II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Újjászületett a Klebelsberg-kastély

Ünnepélyes keretek között adták át június 21-én a magyar kormány 1,15 milliárd forintos támogatásával felújított Klebelsberg-kastélyt, ezzel a pesthidegkútiak több évtizedes álma valósult meg.


Képgaléria nyílik

A megjelenteket Láng Zsolt polgármester köszöntötte, beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő. Az egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter otthona a magyar kormány 1,15 milliárd forintos támogatásával újult meg, amely a politikus életművét bemutató emlékhelyként, valamint vendégházként működik majd a jövőben.

 


Láng Zsolt polgármester köszöntőjében elmondta: a Klebelsberg által 1923-ban megvásárolt birtok története hű lenyomata a magyar nemzet elmúlt 94 évének: az építésnek, a rombolásnak, a kitelepítésnek, értékeink elporlasztásának, a kétes gazdasági tranzakcióknak, a megmaradt közösség kiállásának és az újjáépítésnek. A rendszerváltás után azonnal megjelent a lakossági igény a kastély helyreállítására, Klebelsberg elhallgatott életművének rehabilitációjára. Megalakult a Klebelsberg Emléktársaság Jókai Anna elnökletével, az önkormányzat pedig minden évben Klebelsberg napokat szervez az emléktársasággal karöltve, a szomszédban található művelődési házat pedig szintén a kultuszminiszterről Klebelsberg Kultúrkúriának neveztük el.

 


Mint kiemelte: a mostani felújítással a kerületben élők több évtizedes vágya teljesült. Hozzátette, a fővárosért és a II. kerületért az elmúlt évtizedekben a Fidesz-KDNP közössége tette a legtöbbet, hiszen a városrészben nem csak a 24. órában megmentett Klebelsberg kúria újult meg, hanem a Gül baba türbe és környezete, a Széll Kálmán tér, a Császár-Komjádi uszoda, továbbá a volt ipari minisztérium helyén közpark és mélygarázs épül, emellett az önkormányzat egy sport és szabadidős igények kiszolgálására alkalmas uszoda is épít. Láng Zsolt köszöntőjét végül a Klebelsberg család ősi jelmondatával zárta, amely a négyezer kötetes könyvtárszoba falán állt: toga et sago, azaz – Klebelsberg életútjának ismeretében – szolgálat minden körülmények között.

 


Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta: Klebelsberg úgy vélte, hogy Trianon után az életképes nemzetekre egy katasztrófa úgy hat, mint amikor visszavágják a fákat, ahogyan egy egészséges gyökérzettel rendelkező fa új lombot tud hajtani, ugyanúgy az a nemzet is meg tud újulni, amely erős és egészséges szálakkal kapaszkodik a múltjába. Ehhez olyan oktatás- és kultúrpolitikára volt szükség, amely egyszerre volt modern és méltó a magyar kultúra ezer éves hagyományaihoz. A miniszterelnök megköszönte Pesthidegkút polgárainak és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, hogy soha nem adták fel, hogy harcoljanak az épület megmentéséért. Felidézte: néhány évvel ezelőtt a Klebelsberg-kastély helyén csak egy "épületre emlékeztető kőhalom" volt, és ha ma nem a polgári-nemzeti keresztény erők lennének kormányon, akkor ez így is maradt volna. Hangsúlyozta: nem engedhették meg, hogy tönkremenjen egy olyan épület, amely Magyarország büszke kulturális örökségéhez tartozik, ahogyan nem hagyták ezt a Várkert bazár, az Erkel színház, a Vigadó és a Ludovika esetében sem. 

Varga Mihály elmondta, hogy a kormány 2013-ban döntött a felújításról, amire első körben 700 millió forintot szántak, majd ezt kiegészítették 2015-ben, így összesen 1,15 milliárd forintból újult meg a kastély, amely a politikus életművét bemutató emlékhelyként és vendégházként nyitja meg most kapuit.

 


Az új épületet Esterházy László katolikus esperes-kanonok, Kovács Gergely református lelkipásztor és Fodor Viktor evangélikus lelkész áldotta meg. A műsorban fellépett Kautzky Armand színművész, aki Jókai Anna verseket szavalt, a Marczibányi téri Kodály Zoltán iskola énekkara Kodály darabokat adott elő, valamint a Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium 2. osztálya német nemzetiségi tánccsoportjának előadását tekinthették meg a vendégek.
A Klebelsberg-kastély múltja

 


Az épületegyüttest a kultuszminiszter Klebelsberg Kuno gróf és felesége, Botka Sarolta 1923-ban vásárolta meg, a házaspár 3 évvel később költözött új otthonába. A kastély a 20. század – és a Klebelsberg-házaspár – igényének megfelelő komforttal rendelkezett: vezetékes vízszolgáltatással, központi fűtéssel, fürdőszobákkal, vízöblítéses WC-vel. Az udvaron álló kutat kovácsoltvas oszlopokkal, oszlopdíszekkel egészítették ki, s a bejárat kovácsoltvas kapuját címer díszítette. A kertben galambdúcot, kutyaházat, virágtartóládákat helyeztek el, megépítették a pergolát. A kert öntözését locsolóvezeték és kiépített csapok biztosították. A házaspár szobáit könyvtár, ebédlő, szalon, télikert egészítette ki. Az építkezésen pesthidegkúti mesterek is dolgoztak.

 


Pesthidegkút még 1926-ban díszpolgári címmel tisztelte meg Klebelsberg Kunot, s nevezte el róla a Budai utat, a falu főutcáját, felesége pedig a mai Galóca utca névadója – Sarolta utca – lett. Az országszerte ismert és tisztelt kultuszminiszter, valamint a társasági életből részét kivevő Sarolta asszony révén Pesthidegkút neve gyakran szerepelt az újságok politikai és társasági hírrovatában. A községet immár nemcsak mint kedvelt és népszerű kirándulóhelyet tartották számon.

 


Klebelsberg sajnos mindössze hat évig élvezhette mutatós kőfallal körülvett otthona békéjét és nyugalmát, gyönyörű könyvtárát, a parkot, a patakot kis hídjával, a rózsalugast a pergolával: 1932-ben elhunyt. Férje elvesztése után Sarolta asszony visszavonultan élt egykori közös otthonukban. Miután az épületegyüttes túl nagy volt számára, csak a belső kastélyrészt tartotta meg, a Templom utcával határos épületet pedig hol a csendőrség, hol a helyi cserkész-csapat használta.

 


A II. világháború után, 1949-ben a kastélyt államosították, két szobát azonban meghagytak Sarolta asszonynak. 1950-ben az épületegyüttest juttatás címén a Szakszervezetek Országos Tanácsának (SZOT) adták. 1951-ben Klebelsberg özvegyét a Csongrád megyei Okányba telepítették ki.
A szakszervezeti üdülőt, iskolát működtető SZOT később az ingatlant elcserélte egy másikra. A cserét követően a Rókus Kórház Pszichoterápiás Osztálya kezelte itt betegeit.

 


A rendszerváltást követő hosszú és keserves tulajdonjogi vitát megszenvedte az egykori Klebelsberg-kastély. Pusztult, és pusztították: az ajtókat leszaggatták, a lépcsőházi korlátot és az ablakokat kitörték, a kerti szobrokat ledöntötték. A cserepeket felverte a gaz, a parketta és a falak nedvesedtek, szemét, piszok hevert mindenütt. Egyedül a park őrzött meg valamit a múlt szépségéből és méltóságából.

 


Mostantól viszont újra régi fényében, mint Klebelsberg Emlékhely és Vendégház nyitja meg kapuit.

(Czaga Viktória helytörténész/Budai Polgár nyomán)

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!