II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Folyamatos a kátyúzás a kerületi utakon

A kátyúk ellen felvenni a harcot nem könnyű, és főleg nem olcsó. A II. kerületben folyamatosan végzik a burkolati hibák javítását. Az útjavítás mikéntjéről Vincek Tibor, a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztályának vezetője beszélt.


– A kátyúzás mindig is az útjavítás költségesebb műfaja volt, legalábbis a kijavított útfelület és a ráfordított összeg arányában. Természetesen a legjobb lenne minden gyengébb minőségű utat egyben felújítani, de nem lehet figyelmen kívül hagyni a II. kerület költségvetési egyensúlyának biztonságát, másrészt, nem is minden esetben van szükség egy kátyús út teljes felújítására. Elmondható, hogy városrészünk útjai se nem jobbak, se nem rosszabbak a budai kerületekéinél. A II. Kerületi Önkormányzat a burkolati hibák gyors javítására, azaz kátyúzásra évente 100 millió forintot fordít.

Mitől függ, hogy egy-egy kátyút milyen gyorsan javítanak ki?

Az önkormányzat közbeszerzési eljárás keretében szerződést kötött egy céggel, amely a jelzésünk alapján folyamatosan végzi a munkát. A kátyú jellegétől függően ütemezzük be a javítást. A balesetveszélyes, vagy a gépjárművekben sérülést okozó lyukakat sürgősséggel, három-négy napon belül javíttatjuk, azok a hibák, amelyek nem veszélyesek, öt-harminc napon belül tűnnek el. Más úthibákat előre ütemezett területi kátyúzás során szüntetnek meg. Az időzítés attól is függ, hogy az útjavító cég mikor tud egyszerre nagyobb mennyiségű aszfaltot rendelni és elhozni a néhány aszfaltkeverő üzem valamelyikéből. Egy-két tonna miatt a telepek nem melegítenek fel aszfaltot, az útkarbantartók ezért általában megvárják, mire egy területen egyszerre több, vagy nagyobb munkát tudnak végezni.

Az időjárás befolyásolhatja a munkát?

Főként a hideg idő okoz gondot. Télen például nem lehet meleg aszfaltot használni, december közepétől márciusig ugyanis bezárnak az aszfaltkeverő telepek, így az útjavítók hideg aszfaltot használnak. Ez a keverék hidegben jobban köt, mint melegben. Ilyenkor előre elkészített anyaggal tömik ki a lyukat ideiglenes jelleggel, pont úgy, mint a fogorvosok az ideiglenes tömés esetében. Tavasszal visszatérnek, körbevágják az úthibát és meleg aszfalttal tömítik.

Mi alapján különböztetik meg az úthibákat?

A veszélyes kátyúk mélyek, már az út alapjáig tartanak. Ezeket gyorsan javíttatjuk. A pókhálószerűen töredezett úthiba kátyúvá érhet, mert a gumik kipörgetik belőle a darabokat. Ezeket a hibákat regisztráljuk és figyeljük. A hosszanti repedésekre is oda kell figyelni, de általában azok nem terjednek tovább. Ilyen esetben leginkább a talaj mozgása okozza a bajt, és az út alapja is sérül. Azokat a területeket, ahol egymáshoz közel alakulnak ki kátyúk, igyekszünk egyszerre javítani; ez anyagilag is kedvezőbb, kíméli a költségvetést.

Keresik a kátyúkat, vagy lakossági bejelentésre hagyatkoznak?

Útfelügyelőink folyamatosan járják a kerület útjait és regisztrálják a hibákat, de lakossági jelzést is kapunk. Utóbbiakat általában addigra már 95 százalékban regisztrálták a kollégák, akik a helyszínen szemrevételezik és megjelölik a hibát. Balesetveszélyes, nagyobb hiba esetén lámpával is jelzik a helyet. A hibát a súlyossága alapján jelezzük az útjavító cégnek, amely a szerződés szerint elvégzi a munkát. A közelmúltban elkezdtünk használni egy szoftvert, ami minden kátyú adatait tárolja, ez nagy segítség.

Jelenleg hány kátyút tartanak nyilván?

Most közel háromszáz kátyút jelöl a térképünk. Ezeket folyamatosan javítjuk.

Mit tehet a lakó, ha nem II. kerületi fenntartású úton észleli a kátyút?

A fővárosi tulajdonú utak – rakpartok, Árpád fejedelem útja, Bem József utca, Bem József tér, Fő utca, Széna tér, Széll Kálmán tér, Budakeszi út, Hidegkúti út, Hűvösvölgyi út, Lajos utca, Margit körút, Nagykovácsi út, Szilágyi Erzsébet fasor, Tölgyfa utca, Zsigmond tér – hibáinak kijavítását a Budapest Közút Zrt. végzi. A tömegközlekedéssel érintett, de II. kerületi tulajdonú utakon szintén a vállalat gondoskodik a hibák kijavításáról. Ha ezeken az utakon keletkezett kátyúkról kapunk jelzést, természetesen továbbítjuk azt az illetékeseknek. Azoknak az útvonalaknak, amelyeken tömegközlekedés zajlik, a fővárosi önkormányzat a fenntartójuk és a Budapest Közút Zrt. gondoskodik a hibák kijavításáról. De vannak eleve fővárosi tulajdonú II. kerületben lévő utak is: a rakpartok, Árpád fejedelem útja, Bem József utca, Bem József tér, Fő utca, Széna tér, Széll Kálmán tér, Budakeszi út, Hidegkúti út, Hűvösvölgyi út, Lajos utca, Margit körút, Nagykovácsi út, Szilágyi Erzsébet fasor, Tölgyfa utca, Zsigmond tér. Ha ezekről kapunk jelzést, természetesen továbbítjuk azt az illetékeseknek.

Hol lehet jelezni a kátyút?

Kátyúról bejelentést lehet küldeni az info@masodikkerulet.hu címen, az önkormányzat honlapjáról is elérhető online bejelentő segítségével, vagy a Műszaki Osztály (06 1) 346-5492-es telefonszámán.

 

 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!