II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Olimpikonok vezetésével indul a munka az uszodában

Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok olimpikon vízilabdázó és Risztov Éva olimpiai bajnok úszó vezetésével kezdódik a sportszakmai munka Máriaremetén.

Miközben halad a máriaremetei Gyarmati Dezső Uszoda építése, a II. Kerületi Önkormányzat kinevezte az intézmény igazgatóját, Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok olimpikon vízilabdázót. Risztov Éva olimpiai bajnok úszó pedig az úszásért felelős szakmai vezetői feladatot látja el.
A sport világát jól ismerő szakembert, Drávucz Ritát Láng Zsolt polgármester mutatta be a Családi Iránytű Egyesület családi napján április 27-én.


– Bízom benne, hogy az uszoda olyan közösségteremtő erőt jelent majd, amitől a sportlétesítményben is otthon érezhetik magukat a helyi lakók – mondta el lapunknak a szakember. – Az uszoda különleges, új színfoltja lesz a II. kerületnek, Pesthidegkútnak, magam pedig büszke vagyok rá, hogy részese lehetek a városrész életének. Aktív vízilabdázóként úszást oktattam, miután pedig felhagytam az élsporttal, dolgoztam az Emberi Erőforrások Minisztériuma sport államtitkárságán és a Magyar Olimpiai Bizottságnál. Nekem a sport a mindenem, ha nem úszom vagy vízilabdázom, akkor is szívesen töltöm aktívan a szabadidőmet a családommal együtt.
Másokhoz hasonlóan számomra is fontos például, hogy a kislányom jól megtanuljon úszni, de az is, hogy a környéken élőknek színvonalas sportolási és kikapcsolódási lehetőséget biztosítsunk – mondta Drávucz Rita.
Az intézményvezető hangsúlyozta, hogy Magyarországon ritkán nyílik ilyen méretű új uszoda, ami még jobban kiemeli a II. Kerületi Önkormányzat erőfeszítéseit. Mint elmondta, Máriaremetén egy nagy terület sportcélú hasznosításában gondolkodott az önkormányzat, ami remek lehetőséget adott a sportközpont mellett egy komplex uszoda kialakítására.
– Három medence áll majd a lakosság és a sportolni vágyó úszók és vízilabdázók rendelkezésére. Télen a kinti medence is sátor alatt lesz, hogy minél többen vehessék igénybe az uszoda szolgáltatásait. Várjuk a lakosságot a nyitvatartási idő minden percében, de természetesen lesz úszás- és vízilabda-oktatás is. Programjainkkal igyekszünk minden korosztályt megszólítani, és szeretnénk, ha nemcsak a vízben, hanem azon kívül is sportolhatna a lakosság és élményekkel telve térhetne haza. Erre a célra alakítjuk ki a fitnesztermet, ami szintén egyfajta közösségi térként működhet. És találunk megoldást a kisgyermekkel érkezők mozgási lehetőségének biztosítására is.
Drávucz Rita felhívta a figyelmet arra is, hogy az úszás és a vízilabdázás együttműködésben, a II. kerület koordinációja mellett zajlik majd.
– A tervek szerint ősszel megnyíló uszoda működtetését az önkormányzat finanszírozza. A legfontosabb, hogy életkortól függetlenül minél több II. kerületi szeressen a Gyarmati Dezső Uszodába járni.    
Dankó Virág alpolgármester április 24-én találkozott a II. kerületi iskolák igazgatóival, ahol ismertette azokat az önkormányzati kezdeményezéseket és programokat, amelyek a városrész diákjait is érintik. A megbeszélésen elmondta, hogyan képzelik el az uszoda üzemeltetését: alapelvük kezdettől fogva az, hogy az egész uszodát az önkormányzat fogja üzemeltetni, nem szerveznek ki semmilyen feladatot. Vízfelületet sem lehet majd külsősöknek bérelni, csak így tudnak teljes felelősséget vállalni az ott folyó szakmai munka színvonaláért. Az uszoda üzemeltetésénél az egyetlen cél, hogy fenntartható legyen és ne veszteséges. A II. kerületieknek épül, emellett az utánpótlás-nevelésre fog fókuszálni, használatában a II. kerületi intézmények elsőbbséget élveznek – emelte ki Dankó Virág. Egyben bemutatta az iskolavezetőknek Risztov Éva olimpiai bajnokot, a Gyarmati Dezső Uszoda úszás szakosztályának szakmai vezetőjét.
– Huszonkét évig a vízben éltem, és ez idő alatt – kétszer körbeúszva a Földet – olimpiai aranyérmet is nyerhettem – mondta el Risztov Éva. – Én magam is II. kerületi iskolába jártam, és ebben a kerületben élek. A Gyarmati Dezső Uszodában nem klasszikus úszóiskolát szeretnénk működtetni, hanem Magyarországon is egyedülálló rendszert létrehozni. Célunk, hogy a gyerekek megtanuljanak és szeressenek vagy úszni, vagy vízilabdázni. Nem lesznek különböző, egymással rivalizáló egyesületek, csak egyetlen egyesület, így a gyerekek párhuzamosan mindkét sportágat megismerhetik. Szeretnénk elindítani az iskolai úszásoktatást a pesthidegkúti iskolákban is, és ami szintén egyedi, mindezt 5-8 fős csoportokban, így már fél év alatt is minőségi munkát lehet végezni. Minden lehetőséget megragadunk, hogy örömteli és színvonalas sportolási lehetőséget biztosítsunk a gyerekek számára – emelte ki az olimpiai bajnok.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!