II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Ahová taxival érkezik a szemét

Továbbra is visszatérő probléma az illegális közterületi hulladéklerakás. A lakosság többségét zavaró szemétkupacok felszámolására évente mintegy százmillió forintot költ az önkormányzat.

Újabb szemetelők buktak le a napokban, miután a Városrendészet közterület-felügyelői, valamint a rendőrséggel közös 24 órás járőrszolgálatuk a kamerák felvétele és a helyszíni jelenlét alapján több személy ellen is eljárást indított. Ők ötvenezer forintig terjedő bírságra számíthatnak.

 


Taxival érkezett a szemét egy hajnalon a Hűvösvölgyi úti üveggyűjtő szigethez

Április 11-én három esetet is rögzített a rendszer a hűvösvölgyi végállomás közelében lévő szelektív üveggyűjtő konténereknél. Az egyik alkalommal egy nő pakolta ki kényelmesen lomjait a kocsijából, este pedig egy taxi sofőrje a gyűjtőedények takarásában szabadult meg a hulladéktól. A legtöbb szemetet egy péküzlethálózat kisteherautója hozta. A sofőr igencsak meglepődött, amikor éjszaka, pakolás közben igazoltatták a járőrök. A napokban pedig egy furgonnyi veszélyes hulladékot tartalmazó kannát tettek le a közterületre. A vegyi anyagos edényeken megtalálták egy II. kerületi vállalkozás címét, a kamera pedig rögzítette a szemetet szállító autó rendszámát. Időközben az is kiderült: a jármű a cégé.

 


Az önkormányzat reggelre eltakaríttatta a kupacot, de hamar megjött az utánpótlás

A városrendészek régóta használják mobil kameráikat az illegális szemétlerakatok megszüntetésére, ugyanakkor a hulladék-utánpótlás kimeríthetetlen. Nem ritka, hogy városrészünkben a szeméthegyek eltüntetését követő napokban ismét hulladékkupacok borítják a területet. Vajthó Gábor, a Városrendészeti és Környezetvédelmi Iroda vezetője szerint igenis számít, ha kiderül, hogy le tudják fülelni szemetelőket.
– A felvételek egy részén az látszik, hogy egyes emberek teljes lelki nyugalommal hordják a közterületre a szemetet, mások viszont igyekeznek mielőbb, titokban megszabadulni tőle – ők valószínűleg tisztában vannak vele, hogy nem járnak jó úton, és komoly büntetést kockáztatnak. Nemcsak a lebukáskor derül ki, hogy a szemetelők többsége II. kerületi lakos, elegendő, ha belegondolunk abba, hogy a kirakott zöldhulladék bizony nem a város másik végéről kerül hozzánk. Sokan a már csak az üveg bedobására alkalmas szelektív gyűjtőedények mellé teszik le a szemetüket, gondolván, hogy valaki úgyis elviszi majd, mások inkább az erdő szélét választják.

 


Ez sem üveg - Egy pékség kisteherautójából kezdték el kipakolni a hulladékot nem sokkal éjfél előtt, amikor megérkeztek a közterület-felügyelők

Az irodavezető emlékeztetett arra, hogy a megelőzésre nagy hangsúlyt fektet a II. kerület, és nem csak a büntetéssel. Tavasszal ágaprítási szolgáltatást nyújt, köztisztasági akciót és évente több alkalommal veszélyeshulladék-gyűjtést tart, a kerületi komposztálóprogram több mint tíz éve működik. Tehát, aki akar, tud tenni azért, hogy kerületünk közterületei élhetőek maradjanak.

 


Vegyszeres kannákat raknak le a közterületre. Valaki biztosan eltakarítja majd…

– Aki az illegális utat választja, jobb, ha tisztában van azzal, hogy a II. Kerületi Önkormányzat évente mintegy százmillió forintot fordít a szemétkupacok felszámolására, és a gyűjtőszigetek környékének folyamatos takarítására. Ezt a komoly összeget másra is el lehetne költeni.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!