II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Augusztusban kezdődik a parkfelújítás Adyligeten

Közösségi tervezést követően augusztus 15-én kezdődnek és november végéig tartanak az adyligeti parkban a felújítási munkálatok.

Ahogy arról a Budai Polgár 2017. május 6-i számában beszámoltunk, a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ elnevezésű város-rehabilitációs pályázatán elnyert 235 millió Ft összegű támogatással a II. Kerületi Önkormányzat megújítja Adyliget parkját. 

Az adyligeti rét közkedvelt és intenzíven használt közpark, amelynek területén korábban sportpályát illetve játszóteret létesített az Önkormányzat. Állapota sajnos erősen leromlott, a burkolatok megkoptak, a kihelyezett játszó- és sporteszközök többsége megrongálódott, amortizálódott; jelen állapotában a park nem tudja megfelelően betölteni közösségi szerepét. A beruházás célja a park meglévő funkcióinak és közlekedési kapcsolatainak megtartásával, azok erősítésével és a hiányzó közösségi térrészek kialakításával egy jól működő, modern és természet közeli közösségi tér létrehozása. 


Tekintettel Adyliget összetartó, lokálpatrióta közösségére – a II. kerületben először – közösségi tervezés keretében készült el a tájépítészeti koncepcióterv és annak alapján a kiviteli terv. A kérdőíves felmérést követő kb. féléves, 7 fordulós műhelymunkához az adyligetiek közül bárki, bármikor csatlakozhatott, a résztvevők tulajdonképpen tervezőtársakként vettek részt a tervezésben, amely egyúttal a saját életükre vonatkoztatott jövőképük definiálása is volt. A közös tervezés célja a park kialakításának konszenzuson alapuló megfogalmazásán túl az volt, hogy a hosszú folyamat során létrejöjjön egy olyan összetartó csapat, mely a megvalósulást követően a park fenntartási fázisában, valamint a közösségi programok szervezésében is aktív részt vállal. 

A park legfőbb értéke a békés, természetes környezet. A jól kiépített infrastruktúra mellett leginkább az aktív pihenést segítő és közösségépítő funkciók hiányoznak a parkból: több generációs játszótér, sokféle sportolási lehetőség és közösségi terek. Az egyik vezérlőelv a tervezés során az volt, hogy a fenti funkciók kialakítása mellett megmaradjon a természetes, intim, nyugodt környezet az adyligetiek számára, így például kiemelten fontos szempont volt a meglévő faállomány védelme. Az erdészeti szakvéleményen túl ezért az Önkormányzat kérésére műszeres, ún. fakoppos vizsgálat is történt, amely alapján megnyugtató módon meghatározható, hogy melyek a beteg, korhadt és ezért valóban balesetveszélyes fák, amelyek kivágásra kerülnek. A tervek szerint emellett jelentős növénykiültetésre is sor kerül, tehát összességében növekszik majd a biológiailag aktív zöldfelület nagysága.


A fejlesztés során a két legfontosabb aktív funkció, vagyis a játszótér és a sportpálya jelenlegi elhelyezkedéséhez képest felcserélődik. A zajosabb sportpálya a Nagykovácsi út felőli parkrészen kap helyet, míg a nyugodtabb, védettebb helyet igénylő, több korosztályos játszótér (vizes játszótérrel, rollerkerttel, ügyességi játszóeszközökkel, játszókunyhóval, játékkonyhával, vadlessel, forgó játékokkal, libikókával, hintákkal, talajszintbe süllyesztett trambulinokkal és csúszdatoronnyal) a park felső sarkába kerül. A mostani játszótér egyik legnépszerűbb elemét, a csúszkát felújítva szintén az új parkba illesztik. Néhány kisebb, felújítással még megmenthető játszóeszköz pedig a kerület más helyszínén kerül újrahasznosításra.

A fő közlekedési tengelyek mechanikusan stabilizált zúzottkő burkolatot kapnak, lehetőséget biztosítva az akadálymentes közlekedésre, természetes megjelenésével alkalmazkodva a park hangulatához. A park szélén ösvény halad végig, mely egyrészt biztosítja a körbejárhatóságot, másrészt megálló pontjaival tanösvényként szolgál. Itt ismeretterjesztő, illetve ügyességfejlesztő interaktív játékokon keresztül ismerhetik meg a gyermekek környezetüket. Az ösvény természetes faapríték burkolatot kap majd, mely futásra is alkalmas. A parkban kialakításra kerülnek még intim pihenők, emlékpontok és egy kutyás pihenő hely is.


A két fő funkciót egyfajta előtérként köti majd össze egy találkozó pontként, közösségi helyszínként működő térrész, illemhelyiséggel, pergolával, közösségi asztallal, ivókúttal, információs táblával, kerékpártámaszokkal. A találkozó tér a gumi burkolatú sportpályába ékelődik bele. A többfunkciós sportpályán helyet kapott egy streetball pálya, egy sprint pálya és egy focipálya melynek keresztirányú tengelyében további két kosár palánk is található. A sportpályák körül több gerendapad kombináció található, amelyről figyelhetőek a meccsek. A sportpálya kiegészítésénél gumi burkolatú street workout térrészt, és a faapríték burkolatú ösvényhez kapcsolódóan fitness elemeket helyeznek el, hogy minden korosztály számára biztosítsák az aktív kikapcsolódást. 

A munkálatok augusztus 15-én kezdődnek és november végéig tartanak. Az önkormányzati önerővel együtt összességében közel 400 millió forintos pályázati projekt megvalósulása ezt a kiemelkedő természeti adottságokkal rendelkező parkot teljes körűen megújítja, és olyan funkciókkal gazdagítja majd, amely hagyja érvényesülni és egyúttal erősíti annak természeti karakterét, ugyanakkor sokféle aktív rekreációs lehetőséget rejtő, közösségi együttlétre alkalmas teret hoz létre. Közparkok, játszóterek fejlesztése a II. kerületben 2018-ban:
 

• a Cseppkő utca és a Zöldkert út kereszteződésében lévő játszótéren a focipálya öntött gumiburkolatot kapott tavasszal

•napvitorlát helyeztek ki a homokozó felett a Cseppkő u. – Zöldkert út kereszteződésében lévő játszótéren

•a Fenyves park árnyékos részén a kerület egyik legnépszerűbb fejlesztéseként, központi költségvetési támogatással KRESZ-park épült, a fák között vezetett nyomvonallal. A KRESZ pályán gyalogos átkelőhely, jelzőlámpa, körforgalom, útkereszteződések várják a gyerekeket, KRESZ táblákkal kijelölten. A játszótéri homokozó felett napvitorla segíti a kicsik napsugárzás elleni védelmét.


•a Vérhalom téri tűzoltó játszótéren párakaput is létesítettek

Az idei év második felében:

•a Vérhalom és a Zsigmond téren a 4-10 éves korosztály számára játszóvárak kerülnek kihelyezésre 

•a Temető utcában a kicsiknek csúszdát helyeznek ki 

•a Sajka utcai és Bajvívó utcai parkban a kétüléses hintákat lecserélik

•a Csévi utcában a kisebb gyerekek számára mászóhálót telepítenek

 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!