II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Vigyáznak a gyerekekre

Szeptemberi reggeleken polgárőrök és rendőrök segítik a gyermekek biztonságos iskolába jutását II. kerületi iskoláknál. Az elsős diákok láthatósági mellényt, az óvodások fényvisszaverő tornazsákot kapnak az önkormányzattól.

Az idén hatvanadik tanévét kezdő Törökvész Úti Általános Iskola előtt az első tanítási napon Demény Kálmán, a Rózsadomb Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja felügyelt a közlekedés rendjére.
– A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Polgárőr Szövetség közös akciótervének keretében segítjük az iskolák közvetlen környékén a forgalom és a parkolás biztonságos lebonyolítását – mondta el a polgárőr. – Így kapcsolódunk a rendőrség Egy iskola – egy rendőr mozgalmához. Néhány iskolánál – a közlekedés szempontjából veszélyesebb helyeken – mi felügyeljük, másutt pedig rendőrök vigyázzák a reggeli iskolába érkezés rendjét. Nagy öröm számunkra, hogy az önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás alapján „örökbe fogadtunk” egy-egy iskola előtti kereszteződést, ahol járdafelfestésekkel is igyekszünk felhívni a figyelmet a veszélyes helyekre, például az Áldás és a Budenz iskola előtt.

 


Demény Kálmán a Törökvész úti iskola előtt

Demény Kálmán elmondta: a reggeli sietségben mindenki hajlamos a figyelmetlenségre, főleg ha már késésben van a gyermek. – A legtöbb gondot valójában nem a gyerekek, hanem a szülők okozzák azzal, hogy csemetéjüket egészen az iskola kapujáig szállítják autóval – nem kis fennakadást okozva ezzel. Ha ilyenkor figyelmeztetjük őket a szabálytalanságra, sajnos, sokszor a gyermek füle hallatára, igen agresszíven reagálnak. Azért szerencsére akad ellenpélda is, éppen az imént köszönte meg egy édesanya, hogy már évek óta itt vagyunk és vigyázunk a gyerekekre. Annak is mindig örülök, ha a gyerekek régi ismerősként köszönnek nekünk. Ami számomra ebben az évben még kedvesebbé teszi a munkát, hogy a kis unokám most kezdte meg az első osztályt itt, a Törökvész iskolában – tette hozzá a tapasztalt polgárőr.

 


II. kerületi rendőr szolgálatban az Áldás utcai iskola előtt

A tanév első heteiben a II. kerületi Rendőrkapitányság mindig kiemelt figyelmet fordít a gyermekek biztonságos közlekedésére, de természetesen év közben is fontos a bűn- és baleset-megelőzés.
– Rendőreink a II. kerületi közterületi-felügyelőkkel és polgárőrökkel együttműködve vigyáznak a nagyobb forgalmú utak mellett működő iskoláknál a gyerekekre, igyekszünk a legtöbb intézménynél ott lenni – mondta el Móré Szabolcs alezredes, a II. kerületi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztályának vezetője.
– Ezzel is segítjük a szülőket, hogy a gyerekek biztonságosan érjenek be a tanintézménybe. Az év első heteiben érdemes jobban figyelni, mert a nyári szünet komótosabb hetei után felpörög az élet, mindenki siet valahová.
Móré Szabolcs felhívta a figyelmet ara, hogy az idei tanévben is tartanak közlekedés-, közbiztonsági és bűnügyi előadásokat az óvodákban és az iskolákban. Minden iskolának van „sulirendőre”, azaz körzeti megbízottja, akiket az intézményekben kihelyezett elérhetőségeken kereshetnek a szülők, a tanárok, vagy éppen a diákok.


Láthatósági mellényt kapnak az elsős diákok

A II. Kerületi Városrendészet Közterület-felügyeletén is várják a hívásokat, amennyiben a szülők, vagy tanárok a közbiztonsággal, az iskolák és óvodák körül a közterület rendjével kapcsolatos bejelentést szeretnének tenni. A felügyelőket a (06 80) 204-965-ös ingyenesen hívható zöld számon fogadják a hívást.
A II. Kerületi Önkormányzat a korábbi éveknek megfelelően ősszel láthatósági mellényt ad az első osztályos diákoknak, az önkormányzati fenntartású lévő óvodákban pedig fényvisszaverő csíkokkal ellátott tornazsákot kapnak a legkisebbek.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!