II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Hogyan szállítsunk kerékpárt Budapesten?

A nyári időszak a kerékpárosoké. A II. kerületben is egyre több a kerékpárút, melyet sokan használnak is. Ha valaki szeretné a kerékpározást a közösségi közlekedéssel kombinálni, néhány fővárosi járat segítségével ezt megteheti.


A HÉV-vonalak mellett a fogaskerekűn (60-as), több buszon, így a 212-es járaton (mely immár elmegy a Normafáig) lehet kerékpárt szállítani, utóbbin szabad- és munkaszüneti napokon. A közlekedők ezenkívül az 56A, az 59-es és az 59A, 59B jelzésű villamosokra, illetve a dunai D11-es, D12-es és a D14-es hajójáratra is feltehetik kerékpárjukat.

Egy utas csak egy kerékpárt vihet magával. A HÉV-szerelvények középső kocsijának egyik végén van olyan szabad terület, ahol lehetséges egyszerre négy kerékpár biztonságos elhelyezésére és szállítására. Villamosokon a két Tátra kocsiból összeállított szerelvények közbenső, vezetőállás nélküli végén lehet kocsinként egy-egy kerékpárt szállítani. A kerékpárokat rögzíteni kell, erre a célra a járművek utasterében ipari tépőzárak vannak felszerelve. A fogaskerekű vasúton (60-as villamoson) a vonat hegy felőli kocsijának hátsó ajtajánál kialakított területen lehet összesen legfeljebb tizenhat kerékpárt szállítani. Egyes járműveken a kerékpárszállításra kijelölt hely megegyezik a babakocsik és a kerekes székek számára kijelölt területtel. A kerékpárosoktól azt kéri a BKK, hogy legyenek előzékenyek a kisgyermekkel utazó vagy a mozgásukban korlátozott utastársaikkal, és a helyet adják át nekik.


A BKK járatain kerékpárt szállítani egy vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével, illetve kerékpárbérlettel lehet. A HÉV-en a kerékpár számára váltott vonaljegy a teljes vonalon érvényes. A BKK Üzletszabályzata lehetővé teszi, hogy kisméretű, legfeljebb 41 cm (16” azaz hüvelyk, inch vagy coll) külső kerékátmérőjű kerékpár, valamint a roller, továbbá mérethatár nélkül az összecsukott kerékpár kézipoggyászként díjtalanul szállítható valamennyi járművön, amennyiben az utasok ruházatát, a jármű berendezéseit nem rongálja meg, illetve nem szennyezi be.

A BKK és a BKV a metrón történő kerékpárszállítás gyakorlati vizsgálata érdekében, 2018. július 21-én (szombaton) és 22-én (vasárnap) reggel 7-21 óráig az M4-es metróvonalon – ahol valamennyi állomáson felvonók üzemelnek, amelyek a kerékpárok peronra szállítására is alkalmasak – próbaüzem jelleggel, szabályozott körülmények között teszteli a kerékpárok szállításának lehetőségét. A próbaüzem ideje alatt bárki szállíthat kerékpárt az M4-es metróvonalon a már megszokott kerékpárbérlet vagy jegy ellenében. A BKK kéri, hogy a kerékpárszállítást igénybe vevők az utazásuk előtt tájékozódjanak az M4-es metróvonal kerékpárszállítási tesztüzemének egyedi szabályairól. A kerékpárszállítás tapasztalatait a BKK és a BKV a próbaüzemet követően kiértékeli.

 

 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!