát megőrizzék. 

Pogány Norbert hozzátette, hogy a következő évben a már régóta üzemben lévő, régebbi típusú edények cseréje történik meg, de továbbra is figyelik, hogy hol van legnagyobb szükség újabbak kihelyezésére. A beruházásra és az üzemeltetésre az önkormányzat költségvetésében biztosították az anyagi feltételeket. Évente mintegy 16 millió forintot fordít a II. kerület a kutyafuttatók fenntartására és a gyűjtőedények üzemeltetésére és tartalmuk elszállítatására.

 


A kutyatartás írott és íratlan szabályai

 Az, hogy a gazda a házi kedvence után összegyűjti az ürüléket a közterületen, csak egy része a kutyasétáltatás alapvető szabályainak. Ahhoz, hogy a kutyák, a gazdájuk és a többi lakó egymással szimbiózisban használhassa a közterületeket, más, írott és íratlan szabályoknak is meg kell felelniük a gondos gazdáknak.

• Napi szinten találkozhatunk olyan kutyával, amelynek nemcsak a pórázát, de néha még a gazdáját sem látni. A jogszabályok értelmében pedig alapvető szabály, amit a kutyasétáltatónak be kell tartania, hogy közterületen – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – a kutyát méretétől függetlenül csak és kizárólag pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki irányítására, kezelésére és fékentartására képes. Az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az ne veszélyeztethessen a harapásával sem más állatot, sem embert. Hiába tudja, vagy csak gondolja azt a gazda, hogy a kedvence békés, mindez nem nyugtatja meg azokat, akik félnek, hogy a póráz nélküli kutya megtámadhatja őket, de sokan – érthetően – azt sem szeretik, ha a kutyus csak szimatot vesz, vagy megnyalja őket.

• A paragrafusok szerint a szájkosár használata csak a „veszélyes ebbé” nyilvánított kutyáknak kötelező, a tömegközlekedési eszközökön azonban minden kutyának viselnie kell. Kivételt képeznek ez alól a segítő kutyák. Azonban, ha tudjuk a kutyánkról, hogy alkalmanként hajlamos agresszívan viselkedni más kutyákkal, netán emberekkel szemben, akkor a kellemetlenségek elkerülése végett javasolt a szájkosár alkalmazása.

• Nem ritka, hogy erdőben sétálva felbukkan egy-egy póráz nélkül sétáló kutya. Főleg az erdőkkel határolt II. kerületben érdemes nem elfelejteni, hogy természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen tilos póráz nélkül elengedni a kutyát. Kivételt képeznek a gombakereső, illetve a vadászat alkalmával használt ebek.

 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!