II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Bontják az egykori SZOT-üdülőt

Korszerű és energiatakarékos társasház épül az egykori SZOT-üdülő helyén 2019 végére. Az építkezés ideje alatt megváltozik a parkolási rend, a lakók éjszakai és hétvégi pihenését nem zavarják a munkával.

Végre eltűnik a főváros egyik legrégebbi szégyenfoltja, ami csaknem húsz éve csúfítja a budai panorámát. A Vérhalom utcai volt SZOT-üdülő befejezetlen torzója nemcsak csúnya, de életveszélyessé is vált. A Rózsadomb Panoráma Kft. idén vásárolta meg az ingatlant, és a Magyar Építészkamara bevonásával országos tervpályázatot írt ki az épület arculatának megújítására. Az ingatlanon közel százlakásos társasház épül, és a telek több mint 70 százalékát zöldfelület borítja majd. A fejlesztés során a szigorú környezet- és természetvédelmi előírásoknak is megfelel a beruházó – mindezt a rendelkezésre álló tűzvédelmi, vízügyi, vízvédelmi és barlangtani szakvélemények is tanúsítják.

A Wáberer György tulajdonában lévő Rózsadomb Panoráma Kft. a Market Építő Zrt.-t bízta meg a kivitelezési munkálatokkal, amelyek július 3-án elkezdődtek, és várhatóan 2019 őszén fejeződnek be. Az átadást követően rendezik a szomszédos közterületeket is, így egyszerűbbé válik a környéken a gyalogosközlekedés.

 


A beruházó és a kivitelező a környéken élők türelmét kéri az építkezés idejére. A bontással keletkező törmelék elszállítása a Vérhalom utca–Apostol utca–Rómer Flóris utca útvonalon zajlik majd, kizárólag munkaidőben. A teherautók közlekedésének megkönnyítése érdekében az Apostol és a Vérhalom utcában a napközbeni munkavégzés idejére (8 és 18 óra között) korlátozzák a parkolást (lásd a térképen). Hétköznap 18 óra után, illetve hétvégenként azonban a megszokott rend szerint lehet parkolni az útszakaszon. Komolyabb forgalmi változásra nem kell számítani, azonban ha ez mégis indokolttá válik, a beruházó – a II. Kerületi Önkormányzattal és a szakhatóságokkal egyeztetve – forgalomeltereléssel tehermentesíti majd a környék útjait, természetesen figyelembe véve az itt lakók és az erre közlekedők igényeit. Hétvégén nem dolgoznak az építkezésen, így a lakók pihenését semmi sem zavarja majd.

– Az elkövetkező két és fél évben lezárunk egy korszakot. Lokálpatriótaként büszke vagyok arra, hogy hozzájárulhatok egy idestova húszéves probléma megoldásához. Nemcsak eltüntetjük a budai panorámát elcsúfító torzót, de olyan fejlesztést valósítunk meg, ami a környékbeli ingatlanokat is felértékeli, és ami méltó lesz Budapesthez – tájékoztatott a fejlesztés kapcsán Wáberer György, a beruházó Rózsadomb Panoráma Kft. tulajdonosa.
Az építkezés megkezdésével párhuzamosan a beruházó Rózsadomb Panoráma Kft. megkezdte a Vérhalom utca 19. szomszédságában található házak, lakások állapotfelmérését, ami a későbbiekben az esetleges kártérítési igények bejelentése, kezelése során alapvető fontosságú lehet. Az érintettek e-mailben és lakossági fórum keretében is tájékoztatást kaptak a részletekről.

Forrás: Budai Polgár

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!