II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

A fenyőfák kihelyezéséről és elszállításáról

A karácsonyi ünnepeket követően a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szervezetten gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat. A fákat a kukák mellé kell letenni, vagy a gyűjtőpontokra lehet vinni.

A Városrendészeti és Környezetvédelmi Iroda Környezetvédelmi Csoportja arról tájékoztatott, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a vízkeresztet követően a becslések szerint mintegy 500-600 ezer darab tűlevelű szállít el, illetve hasznosít. A dömping január 6-át követően kezdődik és általában 1-1,5 hónapig tart.

Ilyenkor úgynevezett fenyőfa járatok szállítják el a már feleslegessé vált karácsonyfákat. Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket.


Amennyiben olyan méretű a fenyőfa, hogy azt hulladékszállító célgéppel nem tudják összeaprítani, másik szállítójármű viszi el a helyszínről.

A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé, vagy az alább felsorolt gyűjtőhelyek egyikére teheti ki a fákat. Az első esetben azonban figyelni kell arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.

A kiszolgált tűlevelűeket először aprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt, és villamos áramot.


II. kerületi helyszínek:

Ganz utca–Medve utca sarok
Zsigmond tér 5-7. szám
Rét lépcső (alsó vége)
Hidász utca–Pasaréti út sarok (parkoló)
Csatárka úti parkoló (gyógyszertár alatt)
Nagybányai út–Kapy út sarok
Torockó tér 1.
Radna utca 1.
Cserje utca–Fajd utca sarok
Bolyai utca 2.
Kuruclesi út 11.
Nagyrét utca–Villám utca sarok
Hidegkúti út–Kővári út sarok
Máriaremetei út–Hímes utca sarok
Kossuth Lajos utca–Szamorodni utca sarok
Ördögárok utca–Csatlós utca sarok

További információk: www.fkf.hu
Kékszám: (06 40) 353-353

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!