II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Felemelő ünnepség Semmelweis-nap alkalmából

Olyan vastapsot és ovációt még biztosan nem láttak a Kapás utcai rendelőintézet falai, mint amilyen a Semmelweis-napi ünnepség fellépőit köszöntötte. 

 


Az anyák megmentője születésének 200. évfordulóján a különleges műsor mellett az ágazat legkiválóbb dolgozóit kitüntetésben részesítették, illetve az intézet minden munkatársa külön anyagi juttatást is kapott a fenntartó II. Kerületi Önkormányzat jóvoltából.

1818. július elsején született a legismertebb magyar orvos, az anyák megmentője, Semmelweis Ignác, akiről 1947 óta ezen a napon emlékezik meg a magyar orvostársadalom. Ebből az alkalomból a II. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálata minden évben ünnepséget tart az egészségügyi ágazat kerületi dolgozóinak, amit idén is a 2010-ben II. Kerületért Emlékéremmel kitüntetett reumatológus főorvos, dr. Törös Edit rendezett. Az eseményen részt vett Dankó Virág alpolgármester, Szalai Tibor jegyző és Kolláth Adél kabinetvezető. A műsorvezetőként is közreműködő dr. Törös Edit Semmelweis Ignác születésének körülményeit idézte fel, amikor még nemhogy elképzelhetetlen volt az apás szülés, de a szülő nő ruháját sem lehetett felhajtani az újszülött érkezésekor. A főorvos asszony azt is elmondta, hogy a kormány 2018-at Semmelweis-évvé nyilvánította, a róla elnevezett budapesti egyetemen pedig az intézmény rektora avatta fel június 30-án a Semmelweis Ignácra emlékező szoborcsoportot. A bicentenáriumi ünnepségen dr. Polák László, az Egészségügyi Szolgálat főigazgatója is megemlékezett a legnagyobb magyar orvosról, akinek máig ható üzenetét így foglalta össze: – Az orvosi munkában fontos a betegellátás iránti szenvedély, a beteg iránti szelíd alázat, a legapróbb részletekig menő odafigyelés és az önzetlenség. – Emlékeztetett arra is, hogy Semmelweisnek erős ellenszélben kellett harcolnia azért, hogy kötelezővé tegye a betegek vizsgálata közötti kézmosást. Ez ma már első számú alapkövetelmény, sőt, minden orvos zsebében ott lapul a kézfertőtlenítő, és a rendelőintézet folyosóin is kint vannak a fertőtlenítőoldatos adagolók, amit a betegek is használhatnak.


Az önkormányzat nevében Dankó Virág alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, mostanra már bizonyosnak tűnik, hogy a rendelőintézet a Frankel Leó úton új, korszerű, minden igényt kielégítő épületet kaphat. – A mindennapokban sokszor alkalmazkodnunk kell a minket körülvevő körülményekhez – hangsúlyozta az alpolgármester. – Egy új épület megtervezése, illetve majd az átköltözés lehetőséget teremt az alkotó munkára, új ötletek megvalósítására. Dankó Virág példaként a Henger Utcai Mozgásszervi Rehabilitációs Központot hozta fel, amelynek létrehozása szintén új inspirációt és szakmai többletet hozott magával. Hallgatóságát arra biztatta, hogy vegyen részt az új munkahely kialakításában, kezdeményezéseit, gondolatait ossza meg. Beszéde végén köszönetet mondott a szakrendelő dolgozóinak egész évi munkájukért, illetve azért a közösségért, aminek fenntartóként és visszatérő vendégként a kerület vezetői is részesei lehetnek. A Semmelweis-nap az egészségügyben kiemelkedő munkát végzők elismerésére is alkalmat teremetett. Polgármesteri dicséretet Ludman Erika területi védőnő kapott. Az Egészségért cím orvosi fokozatát dr. Jónicz Judit szemész főorvos, szakdolgozói fokozatát pedig Schafarek Csilla fül-orr-gégészeti asszisztens vehette át. Dr. Szirányi Endre sebész főorvos a főigazgatói dicséret első, Vígh Katalin urológiai asszisztens a második, Baicsev Elisabeta pénzügyi előadó pedig a harmadik fokozatában részesült. Idén vehette át aranydiplomáját dr. Gerencsér Károly fül-orr-gégész főorvos, valamint dr. Kolonics István belgyógyász, kardiológus, angiológus főorvos, akiket a Törös Alapítvány 2011 nevében dr. Törös Edit köszöntött. A bicentenárium alkalmából az alapítvány kuratóriumának döntése alapján az alapító főorvos Freindlich Éva gyógyászatisegédeszköz- forgalmazónak díszoklevelet adott át, tíz éve nagy odaadással folytatott, nélkülözhetetlen munkája elismeréseképpen.


Az ünnepi műsorban közreműködött a II. Kerületért Emlékéremmel kitüntetett Liszt Ferenc-díjas nagybőgőművész, Járdányi Gergely, Mohai Gábor Radnóti- és Kazinczy- díjas előadóművész, Horváth Melinda ifjú hegedűművész és Stahl Zsigmond, a Weiner Leó Zeneművészeti Iskola csellista növendéke. A különleges alkalommal különleges művészvendégek is felléptek: Kiss B. Atilla Kossuth és Liszt-díjas operaénekes, a Magyar Állami Operaház magánénekese, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanára növendékével, a vietnami Ninh Duc Hoang Longgal érkezett.


A fiatal énekest a televíziónézők is jól ismerik és szívükbe is zárhatták, ő volt ugyanis az idei Virtuózok felnőtt kategóriájának győztese. Mester és tanítványa Erkel Ferenc Bánk bán című operájából a Hazám, hazám kezdetű áriát adta elő, amit a közönség felállva, szűnni nem akaró vastapssal jutalmazott.

 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!