II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Kezdetét vette az V. Székely Fesztivál

Ötödik alkalommal költözött három napra a fővárosba, a II. kerületi Millenárisra a Székely Fesztivál, hogy bemutassa Székelyföld természeti és kulturális értékeit, hagyományait. Az idei rendezvény díszvendége: Udvarhelyszék.

A május 10-i ünnepélyes megnyitón Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, a fesztivál védnöke elmondta, hogy Buda szívében ezúttal is több száz székely fellépő és kézműves termelő mutatkozik be.

A fesztivál a hagyományőrző Szépszivárvány Táncegyüttes előadásával vette kezdetét. Ezután elsőként Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Gyerő József, Kovászna polgármestere és Kelemen Márton Maros megye elnöki tanácsosa köszöntötte a fesztivál résztvevőit.


Képgaléria nyílik

A képen Bíró Barna Botond, Kelemen Márton és Láng Zsolt az V. Székely Fesztiválon

Mindannyian hangsúlyozták, úgy érzik, otthonról hazajöttek Budapestre, illetve kiemelték, hogy nagyon fontosnak tartják tovább erősíteni a magyar közösségek közötti összefogást és együttműködést. Megjegyezték, büszkék kultúrájuk megőrzőire és erősítőire: néptáncosaikra, vállalkozásaikra és a helyi termelőkre, gazdákra. Köszönetet mondtak azért, hogy Székelyföld immár ötödik alkalommal a Millenárisra költözhetett. – Fogadják a székely vendégeket olyan a szeretettel, amilyennel mi idejöttünk, és ha tetszik, amit itt láttak, látogassanak el hozzánk – zárta köszöntőjét Bíró Barna Botond. A csíksomlyói déli harangszó elhangzása után a fesztivál résztvevői elénekelték a Himnuszt és a Székely himnuszt.


A rendezvény védnökeként Láng Zsolt polgármester is köszöntötte a jelenlévőket, Nyírő József szavait idézve: – „Nemessé a király tehet valakit, de székellyé csak az Isten!” Bízunk benne, hogy mindannyiunkat kísér a Jóisten és az a munka és kitartás, amely megvan Székelyföldön és Budapesten is, és ez segít orvosolni minden nehézséget – mondta a polgármester. Kiemelte, nagy öröm, hogy immár ötödszörre köszönthetnek Buda szívében több száz székely előadót és mestert, azt remélve, hogy az elkövetkező években is itt üdvözölhetik majd őket. – Igyekszünk minden segítséget megadni, mert úgy gondoljuk, hogy a magyar nemzetnek nincsenek határai. Ugyanazok vagyunk, ugyanazok a céljaink, ugyanaz a múltunk és a jövőnk, amiért sokat kell tenni – fogalmazott. Megjegyezte, ez a fesztivál is a közös jövőt erősíti. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes Tarlós István főpolgármester nevében köszöntötte a székely fesztivált. Mint mondta, mára komoly múltra tekint vissza, öröm, hogy segítségével itthonról is megismerhető Székelyföld páratlan gazdagsága és vendégszeretete. – A fesztivál a magyarság nemzeti összetartozásának egyik központi rendezvényévé nőtte ki magát. A főváros vezetése számára is fontos, hogy hozzájáruljon a nemzeti összetartozást erősítő programokhoz, ezért is támogatta a fesztivál megrendezését – mondta.


Az esemény fővédnöke Varga Mihály pénzügyminiszter, országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy évről évre egyre többen látogatnak el a népszerű rendezvényre, legutóbb több mint harmincezer látogatója volt. – A székely fesztivál kifejezi azt, hogy a magyarságnak itthon és külhonban is minden területen együtt kell dolgoznia azért, hogy az erősödő nemzetek sorába tartozzunk – fogalmazott. A beszédeket követően kezdetét vette a három napon át tartó rendezvény, amelyen másfél ezer kézműves termék közül válogathatnak a látogatók, emellett vidám programokkal várnak kicsiket és nagyokat. Idén is lesz kiállítás, filmvetítés, játék, koncertek, táncházak, szombaton pedig a rendezvény kiemelt vendége, Böjte Csaba ferences szerzetes imádkozik és mond beszédet.

 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!