II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Sok ittas sofőrt szűrnek ki a kerületi rendőrök

A rendőrség adatai szerint 2019 első félévében a fővároson belül városrészünkben intézkedtek a legtöbbször ittas vezetés miatt – ezzel kapcsolatban kért tájékoztatást Láng Zsolt polgármester a II. kerületi rendőrkapitánytól.

Az Országos Rendőr-főkapitányság egy internetes portálnak adott információi alapján országosan Somogybabodon, Budapesten pedig a II. kerületben érték tetten a legtöbb ittas sofőrt a rendőrök az első félévben. A fővárosban a budai városrészek a listavezetők, kerületünk 168 esettel áll az első helyen, majd a III. és a XII. kerület következik a sorban.
A statisztika csak az ittas vezetés miatti intézkedés helyszínét rögzíti, vagyis az elkövetők nem feltétlenül II. kerületiek, de az is elképzelhető, hogy a fokozottabb közúti ellenőrzésnek köszönhetően bukott le itt több ittas vezető. Láng Zsolt polgármester ennek tisztázását kérte Seres Ernő alezredestől, a II. kerület rendőrkapitányától.


Seres Ernő kapitányságvezető válaszában jelezte, hogy a közlekedési baleseti adatok vizsgálatából az állapítható meg, hogy még midig jelentős azon sofőröknek a száma, akik szeszes italtól befolyásolt állapotban vezetnek gépjárművet. Hangsúlyozta azt is, hogy a II. kerületi Rendőrkapitányság az idei évre kitűzött koncepciójában megfogalmazta és a helyi sajtóban is nyilvánosságra hozta, hogy az ittas vezetők kiszűrésére fokozott figyelmet fordítanak, ennek eredménye már most, a kiszűrt sofőrök arányából is látszik. A munkához segítséget kapnak a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályától és más kerületi kapitányságoktól.
Seres Ernő arról is tájékoztatott, hogy az esetszámokat és az intézkedés helyét leszámítva statisztikát nem vezetnek, és személyes adatokat sem rögzítenek a rajtakapott személyekről, de az igazoltatások alkalmával szerzett rendőri tapasztalatok alapján a II. kerületben ittas vezetésen ért sofőrök mindössze ötöde él városrészünkben.
A II. kerületi rendőrség célja, hogy a részeg autóvezetőket ne engedjék a helyi utakon közlekedni és még a városrészbe érkezésükkor kiszűrjék őket. A polgármesternek adott tájékoztatás szerint a Margit híd köti össze a belvárosi szórakozónegyedet a budai kerületrészekkel és az agglomerációs településekkel, a hídfő környékén végrehajtott ellenőrzések során pedig gyakran színeződik el a szonda.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!