II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Tovább zöldül Buda: bővül a Millenáris Park

Tavaly augusztusra elbontották a volt Ipari Minisztérium épületét a Margit körúton, a helyén kialakított ideiglenes parkoló környezetében már csak két elhagyott és romos gyárépület áll. A bevásárlóközpont melletti parkoló egy részét már lezárták.

A kormány határozata szerint a Millenáris Park bővítésével közpark és mélygarázs épül a területen, ehhez elbontják a Ganz-csarnokot és az úgynevezett melegpörgető épületét. 2014 márciusában jelentette be Láng Zsolt polgármester és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő, hogy a Margit körút 85–87. alatt álló volt minisztériumi irodaházat elbontják. A kilencemeletes, gigantikus épület augusztusra el is tűnt, a bontást akkor a Swietelsky Magyarország Kft. végezte el, most szintén a cég által vezetett konzorcium kezdte meg a munkát a napokban. ő” bontásáról. Elsőként az 50-es években épült csarnok tűnik majd el, ennél, jóval bonyolultabb műszaki feladat a másik épület bontása. Az egykor turbinák tesztelésére szolgáló melegpörgető néhol két méternél is vastagabb vasbeton szerkezetének feldarabolása hosszabb időt vesz majd igénybe, de nyárra ez is befejeződik.Az épület helyén ideiglenes parkolót alakítottak ki.A kormány tavaly augusztusban döntött arról, hogy a még megmaradt két gyárépületet – a Ganz-csarnokot és az úgynevezett melegpörgetőt – is elbontják, és a Millenáris Parkot bővítendő közparkot és mélygarázst alakítanak ki a Fény utca, Kis Rókus utca, Margit körút és a Mammut II. által határolt területen. A két megmaradt gyárépület elbontásával zavartalanná válik majd a terület átszellőzése, és nagyobb zöldfelület kialakítására lesz lehetőség. Az elképzelések szerint a tervezett közpark és a mélygarázs 2017 elejére készülhet el.


Első lépésként a lebontandó épületeket az elmúlt napokban körbekerítették, ezzel egyidőben a bevásárlóközpont melletti kibővített parkoló egy részét, illetve a parkoló Kis Rókus utcai bejáratát is lezárták. A bontás aktuális állásáról a környéken közlekedők és az itt lakók a projekt honlapján (www.szellkapu.hu) és a II. Kerületi Önkormányzat honlapján is (www.masodikkerulet.hu) is tájékozódhatnak. A parkoló egyik bejáratának lezárása miatt a Margit híd felől érkezők jelenleg a Lövőház utca–Fény utca útvonalon tudnak behajtani.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!