II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Otthonápolási tanfolyam a Szent Ferenc kórházban

Előzetes jelentkezés alapján otthonápolási tanfolyamot tart a Szent Ferenc Kórház. Legközelebb január 12-én lesz kurzus elméleti oktatással és gyakorlati bemutatóval.

Kórházainkban sok olyan beteg fekszik, akinek az ellátása alapvető tudással és szerető családi háttérrel a saját otthonában komfortosabban megoldható lenne. A családtagok szándéka gyakran megvan, a kellő ápolási ismeret azonban hiányzik.


– A hozzátartozók megkeresése alapján a Budapesti Szent Ferenc Kórház a Budán élő családokat támogató, rehabilitációs egészségügyi programot indított szeptembertől, ahol az érdeklődők közvetlenül a kórház szakértőitől sajátíthatják el az otthonápolási fogásokat –tájékoztatott Toldy-Schedel Emil (képünkön), a kórház főigazgatója. – Tapasztalatunk, hogy a betegeket inkább a fekvőbeteg-ellátás irányába terelik, mert a család nincs birtokában annak a tudásnak, amivel egy krónikus beteg otthon ápolható, ugyanakkor a budai régióban magasak az elvárások a kórházi ellátással szemben, aminek az intézmények nem mindenben tudnak megfelelni.


Az igazgató felhívta a figyelmet, hogy leginkább a beteg etetése, emelése, mosdatása, pelenkázása, sebkezelése, katétergondozása az, ami problémát okoz.
– Nővéreink és ápolóink kéthavonta, demonstrációs eszközökkel, kórházi betegek együttműködésével mutatják és tanítják meg ezeket az egyszerű, de hasznos praktikákat. A foglalkozások általában 6-8 fős csoportban, egynapos foglalkozás keretében zajlanak. Húszperces elmélet után technikai bemutató következik. A tárgyi eszközökből – mint például a speciális ágyak – plusz darabokat igyekszünk beszerezni, és ezeket szükség szerint használatba tudjuk adni az otthon ápoltaknak. Minden eszköz beszerzésében tanácsot tudunk adni. Az érdeklődőket korlátozott számban, előzetes jelentkezés alapján tudjuk fogadni.
A főigazgató hozzátette: a tudást megszerezhetjük, a technológiát megvehetjük, de magunkból és az időnkből csak mi tudunk többet adni beteg szeretteinknek.

A legközelebbi oktatás időpontja: 2017. JANUÁR 12. csütörtök, 16-19 óráig. Helyszín: Szent Ferenc kórház (1021 Széher út 73.). Jelentkezés az oktatásra Megléczné Ocsenás Mária ápolási igazgatónál, hétköznap 10-11 óra között: (06 1) 392-8202 vagy e-mailben az apolig@szentferenckorhaz.hu címen.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!