II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Megújult a műfüves focipálya

Az önkormányzati működtetésű Panoráma Sportközpont a főváros, de talán az ország egyik legszebb fekvésű létesítménye. A Kolozsvári Tamás utcában 1963 óta működik sportpálya.

Amíg sok helyen eltűnnek a sportpályák és helyükre lakóparkok, bevásárlóközpontok épülnek, addig a II. kerület igyekszik jó példát mutatni, és folyamatosan felújítani, korszerűsíteni sportcentrumait.


Ezt a területet legutóbb 2008-ban újította fel az önkormányzat 250 millió forintból. Akkor megújult a futópálya és a műfüves labdarúgópályák, illetve kialakítottak egy kosárlabdapalánkokkal ellátott multifunkcionális grundpályát. Az átadón jelen volt a legendás aranycsapat két tagja: Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, továbbá Mészöly Kálmán és Erwin Koeman, a magyar labdarúgó-válogatott akkori szövetségi kapitánya is.

Idén tavasszal a nagyméretű műfüves labdarúgópálya felújítására kerülhetett sor a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Budapesti Pályafelújítási Programja keretében. Az önkormányzatnak a kb. 72 millió forintos beruházás 10 százalékát, vagyis 7,2 millió forint pályázati önerőt kellett biztosítania. A beruházás keretében újgenerációs, modern műfű burkolatot fektettek le, a fekete granulátumot az egészségesebb, zöld granulátumra cserélték, valamint megújult a labdafogóháló-rendszer és a világítás kapcsolási technológiája is.
A Panoráma Sportközpontban átlagosan évente nyolcezer fő iskolaisport célú, negyvenezer utánpótlássport célú és 48 ezer szabadidősport célú belépést regisztrálnak. A számokból is látható, hogy a sportközpont a kerületi lakosok és kiemelten a gyermekek számára nyújt olyan szolgáltatást, mely más helyszínen vagy módon a kerületben nem biztosítható. A pályákat a kerületi iskolák is igénybe vehetik, és a létesítmény ad otthont ad a II. kerületi Utánpótlás Futball Clubnak, vagyis az UFC-nek. Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a sportközpont használata iránti közösségi igény és a környéken lakók részéről felmerülő elvárások összehangolására.


Előkészítés, tervezés alatt áll egy önerőből megvalósuló önkormányzati beruházás, amely három részből áll majd. Egyrészt átalakítják a parkolót elektronikus beléptetőrendszert kialakítva, másrészt a gyermekekre és az ifjúsági szabadidősportra fókuszáló funkcióbővítést is megvalósítanak. A gyermekek minőségi környezetben való kikapcsolódását szolgáló új, sport tematikájú játszótér, a nagyobbak, a fiatal felnőttek számára egy street workout-pálya (saját testsúlyos edzési lehetőség) épül. Végül a sportközpont felső részében az önkormányzat a tervek szerint felújítja a ’60-as években kialakított, de mára használhatatlanná vált panoráma sétautat is, amit a legkisebb gyermekektől egészen a szépkorúakig bárki kedvére használhat. A fejlesztésnek köszönhetően a kisebb és nagyobb gyermekek egyaránt találnak majd sportolási lehetőséget, vagyis az egész család hasznosan és egészségtudatosan töltheti el szabadidejét a megújuló sportközpontban.Az elmúlt években a II. Kerületi Önkormányzat közel 1 milliárd forintot fordított sportcélú beruházásra, ehhez jön hozzá az eddigi legnagyobb – mintegy 7 milliárd forintos –, tao-pályázat keretében megvalósuló létesítménye, a Gyarmati Dezső Uszoda építése. Ehhez  a kerület több mint kétmilliárd forintnyi önerőt biztosít a nagyjából egymilliárd forint értékű telken túlmenően.
a II. kerület sportcélú beruházásai: Gyarmati Dezső Uszoda építése, Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont (műfüves labdarúgópályák, teniszpályák, gumiborítású futókör, ingyenesen használható szabadidőpark), Kolozsvári Tamás utcai sportpálya felújítása, street workout-pályák, kültéri fitneszeszközök (Mechwart liget, Pokorny SK., Fenyves park), gumiburkolat közterületi focipályákra (Üstökös u., Gárdonyi G. út, Papkert), új iskolai sportpályák (II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium, Áldás Utcai Általános Iskola, Fillér Utcai Általános Iskola, Pitypang Utcai Általános Iskola).

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!