II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Elindult a Szülők Akadémiája előadás-sorozat

Március 28-án, a Móricz Zsigmond Gimnáziumban került sor az újraindult Szülők Akadémiája elnevezésű ingyenes előadás-sorozat első alkalmára.

Kerületünk díszpolgára, a Prima Primissima díjas klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta és egyetemi tanár, Prof. Dr. Bagdy Emőke avatta be hallgatóságát a munka és a magánélet kényes egyensúlyának kérdéseibe.

A közönséget az est háziasszonya, Nagy Judit, volt televíziós műsorvezető köszöntötte, aki elmondta, hogy a II. Kerületi Önkormányzat Családbarát Önkormányzatként először 2011-ben indította el a Szülők Akadémiáját Együtt a gyermekeinkért címmel az akkori kerületi Pedagógiai Szolgáltató Központtal közösen, 2016-tól pedig egy szűkített célcsoportnak, az autizmussal élő gyermekek szüleinek szervez segítő csoportfoglalkozásokat. A rendezvényekkel az önkormányzat célja, hogy szakemberek vezetésével valós problémákon keresztül segítsen eligazítást adni a családoknak az adott kérdésekben.

Az előadást megelőzően Láng Zsolt polgármester személyes tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Mint mondta, a sorozattal alkalmat kívánnak teremteni arra, hogy a rohanó hétköznapokban legyen idő és fórum az igazán fontos dolgokról beszélgetni – és a közösségnél, családnál, gyermekeinknél nincs semmi fontosabb. Köszöntőjét Móricz Zsigmond szavaival zárta: „Akinek gyereke van, nem vénülhet meg, annak gondoskodni és idegeskedni kell”.


A Móricz-idézet akár Bagdy Emőke előadásának mottója is lehetett volna, aki a hasznos és az ártalmas stresszről beszélt. Szavaiból kiderült, hogy életünk két meghatározó színtere, a család és a munkahely egyaránt stresszforrás, és nekünk állandóan mérlegelnünk kell, hogy mikor, ki és mi élvez prioritást. A jó stressz (eustressz) hasznos, edzi az idegrendszert, öröm- és boldogságérzettel jár, energizál, vitalitásgenerátornak is nevezik. A rossz stressz (distressz) viszont megbetegít, mert tehetetlen, úgynevezett beszorult állapotot idéz elő. Jó lenne tehát elkerülni a distresszt és minél több eustresszhez jutni.

Ez utóbbira a professzor asszony gyakorlati tanácsot is adott, ami három kulcsszóban foglalható össze: mosoly, nevetés, érintés. Még ha nem is önkéntelenül, hanem tudatosan mosolygunk, ezzel is megszólítjuk a szervezetünket, amely olyan választ fog adni, mintha öröm ért volna minket: ezzel felszabadulnak bizonyos hormonok, immunállapotunk javul. Az előadó ezután beszélt a gelontológiáról (nevetéstudomány), a haptonómiáról (érintéstudomány) és az altruizmusról (önzetlen segítés), hiszen a nevetés, az érintés és az önzetlenség jelenti a legfontosabb eustresszforrásokat, ezektől válunk egészségesebbé és boldogabbá. Ideális esetben mindennek a család a színtere. A problémát ugyanakkor az okozza, hogy hajlamosak vagyunk hazavinni a rossz stresszt, mert ott nincs következményfélelmünk, szemben a munkahellyel, ahol „viselkedünk”. Bagdy Emőke azt javasolta, hogy vezessük le a napközben felgyülemlett stresszt még mielőtt hazaérnénk: sporttal, sétával, beszélgetéssel.


A jól működő párkapcsolatban fontos a közös értékrend, egymás tisztelete és elismerése, tudtuk meg. Érdekes kísérlet bizonyítja, hogy azok a nők, akik elégedetlenek férjük családfenntartói teljesítményével, sokat ártanak a családfőnek, ami elsősorban szív- és érrendszeri problémákban mutatkozik meg. A másik, szintén nagyon izgalmas kutatás a hedonikus alkalmazkodást vizsgálta. Ezek szerint maximum két hétig érzünk kitüntetett örömet bármilyen pozitív eseményt vagy az áhított tárgy megszerzését követően, azután hozzászokunk. Egy kivétel van e jelenség alól: a gyermek, aki a sok gond és aggódás mellett folyamatosan fenn tudja tartani örömállapotunkat.

A legfontosabb kérdés, amire választ kell találnunk: kiért és miért élsz – zárta előadását a professzor asszony. Erre kell felelnünk, e szerint kell egyensúlyoznunk család és hivatás között.        

***    

A Szülők Akadémiája előadás-sorozat legközelebb ÁPRILIS 16-án, kedden 17.30-tól várja hallgatóit a KSH könyvtárban (1024 Keleti Károly utca 5.) Előadó: dr. Magyar Lóránt orvos-mentálhigiénés szakember, életvezetési előadó és NLP-tréner, a MÉGIS legyél Győztes! című életvezetési könyv szerzője – a „MÉGIS” programjának és szakmai csoportjának országos vezetője. Előadásának témája: Kríziseink a családban.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!