II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Játszani is engedd...

Huszonkét pihenőpark mellett jelenleg húsz közterületi játszóteret tart fenn a II. Kerületi Önkormányzat.

A parkokkal és a játszóterekkel kapcsolatos fejlesztésekre – részben pályázati támogatással – az elmúlt évtizedben rekordnagyságú összeget, több mint hárommilliárd forintot fordított.

A II. kerületben 2010 óta három új park létesült. Hidegkúton az elhanyagolt bódésor helyén született meg nyolcezer négyzetméteren a Bánffy György emlékpark egy kedves játszótérrel, 2016-ban pedig rendezték az adyligeti kápolna környezetét. A Bel-Budai Városközpontban, a Lövőház utcában kialakított sétálóutcában az autók helyett ma már virágágyások, padok és szökőkút várja a környékbelieket.


Vérhalom tér

Városrészünk méltán lehet büszke játszótérhálózatára is: a húsz közterületi játszóteret folyamatosan fejleszti és karbantartja az önkormányzat. Tavaly nettó 140 millió forintból fitneszeszközöket telepítettek a Zsigmond térre, a Nagy Lajos téren (Fenyves parkban) játszóeszközöket cseréltek, átfogóan modernizálták a Cseppkő utcai játszóteret, és új eszközökkel bővült a Nagy Imre téri játszótér. A legnagyobb munka a Vérhalom téren zajlott, ahol az elhasználódott hinták és játszóvár lecserélése mellett egy úgynevezett tematikus játszóhelyet is kialakítottak. A tűzoltós játszótér rendkívül népszerű lett a gyerekek körében, még más kerületekbe is híre ment.


KRESZ-park, Nagy Lajos tér

Egy másik önkormányzati fejlesztés szintén a kicsik és nagyobbak kedvence lett. A Nagy Lajos tér árnyas alsó részén kialakított KRESZ-pálya gyalogátkelőhelyekkel, jelzőlámpával, körforgalommal, útkereszteződésekkel és táblákkal számos közlekedési helyzetet szimulál, és szinte mindig tele van. A nagy siker és a tapasztalatok alapján az önkormányzat további két KRESZ-pálya kialakítását is tervezi kerületünkben.


Toroczkó tér

Idén tavasszal az önkormányzat kezelésében lévő nyolc játszótéren 15 játszóeszköz (hinta, csúszda és mászóvár) alatt korszerű, ütéscsillapító öntött gumi felületet alakítottak ki az elhasználódott burkolat helyén. Az I. ütemben a Vérhalom, a Torockó, a Zsigmond téri, valamint a Bajvívó utcai játszótéren kezdődtek el a munkálatok, a II. ütemben másik négy játszótéren: a máriaremetei templomkertben, a Nagy Lajos téren, a Hunyadi János utcai orvosi rendelőnél, valamint a Mechwart ligetben – itt hintacserével együtt – fejezték be egyes játszóeszközök alatt az öntöttgumi felület kialakítását. A beruházás eredményeként korszerű és még biztonságosabb körülmények fogadják a játszóeszközöket használó gyerekeket.
Június végére megújul a Mechwart ligeti „Kicsik játszótere” is, ahol sokszínű, kreatív játszófelületet alakítanak ki, és izgalmas, komplex eszközöket helyeznek ki.  Az új eszközök (hinta, csúszda, játszóvár, homokozó) környezetében egy kisebb KRESZ-pályát is építenek, hasonlóan a Nagy Lajos téri, nagy népszerűségnek örvendő tanpályához. A beruházás önkormányzati finanszírozásban valósul meg. 

Teljesen megújul a Temető utcai játszótér
A sportpálya öntöttgumi-burkolatot kap, egy modern focipályát alakítanak ki, amelyen – igény szerint – keresztirányban kosárlabdázni is lehet, de lesz kijelölt tengópálya is. A dombos részen csúszdákat alakítanak ki. A kicsik részére fenntartott játszótér is megújul és bővül, többek között homokozóval, és a felújítás részét képezi a közvilágítás korszerűsítése. A park alsó részén két új funkció kap helyet: egyrészt egy pihenő- és piknikterület padokkal, valamint pétanque-pályával, másrészt a korábbi kisméretű focipálya helyén kültéri pingpong- és teqball- (a labdarúgás és az asztalitenisz elemeit vegyítő sport) asztalokat helyeznek ki. Megújulnak a közlekedési felületek, és kialakul egy közösségi találkozási pont is. A halastavat tápláló forrás fölött, a parkoló felől kis hidat építenek.


Temető utca

További játszótéri tervek
A Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő, a Görgényi út végén elhelyezkedő Macis játszóteret is felújítják önkormányzati forrásból, jelenleg tervezés alatt van. A Kolozsvári Tamás utcai sportközpontban szintén tervezik a teljesen új, sport tematikájú játszóteret. A Zsigmond téren KRESZ-pályát alakít ki az önkormányzat.

Közösségi liget épül Hidegkúton
Nemcsak uszodával bővül a Szabadság utcai sport- és szabadidőközpont: a II. Kerületi Önkormányzat a kormány és a főváros támogatásával a jelenlegi közösségi teret is jelentősen továbbfejleszti. A fejlesztés eredményeként meghosszabbított futókör és – a már meglévők megtartásával – kültéri fitneszelemek, kerékpáros KRESZ-tanpálya, játszótér és multifunkcionális „tinidomb”, szabadtéri „tantermek”, kiülős helyek; pingpong- és sakkasztalok, pétanque-, röplabda- és focipályák, valamint egy klubhelyiséget és rendészeti jelenlétet biztosító pavilonépület várja majd a helyieket. A fentiek közül több elem is a civil szervezetekkel való egyeztetés eredménye: a KRESZ-tanpálya, a sakkasztalok vagy a pétanque-pálya világítása is az ő javaslatukra került be a projektbe.


Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!