II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Változatlanul népszerűek a szűrőnapok

2011 óta évente két alkalommal rendezi a II. Kerületi Önkormányzat támogatásával az önkormányzat egészségügyi szolgálata a számos betegségcsoportra kiterjedő, három helyszínen biztosított szűrővizsgálatokat.

 


A szűrővizsgálatok célja egyrészt a különböző korcsoportok egészségtudatosságának erősítése, a betegségek korai felismerése, másrészt a már kialakult betegségek jelenlegi állapotának felmérése is.

– Örömünkre szolgál, hogy az immár hagyománnyá vált egészségnapok idén tavasszal is népszerűek voltak a II. kerületi lakosság körében – összegezte dr. Nyilas Zsuzsanna orvosigazgató a szűrőnapok tapasztalatait. – Május 11-én a Kapás utcai, 18-án a Községház utcai telephelyen fogadtuk a jelentkezőket, majd a szív- és érrendszeri betegségek alapszűréséről továbbirányítottak május 25-én a Fillér utcai Pulzus központban vettek részt további kiegészítő, műszeres kardiológiai vizsgálatokon.

Ezeken a napokon összehangolt csapatmunkával, figyelmes, türelmes szakértelemmel vártuk a pácienseket, hiszen a szűrés helyszínén a lakosok néhány óra alatt több rendelésen is megfordulhatnak, és a három nap alatt rendszeresen több százan kerestek fel bennünket bizalommal. A Kapás utcai és a Községház utcai rendelőben a lakosok felvilágosító nyomtatványokat, kérdőíveket, székletvérvizsgálatára szolgáló teszteket is tartalmazó „egységcsomagokat” kaptak, amelyekből a fogadó asszisztensek útmutatásával választották ki a számukra megfelelő lehetőségeket. A leggyakoribb magyarországi halálok megelőzéséhez – a korábbi évekhez hasonlóan – a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját felmérő lapot is tartalmazott a csomag. Mindkét helyszínen lehetőség volt a szűrővizsgálatokkal kapcsolatos kérdésekről az ÁNTSZ megjelent tanácsadóitól is részletes, személyre szabott válaszokat és további felvilágosítást kérni. A vizsgálatok után a résztvevőknek módjukban állt képet alkotni jelenlegi egészségi állapotukról. Munkatársainkkal a rendelkezésre álló percekben mindig igyekszünk választ adni a vizsgálatok során felmerülő kérdésekre is. A szűrés helyszínén a lakosok önként választhatnak és kérhetik a vizsgálatukat. Rendelkezésre állt belgyógyászat, dietetikai tanácsadás, vastagbélrákszűrés, tüdőgyógyászat, nőgyógyászat, mammográfia, szemészet, urológia, bőrgyógyászat, pszichiátria. Nagy népszerűségnek örvendett az Inbody-készülék adta diagnosztikai lehetőség, 148-an jelentkeztek erre a vizsgálatra. A berendezés alkalmas a test összetételének vizsgálatára, a zsírszövet, az izomtömeg, a csontokat alkotó ásványianyag-tartalom és a vízterek meghatározására. Ötvenen, többnyire hölgyek, vettek részt a nordic-walking-oktatáson. Dr. Törös Edit reumatológus főorvosnő segítéségével ismerkedtek a helyes testtartás és mozgásszabadság összehangolt élményével.

Végezetül néhány szűrési számadatot kiemelnék: a három helyszínen összesen 428 lakos (306 nő és 122 férfi) élt az ingyenes vizsgálat lehetőségével, tehát a korábbi évekhez hasonlóan idén tavasszal is a nők jelentkeztek többen. A Kapás utcában 759, a Községház utcában 641 különböző szűrővizsgálat történt. Mint korábban, most is az idősebb korosztály élt leginkább a szűrőnapok kínálta lehetőséggel – a legidősebb jelentkezőnk egy 103 éves férfi volt. Viszont örömünkre szolgált, hogy a szombati pihenőnapokon a szűrések megközelítőleg tíz százalékát a 18–50 év közötti korosztály vette igénybe. Továbbra is hangsúlyozzuk, a betegség megelőzésével, illetve korai felismerésével, kezelésével, életmódváltással a legtöbb egészségnyereség az aktív életkorban érhető el – tette hozzá dr. Nyilas Zsuzsanna. Az önkormányzati szűrőnapokhoz rendszeresen csatlakozó Budapesti Szent Ferenc Kórház ingyenes kardiológiai szűrésein több mint százan vettek részt június 1-jén.

 

Az idejében felismert melldaganat gyógyítható!

A lehetőség adott, éljen vele!

A SZŰRŐVIZSGÁLAT DÍJMENTESEN IGÉNYBE VEHETŐ!

A II. kerületben lakó, 45–65 év közötti asszonyok, akik utolsó mammográfiás vizsgálata óta eltelt 2 év, névre szóló meghívót kapnak ingyenes mammográfiás szűrővizsgálatra.

KÉRJÜK, TEGYEN ELEGET MEGHÍVÁSUNKNAK,
VEGYEN RÉSZT ÖN IS A DÍJMENTES MAMMOGRÁFIÁS SZŰRŐVIZSGÁLATON

2019. július 26. és augusztus 13. között!

A vizsgálat helye: MaMMa Eü. Zrt., 1027 Budapest, Kapás u. 22., tel.: +36 (1) 489-0695.

Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály, telefon: +36 (1) 465-3823

 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!