II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

A legendás Széna téri parancsnokra emlékeztek

Halálának 61. évfordulóján emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc Széna téri harcosainak egykori parancsnokára, Szabó Jánosra, a Lövőház utca és a Fény utca sarkán álló házon elhelyezett emléktáblájánál.

1956-os szervezetek tagjai, volt bajtársak emlékeztek főhajtással Szabó Jánosra, vagy ahogyan a forradalom alatt ismertté vált, Szabó bácsira január 19-én. A volt Széna téri parancsnokot 1957-ben ezen a napon végezték ki a forradalom leverését követő megtorlások során.


Szabó bácsi emléktáblájánál koszorút helyeztek el az 1956-os szervezetek képviselői, akik magukkal hozták azt a lyukas zászlót is, amelyet még a harcok idején szerzett a legendás parancsnok a Széna tériek számára. A nemzetiszín lobogót a rendszerváltásig Kellner Lajos forradalmár Németországban őrizte, majd magával hozta a hazai megemlékezésekre.


A II. Kerületi Önkormányzat képviseletében Biró Zsolt, a Közoktatási, Közművelődési, Sport- és Informatikai Bizottság elnöke Láng Zsolt polgármester koszorújával tisztelgett Szabó János emléke előtt.

 

 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!