II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Száz éve született Szabó Magda

Száz évvel ezelőtt október 5-én született Szabó Magda, a II. kerület díszpolgára, aki Pasaréten, a Júlia utcában lakott négy évtizeden át.

 


Szabó Magda

A II. Kerületi Idősügyi Tanács helytörténeti sétára hívta azokat a kerületi lakosokat, akik tisztelték és szerették az írónőt. Az október 4-én megtartott pasaréti séta során Verrasztó Gábor helytörténész vezetésével az érdeklődők megtekinthették a házat, ahol egykor férjével, Szobotka Tiborral és számos házi kedvencével élt, és láthatták a híres, Az ajtó című regényben megírt ajtót is, amit a jubileum tiszteletére szépen rendbe hoztak. A sétába bekapcsolódott Dankó Virág alpolgármester, aki koszorút helyezett el Szabó Magda és férje Szobotka Tibor emléktáblájánál a Júlia utcában. Az eseményen részt vett Riczkó Andrea képviselő is.

 


Koszorúzás a Júlia utca 3. szám alatti háznál

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) október 5-én délután a Farkasréti temető 21/1-es parcellájában, ahol az írónő és férje sírhelye található. Az eseményen beszédet mondott Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója, Mezey Katalin, Kossuth-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának vezetője, valamint Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott. A megemlékezésen közreműködött Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója.

 


A II. Kerületi Önkormányzatot Biró Zsolt képviselte

A II. Kerületi Önkormányzat képviseletében Biró Zsolt önkormányzati képviselő, a Közoktatási, Közművelődési, Sport- és Informatikai Bizottság elnöke helyezte el a kerület díszpolgárának sírján az emlékezés koszorúját. Szabó Magda sírja a virtuális Nemzeti Sírkert része, amelynek síremlékeit a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság védi le 1999 óta. Szabó Magda nyughelye 2002-ben került védettség alá.

 


Szabó Magda és Szobotka Tibor nyughelye

 
Szeptember 23-án a II. Kerületi Önkormányzat teltház előtt emlékezett a Marczibányi Téri Művelődési Központban sokak kedvenc író- és költőnőjére. Az egész délután tartó programsorozat kezdetén a Szabó Magda Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola 3. osztálya Szabó Magda: Bárány Boldizsár című művéből adott elő részleteket, majd a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium 10. T tehetséggondozó osztálya az Abigélből adott elő egy jelenetet.

 


Megemlékezés a Marczibányi Téri Művelődési Központban

Köszöntőt mondott Láng Zsolt polgármester, aki kiemelte, hogy az utókorra megkerülhetetlen életművet hagyó írónő kerületünkben élt és alkotott több mint négy évtizeden át. Szabó Magdát sokan ismerhettünk személyesen is, találkozhattunk vele Pasarét utcáin, akit nem csak a mi korosztályunk, de nagyszüleink, szüleink, és még a fiatalok, sőt a gyerekek is kedvelnek, szeretnek.


Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!