II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Településképi bejelentési eljárás a klíma felszereléséhez  

A forró nyári napokon bizony kellemes lehet, ha a lakást légkondicionáló berendezés tartja hűsen, ám a készülékek felszerelése sok esetben feltételekhez kötött.


A klíma felszerelésének szabályozása nem új keletű, már a régebbi jogszabály is meghatározta a berendezés kültéri egységének helyét és kihelyezésének módját. A II. kerületben a településkép védelméről szóló 45/2017. (XII.20.) önkormányzati rendeletet kell figyelembe venni, ha valaki bizonytalan a feltételekben.

A jó helyen lévő ablakklíma és klímaberendezés kültéri egysége csak az épület megjelenéséhez illeszkedve, közterületről nem láthatóan helyezhető el, a zajvédelmi előírásoknak megfelelően nem zavarhatja mások nyugalmát, nem onthatja a szomszédos lakások ablakai felé a forró levegőt, a kondenzvizet pedig vissza kell vezetni. Új és meglévő épületek esetében csak takartan, illetve takarásban lehet kitenni, vagy központi klímaként lehet kivitelezni. Meglévő épületen közterületről látható homlokzatokon kültéri egység nem helyezhető el, kivéve tömör, átlátszatlan mellvédű erkély takarásában, az épület megjelenéséhez illeszkedve, a homlokzati architektúrával összhangban, ahhoz illeszkedve tehető ki. Amennyiben az érintett helyiség csak közterületi homlokzattal rendelkezik, vagy az épület védett, akkor csak kültéri egység nélküli klímaberendezés jöhet szóba. A magastetős elhelyezésről szintén külön rendelkezik a jogszabály. A klímaegység felszereléséhez a polgármesteri hivatal Településkép-védelmi Osztályánál településképi bejelentési eljárást kell kezdeményezni, ennek hiányában szabálytalan a felszerelés. Fontos kitétel az is, hogy amennyiben a klíma felszerelése a műszaki feltételeknek megfelel, vagy megfelelne, még akkor sem biztos, hogy fel is lehet szerelni a házra, hiszen társasház esetében az eljáráshoz kérik a társasház közgyűlési hozzájáruló nyilatkozatát. Ugyanis a ház fala, vagy éppen az erkély (mint tartószerkezeti elem) közös tulajdonnak számít.

További információ az önkormányzat honlapján (www.masodikkerulet.hu), valamint tájékoztatás kérhető a Központi Ügyfélszolgálaton (1024 Margit utca 2-4., email: ugyfelszolgalat@masodikkerulet.hu, tel.: 346-5600). A klímaberendezés megfelelő helyének meghatározásában az Épített Környezetért Felelős Igazgatóságon adnak tájékoztatást előzetes időpont-egyeztetés után (tel.: (06 1) 346-5579, Lantos Ágnes).

 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!