II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Madárbarát II. kerület

A II. Kerületi Önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén döntött arról, hogy felvételét kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületbe, és közreműködésével madárbarát programot indít.

A hazai madárvédelem egyedülálló szervezetével közösen szeretnék a lakosság természetvédelmi szemléletét alakítani a kerület saját madárbarát programjával. A tervek szerint elsőként a II. Kerületi Önkormányzat fenntartásában működő óvodák, bölcsődék, gondozási központok és az Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthona kapna egységes, madárbarát csomagot. Ebbe különböző típusú odúk, etetők valamint a madarak ellátásához szükséges táplálékok és ismeretterjesztő kiadványok tartoznak. Szakemberek bevonásával a fenti önkormányzati intézményekben mindenre kiterjedő, szemléletformáló madarászfoglalkozást is tartanának.


Sokan úgy gondolják, hogy jó már gyerekkorban megismerni a környezetünkben élő állatokat és növényeket. Szerencsére sok madárfaj él a nagyvárosokban is, a szakemberek szerint egy óvoda kiskertje valóságos vadonná alakítható. Az önkormányzat tervei szerint minden II. kerületi önkormányzati intézményben elindul a madárbarát program, de például a Százszorszép Óvoda már 15 éve rendelkezik madárbarát kerttel, a gyerekek örömmel vesznek részt a madarászok által tartott különleges foglalkozásokon. 

A szakemberek szerint azok az óvodások, akik aktívan részt vesznek környezetvédelmi tevékenységekben – egész évben végeznek állat- és növénygondozási feladatokat –, jobban megismerik a környezetüket, megtanulják a „mi kertünk”, „mi fánk”, „mi madarunk” kifejezéseket és fogalomkört. A zöld jeles napok megünneplése mellett lehetőség nyílik saját, óvodai és csoportszintű „védjük a madarakat”-hagyományok kialakítására is.


A Polgármesteri Hivatal a közeljövőben kidolgozza a szakmai program részleteit, de a tervek szerint a madárbarát program részeként elsőként az önkormányzati intézmények egységes csomagot kaphatnának, vagyis madáretetőket és madárodúkat, valamint a madarak etetéséhez, ellátásához szükséges hozzávalókat és ismeretterjesztő anyagokat. Valamennyi intézményben elindulhatna továbbá a madárbarát foglalkozás, vagyis egy olyan komplex szemléletformáló program, amelynek keretében szakemberek segítségével történhet a madarak megfigyelése és gondozása.

 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!