II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

A reklám is lehet környezetszennyező

A jogszabályi korlátozás ellenére mind több házfalon jelennek meg óriáshirdetések a II. kerületben is. A tolakodó, a városrészünk látványához cseppet sem illő reklámoknak hadat üzent a polgármesteri hivatal.

A társasházaknak pénzt hoz ugyan egy-egy nagyobb, akár a teljes házfalat, vagy a felújítás előtt álló épületeknél az egész állványzatot beborító óriásreklám, ugyanakkor a közös képviselők és a reklámcégek gyakran elfelejtik, hogy tiltott, vagy nem engedélyezett ügyletbe vitték bele a lakóközösséget.


– A városképvédelmi szempontból aggályos hir­detési módszereknek szeretnénk elejét venni, mielőtt ellepik kerületünket az utcaképet jelentősen és gyakran hosszú időre befolyásoló reklámok – hangsúlyozta Gacsályi Zsolt önkormányzati főépítész.
– Az óriáshirdetések két fajtáját alkalmazzák leggyakrabban a reklámcégek. Egyik a közvetlenül a házfalra, kötelek és sodronyok segítségével kifeszített reklámhordozó, a másik pedig a ház köré épített állványzatra erősített, úgynevezett építési reklámháló. Az első eset teljesen illegális, ugyanis a II. kerületi Városrendezési és Építési Szabályzat – 2/2007.(I.18.) rendelet – kategorikusan tiltja a házfalra felerősített hirdetéseket. Legyen az néhány négyzetméter, vagy az egész felületet beborító molinó. Házfelújítás címén felépített állványzatra is csak engedély birtokában lehet reklámot tartalmazó építési védőhálót felszerelni.


A főépítész arra hívta fel a figyelmet, hogy az állványzatra kifeszített reklámhordozóról nem elegendő felszerelés előtt értesítést adni – amit a bejelentés szó sugall –, hanem településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni, a kihelyezéssel pedig meg kell várni a hivatal döntését. Mint Gacsályi Zsolt emlékeztetett, a reklámcégek, amik a társasházakkal szerződnek és vállalják a teljes ügyintézést, ezt gyakran elfelejtik megtenni. A társasház, vagy képviselőjének mulasztása az szokott lenni, hogy nem ellenőrzi az eljárásban keletkező, a házra vonatkozó dokumentumokat.


A főépítész arra is rámutatott, a lakóközösségeket gyakran váratlanul éri, hogy a hivataltól bírságról kapnak értesítést, miután reklámot helyeztek ki a házra. Ennek oka lehet, hogy a közös képviselő nem járt el helyesen, vagy maga a reklámügynökség vállalta az ügyintézést, de azt végül nem, vagy nem elég körültekintően végezte el. Ilyenkor akárki is hibázott – mert nem kezdeményezte időben az eljárást –, a tulajdonost bírságolják meg. A hivatal azt is vizsgálja, hogy az állványra felszerelt reklám mennyi ideig látható egy épületen, ugyanis az engedély csak az építkezés idejére, de legfeljebb hat hónapra szólhat, amennyiben erre a bejelentést megtették, és pozitív eredménnyel zárult a kérelem.


A főépítész arra kéri a társasházakat és képviselőiket, hogy a reklámok kihelyezését megelőzően tájékozódjanak a hirdetések jogszerű lehetőségeiről (Főépítészi Iroda, 1024 Mechwart liget 1. I. em., telefon 346-5449).

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!