II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Önkormányzati főzőtanfolyam családoknak

A tévéből úgy tűnik, főz a világ. A legújabb tapasztalatok viszont azt mutatják, szívesebben rendelünk házhoz ételt, mint hogy magunk állnánk neki elkészíteni.


A II. kerületi iskolások már több mint négy éve, az idősebb korosztály is több éve a Törökvész iskola tankonyháján sajátíthatja el a főzés fortélyait. Az iskolában fő az egészség és a Receptklub után a II. Kerületi Önkormányzat ezúttal a családoknak kíván segíteni, amelyek ősztől az Újlaki Általános Iskola frissen felújított tankonyhájában gyakorolhatják majd a főzést, a különböző diétás ételek elkészítését és a konyhai szervezést, amiben Kisa Judit dietetikus lesz segítségükre.

– Van rálátásom Budapestre, de a II. kerület az egyetlen, ahol az önkormányzat hosszú idő óta, elkötelezetten vállalja ezt a feladatot Budapest Főváros Kormányhivatala Budapest II. Kerületi Népegészségügyi Intézetével közösen. Mind a gyerek-, mind a szenior programnak nagy sikere van – mondja Kisa Judit. – Személy szerint alapelvem, hogy ne csak azt együk meg, amit ismerünk, hanem legyünk nyitottak és kóstoljunk. Most a családok segítése van előtérben, tervünk az ő támogatásuk családi főzésekkel, ami egyben csapatépítő tréning is. Mivel egyre több allergia, étel-intolerancia derül ki, otthon is tudni kell menedzselni, ha valaki speciális diétára szorul. Az erre való felkészülést is segítjük.

Egyedül nem megy a főzés a szülőknek?

Ha segítséget, alapötleteket kapnak az egyszerűbb szervezéshez, könnyebben meg tudják oldani. Azért megy el sok idő, azért nem főzünk, mert túlbonyolítjuk.

Nem főzünk? Pedig a főzőműsorok azt sugallják, hogy főzni, enni jó.

Mindenki jól megnézi őket, majd megrendel valahonnan valamilyen ételt. Olyannyira nem főzünk otthon, hogy a fiúk a párválasztásnál azt mondják mostanában, hogy az a lényeg, a lány jól tudjon rendelni, nem pedig az, hogy jól tudjon főzni. Védőnőktől hallottam, hogy mikor kimennek a családokhoz, nincs ételszag a szép és felszerelt konyhában. Akit érdekel a főzés, az mélyíti a tudását a gasztrokultúrában, de az esetek többségében nincs rendszeressége a főzésnek.

Miért nincs? Anyáink nem tanítottak meg, vagy kényelmesebb rendelni?

Kényelmesebb. Persze van, aki akkor is főz, ha nem szeret. A főzéshez valamiféle harci kedv, érdeklődés, kreativitás és önbizalom szükséges. Másrészt az a tapasztalatom, hogy tényleg nem tanította meg az anyuka főzni a gyerekét. Az olyan alapoktól kell kezdeni, mint a pörkölt, a gulyásleves, a tészta, rizs megfőzése, vagy a fasírt, a főzelék elkészítése. A közétkeztetés csak visszatükrözi az otthoni szokásokat, mert amit otthon nem szoktak főzni, azt nem eszik meg a gyerekek az óvodában, iskolában. Tapasztalatom szerint otthonról kiveszett a főzelék és a leves.

Az elhízás mint népbetegség hogy függ ezzel össze?

Ha főzünk, mindenképp színesebb lesz a választék, mint ha rendelünk. Mert mit rendel a magyar ember? „Rendes” ételt: sült krumplit rántott hússal. Ez az alapkultúra. Nagyon egysíkúvá teszi a táplálkozást, ha ezt bármikor megteheti.

Egy idő után a gyerekek akarják meghatározni, mit esznek. A szülő úgy van vele, mindegy, csak egyenek.

Véleményem szerint a család étkezési szokásrendszerét a két felnőttnek kellene meghatároznia. Régebben volt útirány, egyik partja az anyuka, a másik partja az apuka volt, és ebben a mederben terelgették a gyerekeket. Most valahogy eltűntek a partok, és a gyerek neveli, mozgatja a családot. Nem kap értékrendet, inkább az ő ízlésvilága után megy a család.

A másik szélsőség, amikor néhány évtizede a napköziben beletömték a gyerekbe az ételt.

A gyerekeknek el szoktam mondani, hogy az én gyerekkoromban elfogadták, hogy 3-4 féle ételt nem szeretek, a mostani gyerekek viszont összesen 3-4 dolgot hajlandóak megenni. Az élelmiszerfajták leszűkülése a felnőttektől indul ki, pedig nekem vesszőparipám a hippokratészi mondás, hogy azzá leszel, amit eszel. Egészen addig különválik az egészség megőrzése és az étkezés, ameddig nincs baj. A szervezet viszont csak abból tud építkezni, amit beleteszek. Tömjük magunkba az étrend-kiegészítőket, mert annak van kultúrája, de amíg meg nem állít az élet, addig csak bekapunk valamit és megyünk tovább, pedig az tudomány, hogy miket kellene enni, hogy egészségesek maradjunk.

Hogy fog kinézni a családi tanfolyam?

Megismerkedünk a különlegesebb alapanyagokkal, hajdinát, kölest kóstolunk, és megnézzük, hogy a nem túl kedvelt zöldségeket – a főzeléken, a pároláson és a salátán túl – hogyan használhatjuk fel máshogy, gyorsan. Ehhez van egy-két nagyon jó konyhai gép, ki lehet majd próbálni őket. Fontos az időspórolás, a konyhai élet szervezése.

Kisgyerekesek is jöhetnek?

A tervek szerint lesz gyermekfelügyelet, a nagyobbak pedig bekapcsolódhatnak. Az alkalmakat úgy tervezzük, hogy a család minden tagja részt tudjon venni rajta. Fontos, hogy mindenki egyforma figyelmet kapjon, így egyszerre nagyjából négy családot tudunk fogadni.

Két típust figyeltem meg. Az egyik úgy vásárol, hogy már tudja, mit fog főzni, a másik abból főz, amit otthon talál.

A kettő kombinációja a jó. Hiszen, ha valahova el akarunk jutni, haditervet kell készítenünk. Heti egy órácskát kell csak eltölteni az átgondolással, tervezéssel. Nehéz kérdés a mit főzzek, ezért én a családban kitettem a hűtő oldalára a menülapot, amihez hozzá is lehetett szólni. Mindenki megnyugodott, hogy nemcsak köles lesz, hanem „rendes” ennivaló is, így előbb is elfogyott. Heti két-három nap elég a konyhában, amivel megvan az egész heti tápláló étel a családnak.Zsoldos Szilvia

 

INFO

Előreláthatólag szeptember első hetében elkészül az Újlaki Általános Iskola tankonyhája, ami a festésen túl teljesen új, egyedileg gyártott bútorokat és háztartási gépeket kap. Itt indul a családi főzőtanfolyam, amivel az önkormányzat célja, hogy az aktív korúak számára adjon eligazodási pontot, az egészséges életmódot, az ételallergiákat, -intoleranciákat, diétákat tűzze zászlajára. A tanfolyamok gyakorlati segítséget adnak a fenntarthatóbb háztartás kérdésében is. Az első alkalom várhatóan szeptember 26-án lesz, a konyha ünnepélyes átadóját követően. A részvétel regisztrációhoz kötött, többek között azért, hogy aki gyermekfelügyeletet igényel, az előre jelezni tudja. Érdeklődni Huszár Eszternél a huszar.eszter@masodikkerulet.hu e-mail-címen vagy a (06 1) 346-5503-as számon lehet.

 

 

 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!