II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Új jogszabály védi a zöld közterületeket

Új rendelettel igyekszik védeni a közterületeket a szabálytalanul várakozó gépjárművektől az önkormányzat. A Városrendészet közterület-felügyelete május 1-ig csak figyelmezteti a tiltott helyen parkolókat.

Kerületszerte gondot okoznak azok az autók, amelyek kerekeikkel kijárják a közterületek zöldsávjait, behajtanak a parkosított területekre, rendszeresen ráállnak a füvesített sávokra, vagy a már kikoptatott gyep helyére. A jogszabályi lehetőséggel és a társadalmi támogatottsággal élve a II. Kerületi Önkormányzat úgy döntött, hogy az élhetőbb kerület érdekében megteremti a jogi lehetőséget ahhoz, hogy a közösségi együttélés legalapvetőbb szabályait sértő magatartásformákat szankcionálhassa.

 


A képviselő-testület március 23-án tartott ülésén elfogadott új rendelete április 1-jétől lépett életbe, de az alkalmazásában egy hónapos türelmi időt ad a Városrendészeti és Környezetvédelmi Iroda Közterület-felügyelete. A jogszabály megalkotására azért volt szükség, mert a polgármesteri hivatalhoz mind több panasz érkezett a zöldfelületek megrongálásáról. A lakossági érdekek hatékony védelmének azonban nem minden esetben feleltek meg a hatályos jogszabályok, így a II. kerületi közterület-felügyelet sem tudott kellő érvényt szerezni a parkok vagy zöldszigetek védelmének.

 


– Akkor élhető vagy életképes egy település, akkor működnek a közösségek, ha megvannak az együttélés alapvető íratlan és írott szabályai, valamint azokat be is tartják – mondta el lapunknak Láng Zsolt polgármester. – Nem vitás, hogy a többség tiszteletben tartja a jogszabályokat a kerületben, de vannak, akik nem törődnek azzal, hogy a közterület másé is. Az önkormányzat a zöldfelületek, parkok és játszóterek védelmére és fejlesztésére évente mintegy 400 millió forintot fordít, kétszáz új fát ültettünk, miközben negyvennél több pihenőparkot és közterületi játszóteret tartunk fenn. Kerületünk lakói sokszor panaszkodnak azért, mert a városképet elrontják a zöldterületet tönkretevő gépjárművek, amelyeknek sofőrjei erre tekintet nélkül használják a közterületek növényesített részeit parkolónak – hangsúlyozta a polgármester.

 


A paragrafusok alapján az együttélés szabályait az sérti meg, aki gépjárművel vagy kerékpárral a zöldfelületek nem arra a célra kijelölt útjain közlekedik, valamint az úttesttől kiemelt szegéllyel elválasztott zöldfelületre, parkosított területre járművel ráhajt, behajt, rááll, beáll vagy azon parkol. A helyi viszonyok rendezettsége érdekében megalkotott rendelet hatálya kiterjed azokra a természetes személyekre, illetve jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, amely a II. kerület közigazgatási területén a jogszabályban foglaltakkal ellentétes magatartás valamelyikét elköveti.
A zöldfelület a település területén belül a növényzettel fedett, benőtt, betelepített területeket jelenti, a zöldterület megjelölést pedig az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendeletben foglaltak tartalmazzák.

 


A Városrendészeti és Környezetvédelmi Irodán arról tájékoztattak, hogy a II. kerületi közterület-felügyelők a közösségi együttélés szabályát megsértő személlyel szemben természetes személy esetén ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedő, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében ötvenezer forinttól kétszázezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki. A helyszíni bírság ugyancsak ötvenezer forintig terjedhet. A szabályok ellen vétőket májusig csak figyelmeztetésben részesítik. (A rendelet teljes szövege elolvasható a www.masodikkerulet.hu/hirdetotabla oldalon.)

 


A II. Kerületi Önkormányzat a zöldterületek szépítése érdekében többek között minden tavasszal 13 ezer tő muskátlit kínál a kerületieknek féláron, közterület-szépítési pályázatot hirdet, közterület-örökbefogadási és komposztálási programot hívott életre, valamint kétezer négyzetméteren ültet egynyári növényeket. 2013-ban Magyarország legszebb főterének a Mechwart ligetet választották.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!