II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Nagy sikerű koncertet adott a szovátai kórus

A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek és Ifjúsági Kar a II. Kerületi Önkormányzat meghívására jótékonysági koncertet adott április 25-én a Kultúrkúriában.

Az est házigazdája Láng Zsolt polgármester, védnöke Böjte Csaba ferences szerzetes volt.
A kórus 2005-ben jött létre, a Boldogasszony Iskolanővérek énekes missziójának eredményeként. A kórus tagjai Szovátáról, a Sóvidék és a Felső-Nyárádmente falvaiból valók. Az elmúlt évek alatt sok szép eredményt értek el, sikeresen szerepeltek nemzeti és nemzetközi fesztiválokon, öt alkalommal értek el nemzetközi kórusversenyen első helyezést.


Mint Nagy Éva Vera nővér kórusvezető a koncerten elmondta, a kórusvezetőket az a szándék vezette 15 évvel ezelőtt a székelyföldi kis falvakba, hogy a kóruséneklés segítségével éltető és élni segítő közösségeket hozzanak létre. „Czakó Gabriellával, a másik kórusvezetővel elkezdtük az álmunkat megvalósítani, azóta már egy szép szovátai házban tudjuk fogadni a fiatalokat. A gyerekek lelkesedése és kitartása eredményeképpen született meg egy iskolarendszeren kívüli komplex zenei műhely, amely lehetőséget ad a zenei anyanyelv megőrzésére.”- emelte ki. A kórus egyik tagja, Lokodi Anna, aki 10 éves kora óta énekel a kórusban, és jelenleg már vezényel is, megosztotta a közönséggel, hogy kilenc településről gyűlnek össze minden szombaton és hétköznapokon is, nyaranta kórustáborokban vannak együtt. „Közösen szeretünk szépet létrehozni, és őrizni a néphagyományokat” – foglalta össze röviden motivációjukat.


A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar magyar népdalok, Kodály, Bárdos és Kocsár-művek mellett Mendelssohn, Woodward és Rutter kórusműveit is előadták. Láng Zsolt az est végén megköszönte a kórusnak az örömünnepet: mindaz a szépség, ami a nemzetünkben rejlik, és ami a határon túli magyarság hozzánk tartozását fontossá teszi számunkra, átélhető volt a színpadon, fogalmazott. A polgármester elmondta, hogy gyerekkorában ő maga is a Marczibányi téri Kodály kórusban énekelt, és újra átélhette az együtténeklés örömét. „Az ének szebbé teszi az életet, az éneklő a másokét is” – idézte fel a polgármester Kodály szavait, megköszönve, hogy az erdélyi fiatalok melegséget és örömet varázsoltak minden résztvevő szívébe. Végezetül átadta az önkormányzat ajándékát, 600 ezer forintot, amely összeggel az önkormányzat a határon túli fiatalok nevelését és összetartását, a magyar kultúra ápolását szeretné erősíteni.


A gyermekkar egyben az április 26-i jubileumi Musica Sacra Civitatis kórustalálkozó díszvendége is.

 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!