II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Ne adjunk esélyt a bűnözőknek!

Közbiztonsági lakossági fórumot tartottak a Klebelsberg Kultúrkúriában, ahol Seres Ernő rendőr alezredes, II. kerületi rendőrkapitány, valamint Somoskői Erika rendőr őrnagy, hivatalvezető tartott bűnmegelőzési tájékoztatót, és válaszolt a kérdésekre.

 A Pesthidegkúti Polgári Körök Szövetsége és a Budaligeti Polgári Kör által február 1-jén megrendezett lakossági fórumon a II. kerületi Rendőrkapitányság képviselői elsőként rövidfilmek segítségével demonstrálták a jellemzően az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekményeket, valamint az azokkal szembeni helyes magatartást. Seres Ernő rendőr alezredes felhívta a figyelmet arra, hogy ellenőrizetlenül ne engedjünk be a lakásunkba idegeneket. Jellemző trükk, hogy jól öltözött, megnyerő modorú személy, vagy személyek azt állítják: nyereményt hoztak, vagy olcsó termékekkel házalnak. Elmondása szerint, amennyiben rendőr áll az ajtónk előtt, lehetőség van az ismert telefonszámokon annak valódiságát ellenőrizni. Győződjünk meg róla, hogy aki bekopogtat, tényleg az-e, akinek mondja magát. Gyanús személy vagy körülmény esetén kérjünk közvetlen segítséget a környezetünktől, vagy tegyünk bejelentést a 112-es segélyhívó számon. Ha a tolvajok bejutottak a lakásba, az ott lakó kiszolgáltatott helyzetbe kerül, és figyelmének elterelésével (vizet kérnek, a mellékhelyiséget keresik) a bűnözők eltulajdoníthatják a fellelt értékeket, készpénzt.

A rendőrök a hallgatóságnak matricát osztottak, amelyet a bejárati ajtó belsejére lehet felragasztani, és arra hívja fel a figyelmet, hogy ne nyissunk ajtót, amíg nem tudjuk, kivel állunk szemben, valamint használjuk az ajtóláncot és a kukucskálót.


Seres Ernő rendőrkapitány a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet

A kapitányság vezetője külön felhívta a figyelmet a trükkös tolvajok telefonos módszerére, amikor – többnyire az éjszakai órákban – a kiszemelt idős áldozat unokájaként, vagy annak egyik ismerőseként keresik a nagyszülőket, és különböző balesetekre hivatkozva kérnek pénzbeli „segítséget”. A sértettek ijedtségét és segítő szándékát kihasználva utalnak arra, hogy az unokájuk csak ennek a segítségnek köszönhetően tud kikerülni az adott helyzetből, a pénzért (értékekért) pedig az unoka az egyik – nagyszülő által nem ismert – barátját küldi el. Sajnos, nem eredménytelenül próbálják meg kihasználni a hozzátartozójukért aggódó nagyszülők rémületét, így már sok millió forinttal és nagy értékű ékszerrel sikerült becsapniuk idős embereket.
Seres Ernő megjegyezte, tapasztalatuk szerint a II. kerületi lakók felkészültek, sok esetben hiúsult meg bűncselekmény tájékozottságuknak köszönhetően. Ettől függetlenül a II. Kerületi Önkormányzattal közösen indított áldozatvédelmi program mellett a bűnmegelőzésre továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek.

A rendőrkapitány lakossági kérdésekre elmondta, hogy ha környékünkön gyanús személyt, eseményt észlelünk, tegyünk bejelentést a 112-es segélyhívó számon, így esetlegesen a terepszemlét tartó bűnözőt is lefülelhetik. Hallgatói felvetésre jelezte: ha valakit az unokázós trükkel próbálnak becsapni, akkor ne dőljön be az elkövető azon kérésének, hogy ne tegye le a telefont, vagy ne szóljon a hozzátartozóknak. Hívja azonnal a rendőrséget. Arra az érdeklődésre, hogy a trükkös tolvajok mennyire jelentenek egyben személy elleni agressziót is a sértettekre nézve, Seres Ernő elmondta, hogy az ajtó előtt, vagy a lakásunkban álló, lebuktatott csalók többnyire gyorsan elhagyják a helyszínt, jellemzően nem lépnek fel támadóan. A gyermekeket érintő bűncselekmények kapcsán elhangzott, hogy biztonságuk érdekében a család beszéljen meg egy jelszót, amivel ki lehet szűrni a rossz szándékú embereket. Volt, aki azt sérelmezte, hogy a betörők gyakran arcátlanul törnek be házakba, akár napközben is. Más lakó elmondta, hogyan támadták meg saját kertjében, és többekhez hasonlóan azt kérdezte, önvédelem címszó alatt milyen eszközzel védheti meg magát úgy, hogy a bíróság a végén ne őt ítélje el, ha a betörő komolyabban megsérül.

A rendőrkapitány felhívta a figyelmet arra, hogy a jogszabály pontosan meghatározza azokat a körülményeket, amelyek megléte esetén lehetőségünk van az életünk védelmében cselekedni. Azonban az eljárás során mindig vizsgálják az adott esetben fennállt körülményeket, mind a helyszín és a napszak, mind az elkövető és a sértett vonatkozásában. A védekezésnek vannak hivatalosan engedélyezett eszközei is, mint a paprikaspré vagy az engedélyköteles gázpisztoly, de szükség esetén akár a hajlakk is megteszi.


 

Felmerült, hogy Pesthidegkúton is sok a riasztóberendezés, amelyek gyakran szólalnak meg indokolatlanul. Ezek hangosak, és idővel immúnisak lesznek rájuk az emberek. Seres Ernő alezredes elmondta, sok esetben a drága riasztók mellett jutnak be a tolvajok a házba, mert a lakók elfelejtik élesíteni a készüléket.

Hidegkúti problémaként vetették fel, hogy egy illető régóta fényképezőgéppel járja a kertvárosi utcákat, és akit csak tud, feljelent a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a szerinte szabálytalan parkolásért. A rendőrség hivatalból minden esetben eljárt, és közel másfél száz lakót büntetett meg. Sokan már a saját házuk előtti autóbehajtón sem mernek megállni, ezért a szűk utcán parkolnak, ellehetetlenítve a forgalmat. A rendőrkapitány megköszönte a jelzést, és ígérete szerint megvizsgálja az ügyet.

Seres Ernő a gyakoribb rendőri jelenlétet felvető kérdésekre elmondta: bizonyos helyszíneken hatékonyabb, ha a járőrök folyamatosan a közterületeket járják, visszatérően ellenőriznek és nem egy-egy helyszínen posztolnak, de ahol indokolt az igény, ott kiállítanak őrt. Elmondta, hogy a körzeti megbízottak jól ismerik a területüket, valamint hogy a kerületben polgárőrség is működik, amely gyakran dolgozik együtt a rendőrökkel.

A rendőrkapitány végül megköszönte a felvetéseket, a szervezőknek a meghívást, amely jó lehetőséget teremtett arra, hogy nagyobb plénum előtt essen szó a városrész közbiztonságáról.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!