II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Véget ért az ebösszeírás

Összesítette a tavaly novemberben lezárult ebösszeírás eredményét a Városrendészeti és Környezetvédelmi Iroda Környezetvédelmi Csoportja, amely ezúton is köszöni a gazdák együttműködését.

A háromévente esedékes kutyaregisztráció egyik legfontosabb hozadéka, hogy a hónapokon keresztül nyújtott tájékoztatás és rendszeres felhívás ellenére 2013-hoz képest is háromszáz kutyával kevesebbet, összesen 2751 ebet jelentett be a tulajdonosa. Ugyanakkor – a hivatal meglátása szerint – a kerület nagyságát és lakosainak számát tekintve a korábban regisztráltaknál is jóval több négylábút tarthatnak a kerületben. Lapunk úgy tudja, hogy évtizedekkel korábban, amikor még házról házra járva végezték el az ebösszeírást, városrészünkben tízezernél is több kutyát számoltak össze. A kutyákat ugyan néhány éve mikrocsippel is el kell látni, amit regisztrálnak. Az adatbázis az időközben elpusztult, de információ hiányában a rendszerből ki nem törölt állatok adatai miatt nem ad pontos képet az egy-egy településen élő kutyákról. Ezért is lenne fontos, hogy minden gazda regisztrálja állatát. Ebösszeírás legközelebb 2019-ben lesz.


A környezetvédelmi csoport tájékoztatása alapján a meghirdetett regisztrációs időszakban az ebek adatainak bejelentése  kötelező, aki ennek  nem, vagy nem megfelelően tesz eleget, az akár több tízezer forintos állatvédelmi bírsággal is sújtható.

Az összegyűjtött adatokból az is kiderült, hogy a II. kerületben regisztrált kutyák valamivel kevesebb mint  fele Pesthidegkúton él, döntő többségük lakásban tartott. A II. kerület legidősebb regisztrált ebe 2000 májusában született. A legnépszerűbb fajtatiszta kutyák kerületünkben: a golden retriver, a német juhász, a yorkshire terrier, a puli és a magyar vizsla.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!