II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Nemzeti gyásznapon emlékezik az ország

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hősei és mártírjai előtt tisztelegnek határokon innen és túl október 6-án. Ezen a napon végezték ki Pesten gróf Batthyány Lajost, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökét is.

Számos helyen tartanak megemlékezéseket október 6-án, az aradi vértanúk emléknapján, hogy az utókor tisztelettel adózhasson az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban szerepet vállalt, a haza szabadságáért életét is áldozó ismert és névtelen hősök emléke előtt.

 


1849. október 6-án tizenhárom honvédtisztet végeztetett ki megtorlásként Aradon a császári hatalom. Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knezić Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly rangtól, származástól és nemzetiségtől függetlenül egyként álltak Magyarország szolgálatába és sorsközösséget vállaltak a nemzet által képviselt üggyel. Noha gyakran használjuk az „aradi tizenhárom” elnevezést, más időpontban még három magyar tisztet végeztek ki Aradon az osztrákok. Ugyanezen a napon hajtották végre a golyó általi halálos ítéletet gróf Batthyány Lajoson, az első felelős magyar miniszterelnökön.


A nemzeti gyásznap alkalmából a II. Kerületi Önkormányzat nevében Láng Zsolt polgármester koszorúval tisztelgett Schittenhelm Ede honvédtüzér Bimbó úti síremlékénél.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!