II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Egészségükért aggódókat próbálnak átverni

Egészségügyi szűrésre invitálnak, majd több százezer forintos berendezéseket vásároltatnak meg az egészségükért aggódó emberekkel a csalók.

Továbbra is gyakori, hogy telefonon hívnak embereket egészségügyi szűrésre ismeretlenek. Előfordult, hogy a szűrőnapra a II. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálatára (Kapás utcai rendelőintézet) hivatkozva toboroztak jelentkezőket. A rendelőintézet és a II. Kerületi Önkormányzat felhívja a lakosság figyelmét, hogy a II. kerület egészségügyi szűréseiről csak a Budai Polgárban, az önkormányzat honlapján (www.masodikkerulet.hu) és Facebook-oldalán, illetve plakátokon értesíti a lakosságot. Telefonon senkit sem keresnek meg, a hasonló egészségügyi akciók az önkormányzattól és a Kapás utcai rendelőtől függetlenek.


Illusztráció

A több szempontból is kétségeket felvető „egészségügyi szűrésekkel” kapcsolatban a II. kerületi Rendőrkapitányságon elmondták: azok, akik mégis elmennek a „vizsgálatra”, lényegében egy termékbemutatón vesznek részt, és nagy az esélye annak, hogy túlárazott egészségmegőrző eszközöket vetetnek meg velük. A telefonon megadott helyszínen vizsgálatot is végeznek a résztvevőkön, akiknél komoly egészségügyi problémákat mutatnak ki. A megijesztett embereknek a szűrést végzők jelzik, hogy akár halálos is lehet a betegség, de rögtön felajánlják, hogy van egy remek készülékük, amivel megelőzhető a nagyobb baj, és szinte mindent meg lehet vele gyógyítani. Az eszközök ára ugyanakkor a több százezer forinttól a milliós nagyságrendig terjed. Azoknak, akiknek nincs pénzük, a helyszínen hitellehetőséget ajánlanak. A készüléket az eladók be is üzemelik, akár háznál is.


Illusztráció

A rendőrségen elmondták, hogy több okból is érdemes kerülni a hasonló „egészségügyi szűréseket”. Egyrészt, megijesztik, becsapják az érdeklődőket azzal, hogy hamis diagnózist állítanak fel, másrészt a megvételre ajánlott készülékek túlárazottak, a kereskedelemben kaphatóaknál akár tízszer magasabb áron adják. Aki pedig mégis a vásárlás mellett dönt, azzal olyan szerződést íratnak alá, amivel jogi szempontból megkötik a kezét. A sértettek közül sokan nem olvasták el a nyomtatványokat, és csak később jöttek rá, hogy a hitelfelvétellel évekre elkötelezik magukat egy pénzintézetnek.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!