II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Jubilált az egyházi kórusok találkozója

Huszadik alkalmához érkezett a Musica Sacra Civitatis – Egyházi zene a polgári világban hangversenysorozat, amelyre különleges műsorral készültek a fellépők.

A hagyományosan a Móricz Zsigmond Gimnázium aulájában rendezett koncert, amelynek házigazdája Láng Zsolt polgármester volt, nagy érdeklődés mellett, telt ház előtt zajlott.


Az egyesített kórus bevezető hangjai után a II kerület polgármestere köszöntötte az énekeseket, zenészeket és a hallgatóságot. Ahogy mondta, számára, mint egykori kórustag számára ez az este az együtténeklés, a közös alkotás öröméről szól. – „Van-e jobb szemléltető eszköze a társadalmi szolidaritásnak, mint a kar? Sokan egyesülnek valaminek a megvalósítására, amit egy ember, ha mégoly tehetséges, egymaga nem tud megvalósítani. Ahol mindenkinek munkája egyaránt fontos, s ahol egyetlen ember hibája mindent elronthat” – idézte Kodály Zoltán szavait. Örömét fejezte ki, amiért erre az estére a kerületi egyházi kórusok kijönnek a templom falai közül, hogy megmutassák tudásukat egymásnak és a közönségnek, és hogy közösen is színpadra álljanak. A jubileum alkalmából köszönetet mondott a sorozat szervezőjének és motorjának, Raduj Klárának, valamint a részt vevő karvezetőknek és kórusoknak, külön kiemelve a Sarlós Boldogasszony Kórust, amely a hangversenysorozat mind a húsz koncertjén fellépett.


– Mindannyiunk számára fontos ez a húszéves hagyomány, az a szellemiség, aminek jegyében a sorozat megszületett, és amelyben évről évre eltölthetünk egy estét – hangsúlyozta Láng Zsolt, és hozzátette: – A tradíció egyben folyamatos megújulás, minden koncert hoz valami újat, valami időszerűt. Idei aktualitásként említette a bevezető Korál misét, amelyet Ittzés Mihály állított össze – a művel a tavaly, életének 80. évében elhunyt zenepedagógusra emlékezett a rendezvény. A 130 éve született Sík Sándor alakját a Szent Antal Kórus előadásában felcsendülő Kodály-mű, a Sík Sándor Te Deuma idézte fel, amelyet a szerző 1961-ben a szerzetes-költő aranymiséjére komponált. Külön köszöntötte az idei év díszvendégét, a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kórust, és köszönetét fejezte ki Hartyányi Judit karvezetőnek és Pálúr János orgonaművésznek, hogy művészetükkel és szellemiségükkel évről évre támogatják a hangversenyeket.


A fellépő nyolc kórus közel kétórás, lélekemelő koncertjének fénypontja az előző évekhez hasonlóan az egyesített kórus előadása volt, amely ezúttal kétszer, a rendezvény első és utolsó műsorszámaként örvendeztette meg a közönséget.


A II. kerületi egyházi kórustalálkozóra mások mellett eljött Varga Mihály pénzügyminiszter, országgyűlési képviselő, a II. Kerületi Önkormányzat képviselő-testületének tagjai – Biró Zsolt, a Közoktatási, Közművelődési, Sport- és Informatikai Bizottság elnöke, Csabai Péter, a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat elöljárója, Ernyey László, az egyházi és karitatív szervezetek tanácsnoka, valamint Gór Csaba, Makra Krisztina és Riczkó Andrea –, Hajnissné Anda Éva, a Közép-Budai Tankerületi Központ igazgatója és Rónaszékiné Keresztes Mónika, a magyar zenei nevelésért felelős miniszteri biztos.


Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!