II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Idén húszéves a Fény Utcai Piac

1998-ban átfogó rekonstrukció eredményeképpen nyerte el mai formáját a Fény Utcai Piac Cságoly Ferenc Ybl-díjas építész, a II. kerület díszpolgára tervei alapján.

A II. Kerületi Önkormányzat beruházásában húsz évvel ezelőtt a garázzsal együtt ötszintes épületet alakítottak ki üzletekkel, piaci standokkal, mozgólépcsőkkel. 


Cságoly terveit a fővárosi önkormányzat emlékéremmel jutalmazta, mivel szellemes építészeti megoldása biztosítja, hogy az épület hamisítatlan piaci hatást keltsen. A vásárló a főbejárat felől közeledve szinte az egész piacot átlátja. A Fény Utcai Piacot 1998. június 30-án adták át, a szalagot a II. kerület akkori polgármestere, Póta Gyula vágta át. Újjáépítése óta 31 millióan látogatták meg, s továbbra is a budai oldal legismertebb és leglátogatottabb piaca maradt. A hűséges vásárlók mellett egyre nagyobb arányban tűnnek fel fiatal családosok és akár huszonéves fiatalok is, akik között – egy kutatás szerint – egyre népszerűbb a „piacozás”. A vásárlási szokások ugyan átrendeződtek, jelentős konkurenciát okoznak a szupermarketek, de egyedi hangulatával változatlanul a II. kerület egyik legkedveltebb találkozási pontja a Fény Utcai Piac. 

 


Az október 12-i ünnepi eseményen részt vett Láng Zsolt II. kerületi polgármester mellett Ernyey László önkormányzati képviselő, a Fény Utcai Piac Kft. felügyelőbizottságának elnöke, valamint Biró Zsolt és Legény Béla önkormányzati képviselő is.

Láng Zsolt köszöntőjében kiemelte, hogy ez az emblematikus helyszín nemcsak klasszikus piacként működik, hanem egyben találkozási pont is a kerületiek számára, mindemellett számtalan egyéb funkcióval is rendelkezik, így egy hétvégi bevásárlás alkalmával szinte mindent megtalálhatnak itt a vásárlók, amire csak szükségük lehet. – Büszkék vagyunk rá, hogy ez a kedvelt bevásárlóközpont, piac és gasztronómiai egység a mi kerületünkben van – tette hozzá. Varga László, a Fény Utcai Piac Társasház intézőbizottságának elnöke szerint a piac sokat változott az elmúlt évtizedekben, de a törzsvásárlók, a széles és friss kínálat, a rejtett kincsek, az őstermelők meglepetései, a rend, a tisztaság és a jó hangulat változatlan maradt. Az árusainkkal való emberi kapcsolat miatt szinte hazajárnak a látogatók, recepteket és főzési tippeket cserélnek, beszélgetnek, viccelődnek – emelte ki Varga László.

Néhány szám a piac elmúlt húsz évéből: 150 tonna gomba, 1000 tonna kenyér, 5500 tonna csirkehús, 6500 tonna burgonya, 2 millió darab lángos. Jelenleg a csaknem 20 ezer négyzetméteren található 150 üzletnek az önkormányzattal együtt több mint 60 tulajdonosa van.


 

A piac története

A nagy hetivásárokat már a harmincas évek elejétől a Lövőház utcában tartották. Budapest Főváros Törvényhatósági Bizottsága 1940-ben határozatban jelölte ki a Széna téren és a Vérmező úton, a volt „sportpálya mellett elhúzódó gyalogjárdán elhelyezett élelmiszerpiacnak” a Lövőház, a Fény és a Retek utca által határolt területen való végleges felépítését. A Honi Ipar 1942. december elsején arról számolt be, hogy hamarosan „Megkezdi a főváros a Retek-, a Fény- és Lövőház-utca által határolt területen a szénatéri piacot pótló korszerű piac építkezését.” 


A szovjet kolhozpiacok mintájára tervezett Fény utcai csarnokot végül 1953. április 21-én nyitotta meg Nezvál Ferenc, Budapest Főváros Tanácsa Végrehajtó Bizottságának elnökhelyettese és Kenderesi Károly, a II. kerületi Tanács elnöke. „Régi kívánságuk vált valóra kedden a II. kerület dolgozóinak: a Fény-utcában megnyílt Budapest legkorszerűbb élelmiszervására. A koradélutáni órákban már nagy tömeg állta körül a lobogódíszt öltött piacteret. Az árusítóhelyek zsúfoltak a szebbnél szebb friss áruval. A KÖZÉRT-Hús Bolt üvegpolcain és a falmenti kampókon sertéscombok, karajok, rózsaszín tarják, hízott marhaszegyek, leveshúsok sorakoztak. […] A piac teraszán zenekar szórakoztatta a folyton szaporodó néptömeget, amely a piac megnyitására várt. Közben megérkeztek a meghívottak, a kerületi tanács tagjai, a tömegszervezetek képviselői, a kerület legjobb dolgozói” – írta a Magyar Nemzet 1953-ban. Két évre rá Budapest Főváros Tanácsa Végrehajtó Bizottsága a Fény utcai piacot a II. kerületi Tanács közvetlen kezelésébe adta.

Az újjáépítés

A kilencvenes években a Lövőház utca, Fény utca és Retek utca által határolt terület helyet adott – meglehetősen elhanyagolt körülmények között – az elavult Fény Utcai Piac mellett egy kétszáz férőhelyes felszíni személygépkocsi-parkolónak, továbbá hat lakóháznak. A II. Kerületi Önkormányzat részletes rendezési tervet készíttetett a jelzett területre, és a piac újjáépítése mellett döntött. A régi piacon helyet foglaló kereskedők képviselőit az önkormányzat valamennyi döntésbe bevonta, véleményüket a döntés-előkészítés során figyelembe vette, a lakókat kárpótolta. 1998-ban átfogó piacrekonstrukció eredményeképpen született meg mai formájában a Fény Utcai Piac Cságoly Ferenc Ybl-díjas építész tervei alapján. A II. Kerületi Önkormányzat beruházásában garázzsal együtt ötszintes épületet alakítottak ki üzletekkel, piaci standokkal, mozgólépcsőkkel. 

 


Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!