II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Átadták a felújított Pannónia Stúdiót

Megújult Vuk, a Mézga család és a Macskafogók otthona. A Hűvösvölgyi úti stúdiót modern technikával szerelték fel, az emlékstúdiót pedig II. kerületi óvodások és kisiskolások ingyen látogathatják majd.

Átadták az 1950-es évek elején épült Pannónia Stúdió megújult épületét március 9-én. A mintegy 3000 négyzetméteres, műemléki védettségű, Hűvösvölgyi út 64-66. szám alatti intézményben animációs és hangstúdiókat alakítottak ki, de oktatási és kulturális célra is használni fogják.


A főbejárat a Hűvösvölgyi út felől

Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere a megnyitó ünnepségen elmondta, hogy az egykori Pannónia Filmstúdió nagy szerepet játszott a magyar animáció és szinkron világsikereiben.
– Generációk nőttek fel olyan rajzfilmjeiken, mint Rofusz Ferenc első és eddig egyetlen Oscar-díjas magyar animációs filmje, A légy, a Macskafogó, a Vuk, vagy a Mézga család. Olyan neves alkotók dolgoztak a stúdiókban, mint Dargay Attila, Ternovszky Béla, Nepp József vagy Jankovics Marcell.
A polgármester hangsúlyozta, hogy a stúdió felújításával a városrész újabb kulturális értéke, szellemi műhelye menekült meg és nyerte vissza eredeti formáját, funkcióját.
– Az épület sajnos, közel másfél évtizedig a pusztulásé és az enyészeté volt. Egészen addig, míg 2015. szeptemberében elkezdődtek a felújítási munkálatok. Megérte minden fáradtság, hiszen mára ismét a II. kerület ékkövévé vált ez a csodálatos, sok száz történetet és csodát megélt épület.


Láng Zsolt, Kövér László és Rákosi Tamás

A Láng Zsolt emlékeztetett arra is, hogy II. kerületi óvodások és kisiskolások ingyenesen látogathatják az épületben berendezett Pannónia Emlékstúdiót a II. Kerületi Önkormányzat és a stúdió együttműködése keretében. A gyerekek megismerkedhetnek a filmkészítés eszközeivel, megnézhetik, hogyan készülnek a rajzfilmek, és találkozhatnak a magyar rajzfilmgyártás ikonikus figuráival, többek között Misi mókussal és a Tévémacival.


Régi ismerősök

Az eseményen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a világ öt legjobb rajzfilmes műhelye között tartották számon a régi Pannónia Filmstúdiót.
– A magyar filmek utóbbi időszakban elért sikerei igazolják, hogy ismét jó úton halad a filmgyártás. Egy új, sikeres korszakhoz hozzájárulhat a Pannónia Stúdió is – fűzte hozzá a házelnök.


Kulisszatitkok a Pannónia Emlékstúdióban

Az átadáson Rákosi Tamás producer, a stúdió tulajdonosa jelezte: a beruházás egyik célja az volt, hogy az ikonikus épület újra életre keljen.
– Nagy büszkeséggel tudok beszélni a Pannónia Stúdió rekonstrukciójáról, csodálatos dolog, hogy Magyarországon újra sok film készül és ezeken keresztül az egész világ láthatja a hazai filmes szakemberek világszínvonalú munkásságát. Külön öröm számunkra, hogy a műemlékvédelmi oltalom alatt álló épület felújítása során, Gádoros Lajos tervei alapján, szinte teljes mértékben vissza tudtuk állítani a ház eredeti állapotát.

 


Impozáns belső tér

Az épület falai közé fiatal és tehetséges művészek által alapított, jól működő utómunka stúdiók költöztek be. Számos hazai és nemzetközi filmfesztiválon díjazott film, illetve sorozat kép és hang utómunkája készült és készül folyamatosan a házban, ugyanakkor az animációs vonal is nagyon nagy szerephez jut.


Megannyi rajzfilm készült az egykori filmstúdióban

Mint arról a Pannónia Stúdió tájékoztatott, céljuk, hogy részt vegyenek a magyar rajzfilmek filmtörténeti értékként való megőrzésében és népszerűsítésében. Működésük oktatási programmal egészült ki gyerekeket és fiatalokat számára. Az épületben egész évben helyet kapnak exkluzív, a magyar filmművészethez kapcsolódó kulturális programok. A korábban a Pannónia Filmstúdióban alkotott művészeket bemutatandó életmű-kiállításokat tartanak. Elsőként a II. kerület díszpolgára, Jankovics Marcell rajzfilmrendező munkáiból nyílt tárlat.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!