II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Intézmények > II. kerületi rendőrkapitányság

Kék hírek

Trükkös tolvajokat fogtak el a rendőrök

A közelmúltban több trükkös bűnöző is rendőrkézre került a II. kerületben. Szerencsére a lakosság is jobban figyel már az átverésekre.

Álvillanyszerelők

Az elektromos művek dolgozójának adta ki magát két férfi, aki január 10-én napközben becsengetett a Hűvösvölgyi út egyik társasházába egy idősebb hölgyhöz. A házigazda beengedte az áramszolgáltató munkatársainak hitt személyeket, akik elterelték a sértett figyelmét és elloptak egy táskát, valamint karórákat és ékszereket mintegy 70 ezer forint értékben, majd gyorsan távoztak a lakásból. A trükkös tolvajokra azonban már érkezésükkor felfigyeltek a BRFK Bűnügyi Bevetési Osztály környéken szolgálatot teljesítő rendőrei, akik elfogták a két személyt, és az ellopott értékeket megtalálták náluk. Az ügyet felgöngyölítő II. kerületi Rendőrkapitányság házkutatást tartott a tolvajoknál, amelynek során további értékekre bukkantak. Kiderült, hogy más kerületben is követtek el lopást. Azt még vizsgálják, hogy további, hasonló bűncselekményekkel összefüggésbe hozhatók-e a hatóság előtt már ismert alakok.

Elfogták a trükkös tolvajok futárát

Telefonon keresztül megtévesztett személytől akart átvenni egy futár egymillió forintnyi készpénzt január 10-én az esti órákban a Törökvész úton. A rendőrség a helyszínen elfogta a 19 éves férfit.

– A sértettől a régi, unokázós trükkel csalt ki pénzt egy férfi és egy nő arra hivatkozva, hogy a fiatal rokon balesetet szenvedett, egyben komoly kárt is okozott, és ha nem téríti meg, akkor rendőrségi ügyet csinálnak az esetből, aminek nem lesz jó vége – mondta el lapunknak Szemes Bettina rendőr hadnagy, a II. kerületi Rendőrkapitányság Gazdaságvédelmi Alosztályának vezetője. – A telefonon megtévesztett és megfenyegetett nagyapa összeszedte a pénzt, és egy megbeszélt helyen átadta az összegért küldött futárnak, akit azonban már egy ideje követtek a rendőrök, mert a nyomozók felfigyeltek ideges, gyanús viselkedésére.
Az elfogott, hajléktalan életmódot folytató személy részben elismerte a bűncselekményt, a telefonálókat viszont még keresik a rendőrök. Az ügyet egy másik, hasonló esettel együtt vizsgálják.

A sértett volt a trükkösebb

Szerencsére mind kevesebben dőlnek be a trükkös csalók különböző fondorlatainak, a gyanús telefonhívásokra inkább leteszik a kagylót, vagy értesítik az esetről a rendőrséget – tájékoztatta lapunkat Szemes Bettina rendőr hadnagy, a II. kerületi Rendőrkapitányság Gazdaságvédelmi Alosztályának vezetője.

– Van példa arra is, amikor a sértett trükkösebb volt a bűnözőknél. Január 11-én kora délután egy II. kerületi idősebb urat hívott vonalas telefonon egy síró hangú férfi, aki az unokájának adta ki magát. Elmondta, hogy valaki egy nagy értékű csomagot bízott rá, de az eltűnt, ezért levágták az egyik ujját, kiverték a fogát, nem is tud beszélni érthetően, és addig tartják fogva, amíg nem fizet ki 80 ezer eurót.
A rendőr hadnagy elmondta, hogy az éber úr már az elején gyanút fogott, hiszen ismerte ezt a trükköt. Miközben beszéltek, mobiltelefonon kapcsolatba lépett a családjával, és kiderült, hogy mindenki épségben van. A rokonok értesítették a rendőröket, akik időben érkeztek és elfogták a sértett házánál várakozó csalókat, akik a pénz átvételére érkeztek taxival.

Életet mentett a parkolási ellenőr

A Bécsi út 8. szám előtt végzett munkát január 23-án délután 16 óra körül Bajusz István, a Városüzemeltetési Igazgatóság Parkolási Osztályának parkolási ellenőre, amikor arra lett figyelmes, hogy egy nő megpróbált a villamos elé feküdni a sínekre. Az öngyilkossági szándékot sikerült megakadályoznia, és az illetőt – aki ezt követően ismét megpróbált a vágányokhoz jutni – nem engedte távozni a rendőrség és a mentők kiérkezéséig. A mentők a nőt kórházba szállították. Ez idő alatt két, 3-4 év körüli gyermekére egy virágboltban vigyáztak. Az önkormányzat életmentő munkatársának segítséget nyújtottak a virágbolt és egy közeli kávézó dolgozói.

 A rendőrség rajzpályázata

„Rózsadombon két kerékkel” címen hirdetett rajzpályázatot októberben alsós és felsős diákoknak a BRFK II. kerületi Rendőrkapitányság. A közönségdíjakhoz az olvasók szavazatait várják.

További információk.

Autók égtek a mélygarázsban


Két autó égett egy ház mélygarázsában a Fillér utcában október 24-én. A tűzhöz a fővárosi hivatásos tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki, de a helyszínre ért három percen belül a Budavár-Rózsadomb Önkéntes Tűzoltó Egyesületek tűzoltóautója is. A tűzoltók bejutását nehezítette, hogy áramellátás nélkül maradtak a kapuk. Az önkéntes tűzoltókat mindent elborító sűrű füst fogadta, ami a lépcsőházon át már a lakásokat is elárasztotta, a lakók pedig az erkélyekről kértek segítséget. Az elsődleges feladat az életmentés volt, így létra segítségével a legkritikusabb helyről elsőként egy csecsemőt, majd három felnőttet mentettek ki, de a hivatásos tűzoltók is kihoztak négy felnőttet az épületből. A mélygarázsban égő gépjárműveket két habosított vízsugárral eloltották, az utómunkálatokat porraloltó készülékekkel végezték el. A tűzeset kapcsán négy ember megsérült, őket a mentőszolgálat kórházba szállította. A tűz keletkezési okának megállapítására tűzvizsgálati eljárás indult.

Cégektől csaltak ki pénzt
A rendőrségre még tavaly augusztusban érkezett bejelentés egy cég tulajdonosától, hogy a nevében ismeretlen személyek pénzt csaltak ki. Az ügyben indult nyomozás adatai szerint a 49 éves K. Attila, az 51 éves Sz. Szilárd, az 56 éves N. Eszter budapesti, a 46 éves P. Géza budaörsi és a 39 éves I. Renáta biatorbágyi lakos, valamint egy apaji férfi az előző év első felében több internetes oldalt hozott létre, amelyekre különböző cégekről adatokat és információkat töltöttek fel szerződés nélkül reklám céljából. A négy férfi és a két nő ezekre az internetes oldalakra hivatkozva megkereste az ott reklámozott cégeket és annak ellenértékét kérte, amivel a cégnek mintegy hétmillió forint kárt okozott.
A II. kerületi Rendőrkapitányság munkatársai az elkövetőket október 25-én és 26-án elfogták, majd gyanúsítottként hallgatták ki. Ellenük csalás miatt indult eljárás.

Alkalom szülte

Robogóval közlekedett a Herman Ottó úton szeptember 29-én délelőtt az a férfi, aki észrevette, hogy az egyik ott parkoló személygépkocsit nem zárták be. Kihasználta az alkalmat, és a jármű csomagtartójából eltulajdonított egy táskát.
– A II. kerületi Rendőrkapitányság nyomozói hamar az elkövető nyomára bukkantak, munkájukat segítette, hogy rendelkezésre állt egy biztonsági kamera felvétele – mondta el lapunknak dr. Wein Attila rendőr főhadnagy, a bűnüldözési alosztály vezetője. – Kollégáim a képek alapján felismerték az elkövetőt, hiszen már ismert volt a hatóság előtt.
A férfit elfogták, a lakhelyén házkutatást tartottak, és beismerte a bűncselekmény elkövetését. A tettes mintegy százezer forint értéket tulajdonított el a lezáratlan autóból, de hála a gyors rendőri intézkedésnek, a tulajdonos visszakaphatja az ellopott táska tartalmát.

Laptopot lopott
Több százezer forint értékű laptopot tulajdonított el egy holland férfi szeptember 20-án délelőtt egy II. kerületi bevásárlóközpontban. A férfi kivette a számítógépet a dobozából, majd a nála lévő bevásárlószatyorba rakta, és mint aki jól végezte a dolgát, kisétált az üzletből. Akkor bukott le, amikor két hét múlva visszatért a boltba, de a biztonsági őrök a korábbi kamerafelvételek alapján felismerték és feltartóztatták a rendőrség kiérkezéséig. A rendőrök a férfit elfogták, majd előállították a kerületi rendőrkapitányságra, ahol lopás bűntett miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Egy év után lett meg a tettes


Bíróság elé állhat egy betörő, akit a napokban fogtak el a II. kerületi Rendőrkapitányság munkatársai. Az elkövetőt a nyomozók már régóta keresték, de csak most tudtak egyértelműen rábizonyítani egy korábbi bűncselekményt.
– A férfi még 2016 októberében tört be egy társasház egyik lakásába az Ürömi utcában, és mintegy 1,5 millió forintnyi ékszert és karórát vitt magával – tájékoztatott dr. Wein Attila rendőr főhadnagy, a bűnüldözési alosztály vezetője. – Hosszabb nyomozati munkával sikerült beazonosítani az elkövetőt. Október 5-én már házkutatást is tartottunk a lakásán, ahol lakásbetöréshez használt, speciálisan kialakított eszközöket, valamint vélhetően betörésből származó tárgyakat is találtunk.
Az alosztályvezető elmondta, hogy az ügyben a bíróság már elrendelte a gyanúsított házi őrizetét.

Garázda kerékpárost keresnek

A II. kerületi rendőrök keresik azt a 25-30 év körüli, körülbelül 180 centiméter magas, vékony testalkatú, borostás, fekete hajú férfit, aki kerékpárral közlekedve március 22-én délután a Varsányi Irén és a Szász Károly utca kereszteződésében berepesztette egy autó szélvédőjét, amikor arra ráütött. A rendőrség kéri, hogy aki információval rendelkezik az ügyben, az névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható (06 80) 555-111-es zöldszámon (Telefontanú), vagy a 107-es, illetve a 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Drogdílerek buktak le
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda kábítószer-kereskedelem bűntett gyanúja miatt nyomoz három férfi ellen, aki március óta több alkalommal részt vett kábítószer Szerbiából Magyarországra csempészésében, majd értékesítésében. A drogot április 26-án éppen a Vérhalom utcába vitte két férfi, akit akkor értek tetten a rendőrök, amikor egy autóból kipakolta a 96 adagra osztott, 24 kilónyi marihuánát. Az anyag feketepiaci értéke mintegy 50 millió forint lehet. Más kábítószeres ügy miatt már 2012 óta keresett társukat a drogelosztásra szolgáló lakás előtt fogták el a nyomozók.

Betörőket kaptak el
Több mint húsz betöréssel gyanúsítják azokat a férfiakat, akik május 8-án kerültek rendőrkézre. A feltételezett elkövetők az eddigi adatok szerint még tavaly novemberben törtek be egy V. kerületi lakásba, ahonnan ékszereket és műszaki cikkeket vittek magukkal. Az egyik férfit a múlt héten felismerték és el is fogták a rendőrök a pesti kerületben, lakásának átkutatáskor a nyomozók korábbi bűncselekményekkor viselt ruhákat foglaltak le. Társát néhány órával később a Mechwart ligetben kapták el. A rendőrök megállapították, hogy a férfiak közel két tucat budapesti betöréssel gyanúsíthatók, amivel több millió forint kárt okoztak a sértetteknek.

Kábítószert találtak a rablónál
Egy idős asszony nyakából kitépte az aranyláncát egy rabló a Szilágyi Erzsébet fasorban április 27-én délután. A tettes a közeli piac irányába futott el, de két járókelő a nyomába szegődött. A tolvajt a piac biztonsági őreinek segítségével tartották vissza a rendőrök kiérkezéséig. A 24 éves elkövetőnél a rendőrök megtalálták a lopott ékszert és kábítószergyanús anyagot is. A férfival szemben a II. kerületi Rendőrkapitányság folytat eljárást.

Új eszközök az önkéntes tűzoltó egyesületeknek

Védőfelszereléseket és technikai eszközöket vett át a fővárosban és az agglomerációban működő tizenhat önkéntes tűzoltó egyesület december 22-én a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon (FKI). Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatán elnyert támogatásból beszerzett felszereléseket Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, az FKI igazgatója adta át a szervezeteknek, köztük a két II. kerületi egyesületnek, a Készenléti Szolgálatok Pesthidegkúti Önkéntes Tűzoltó, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesületnek, valamint a Budavár–Rózsadomb Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület Közhasznú Szervezetnek. Az igazgató beszédében jelezte, hogy évről évre nő a fővárosi hivatásos tűzoltókkal együttműködő önkéntesek száma, munkájuk értéke pedig számszerűsíthető. A tavalyi 103 önálló beavatkozás és a 470 támogató kivonulás mintegy 13 millió forint megtakarítást jelentett a katasztrófavédelemnek. Az új eszközök révén az önkéntesek munkája még hatékonyabb és biztonságosabb lesz.

Kutya helyett verést kapott
Békésen ült a Nagyajtai utcai villamosmegállóban egy férfi december 30-án késő este, amikor megjelent két másik és felajánlott neki megvételre egy kutyát tízezer forintért. A megriadt ember jelezte, hogy nincs szüksége az állatra, és különben sincs pénze.
– A kéretlen zaklatók egyike ekkor bántalmazta az áldozatot, és egy kés is előkerült, így követelték az összeget – mondta el Móré Szabolcs alezredes, a II. kerületi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztályának vezetője. – A támadók váratlanul kereket oldottak, a sértett pedig megállította a II. kerületi Rendőrkapitányság Szilágyi Erzsébet fasornál cirkáló járőrautóját. A rendőrök a Városmajor irányába indultak a gyanúsítottak után, akiket a XII. kerületi rendőrökkel együttműködve hamarosan el is fogtak egy fás, erdős területen. Egyiküknél megtalálták a fenyegetéshez használt bicskát is. Az elkövetőkkel szemben büntetőeljárás indult.

Társukat rabolták ki a fiatalok
Négy fiú elvette társuk kabátját még december 19-én. A megszerzett érték ugyan még a húszezer forintot sem éri el, de a fiatalkorúaknak már rablásért kell felelniük.
A fiatalok fenyegetéssel arra kényszerítették társukat, hogy adja át nekik kabátját. Az eset a Dénes utcai buszmegállónál történt, ahol már várták áldozatukat a 14-17 éves fiatalok. A sértett később jelentkezett a rendőrségen.
– Nyomozóink, tapasztalatuknak köszönhetően, hamar beazonosították a feltételezett elkövetőket, akik ellen elfogatóparancsot adtunk ki – tájékoztatott Bagyinszki György rendőr alezredes, a II. kerületi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának vezetője. – Január 1-2. között mindegyik fiút elfogtuk. A srácok ugyan nem ismerték el a bűncselekmény elkövetését, de ellentmondóan adták elő a történetüket. Sajnos, hiába csak egy kabátról van szó, annak megszerzési módja már rablás, amiért felelniük kell.
A rendőrség kezdeményezte a gyanúsítottak előzetes letartóztatását.

Hamis papírokkal akart telefonokat venni
Egy gödöllői nő hamis meghatalmazással akart három mobilkészüléket venni egy II. kerületi bevásárlóközpont telefonboltjában december 21-én dél körül. Az illető egy cég nevére kiállított dokumentum felhasználásával próbált trükközni, de az üzlet alkalmazottai felvették a kapcsolatot a meghatalmazásban megjelölt kft.-vel, és kiderült, hogy hamisak voltak a papírok. A bolt munkatársai értesítették a rendőröket, akik a helyszínen elfogták a 25 éves nőt, és gyanúsítottként hallgatták ki a kerületi rendőrkapitányságon. Vele szemben a BRFK II. kerületi Rendőrkapitánysága folytat eljárást csalás kísérlete miatt.

Elővigyázatosabbak lettek kerületünk idős lakói
Az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények visszaszorítása volt a témája a II. kerületi Rendőrkapitányság Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórumának június 23-án.
Részletek.

Közösségi oldalra töltötték fel a lopott kerékpár képét

Állampolgári bejelentés alapján fogták el azokat a biciklitolvajokat, akik két nagy értékű kerékpárt vittek el a Forint utcából június 3-án. – Egy félmillió forintos, illetve egy több mint egymillió forint értékű kerékpárt tulajdonítottak el a tolvajok, miután sikerült felfeszíteniük a garázsajtót – mondta el lapunknak Szilágyi Veronika főtörzsőrmester. A tolvajok ezt követően villamosra szálltak a Széll Kálmán téren. Az egyik utasnak feltűnt a drága bicikli és mobiljával lefotózta, majd a képet megosztotta az egyik internetes közösségi oldalon. A kép nemsokára a rendőrségre is eljutott, és a nyomozók a tolvajok keresésére indultak. Sikerült a két elkövetőt beazonosítani. A rendőrök megállapították, hogy bűntársak voltak több más bűncselekmény elkövetésében is. Házkutatást tartottak náluk, és az egyik biciklit megtalálták és lefoglalták. Előzetes letartóztatásukat az illetékes bíróság elrendelte

Érdemes szólni!
Az elkövetés után nem sokkal elfogták azt a harminc év körüli férfit, aki június 2-án délelőtt egy nő nyakából akarta letépni az arany nyakláncát az Ady Endre utcában. Marina Viktor hadnagy lapunknak elmondta, hogy az elkövető együtt utazott a hölggyel a 11-es buszon, és már a járműben szemet vetett az ékszerre. Miután leszállt a buszról, követni kezdte. A körforgalomhoz érve megpróbálta letépni a nyakláncát, de nem járt sikerrel, mivel a sértett hirtelen odakapta a kezét. A férfi ezután elfutott. A sértett segítséget kért egy közelben tartózkodó járőrtől. A rendőrök a Bimbó út és a Tapolcsányi út kereszteződésében fogták el a gyanúsítottat, aki kihallgatása során beismerte a lopási kísérletet.

Nagy tüzek Pesthidegkúton


Kigyulladt és teljesen kiégett egy kétszintes ház a Jánosbogár utcában január 22-én este. A tűzhöz a II. és III. kerületi hivatásos tűzoltók, valamint a Budavár-Rózsadomb Önkéntes Tűzoltó Egyesületek tűzoltói egyaránt kivonultak. A hegyoldalban álló ház hatalmas lángokkal égett, az oltást nehezítette, hogy a vizet csak messziről tudták a helyszínre szállítani, a hőmérséklet pedig -12 fokig süllyedt.
Január 23-án este egy családi ház tetőtere kapott lángra a Piszke utcában. A fővárosi hivatásos tűzoltók megérkezésekor már az épület teljes felső szintje égett. A házban négyen tartózkodtak, közülük két személyt a mentőknek kórházba kellett szállítaniuk égési sérülések miatt. A lángokat négy vízsugárral tudták csak eloltani a tűzoltók, és az izzó részek oltása is sok munkát adott a lánglovagoknak. A tűz oltásában a rózsadombi önkéntes tűzoltók két fővel és a vízszállító autóval vették ki a részüket. A tüzek keletkezési okát a hatóság tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja.

A könyvtár nem vásárol fel köteteket!
Az utóbbi hetekben ismeretlen személyek azzal az ürüggyel kerestek fel II. kerületi lakókat, hogy a szentendrei Pest Megyei Könyvtár nevében könyveket vásároljanak a tulajdonosoktól. A könyvtár arról tájékoztatott, hogy a könyvvásárlás feltételezhetően csak ürügy arra, hogy illetéktelen személyek bejussanak a lakásokba és közben feltérképezzék őket. Az intézmény felhívja a figyelmet, hogy nem vásárol fel könyveket magánszemélyektől, és nem adott ki erre vonatkozó hirdetményt. Az esetekről értesítették a rendőrséget (Pest Megyei Könyvtár, 2000 Szentendre, Pátriárka utca 7., telefon: (06 26) 310-222).

Az utakon is biztonságban
A gyerekek biztonságos közlekedését szem előtt tartva, idén is láthatósági mellényt kapott a II. Kerületi Önkormányzat működtetésében lévő általános iskolákban tanuló mintegy 850 első osztályos kisdiák. A kerületi fenntartású óvodákban pedig láthatósági villogót kapott 700 gyermek. Képünkön első osztályos tanulók próbálják fel a mellényeket az Áldás Utcai Általános Iskolában

Tűzoltás a viharban


Egy családi ház tetőszerkezete füstölt a remetekertvárosi Síp utcában augusztus 16-án éjjel. A helyszínre az I. kerületi hivatásos tűzoltókat, illetve a Budavár-Rózsadomb Önkéntes Tűzoltó Egyesületek tűzoltó járművét és vízszállítóját riasztotta a műveletirányítás. A közel kétszáz négyzetméter alapterületű családi ház tetőszerkezete – ami egyben a tetőtér-beépítést is jelentette – a tűzoltók kiérkezésekor lángba borult. A tűz gyorsan terjedt, így további segítségre volt szükség. Az oltásba az óbudai és az újbudai tűzoltók is bekapcsolódtak. A tüzet vélhetően villámcsapás okozta, személyi sérülés nem történt. Az oltási munkálatok hajnalig tartottak.

Telefonon keresztül vették észre a tolvajt
A Rózsadomb egyik társasházának garázsából próbált kerékpárt és sportcipőt lopni egy betörő augusztus 20-án éjjel. A tettest modern jelzőrendszer segítségével érték tetten. További részletek.

Az önkormányzatra hivatkozva csengetett a trükkös tolvaj


A rendőrség szerint jó ideje nem volt példa arra, hogy az önkormányzat nevében próbáltak embereket megtéveszteni trükkös tolvajok, ennek ellenére nem árt az óvatosság, ha valaki a hivatal nevében kopogtat az ajtónkon.
További részletek.

Robbanás és tűz

Robbanás történt, majd tűz keletkezett június 25-én hajnalban a II. kerületben egy mozgásstúdióban. A tűzesethez elsőként a Budavár-Rózsadomb Önkéntes Tűzoltó Egyesületek gépjárműfecskendője érkezett meg. A gazdasági bejáratnál mintegy öt négyzetméteren égett a tűz, melynek az oltásához már a hivatásos tűzoltók is csatlakoztak. A gyors beavatkozásnak köszönhetően a tűznek nem volt ideje szétterjedni, és személyi sérülés sem történt.Autótolvajok bíróság előtt

Az április elején lezárult nyomozást követően hamarosan bíróság elé kell állnia annak az öt embernek, aki az elmúlt években sorozatban lopott el autókat, főként Budáról. További részletek.Telefonon szedik áldozataikat a trükkös bűnözők

Továbbra is az idős emberek a trükkös csalók kedvelt célpontjai. A bűnözők nem ritkán telefonon tévesztik meg áldozataikat. A rendőrség kéri, hogy senkinek se adjanak ki információt magukról és családjukról. További részletek.

Zugárusok csengetnek az önkormányzat nevében
A Polgármesteri Hivatalhoz érkezett bejelentések alapján az önkormányzatra hivatkozva zugárusok kínálnak megvételre különböző árukat a II. kerületben.
További információk.

Újra felbukkantak a trükkös csalók

A tavalyi év nyugalmasabb időszakát követően ismét telefonos trükkös csalók tűntek fel a II. kerületben. Az elkövetők magukat bajba jutott rokonoknak kiadva kérnek pénzt az áldozatuktól. További információk.

Kigyulladt egy autó


Lángra lobbant egy gépkocsi január 24-én délután a Frankel Leó úton a Komjádi Béla utcánál. A jármű a leállítást követő néhány perc múlva gyulladt ki, miközben a sofőr beszaladt egy boltba vásárolni. A lángokat egy járókelő észlelte. A tűzoltók kiérkezésekor az autó már teljes terjedelmében égett. A tüzet a hivatásos tűzoltók a Budavár-Rózsadomb Önkéntes Tűzoltó Egyesületek munkatársainak segítségével oltották el.

Fa zuhant a megállóra

A megállóra zuhant egy hatalmas faág január 11-én vasárnap délután a 61-es villamos vonalán az Akadémiánál. A letört faágat a Budakeszi úti hivatásos tűzoltók és a segítségükre siető Budavár-Rózsadomb Önkéntes Tűzoltó Egyesületek munkatársai közös erővel távolították el. Szerencsére a megállóban az eset időpontjában nem tartózkodott senki, így személyi sérülés nem történt.

Körzeti megbízottak fogták el a tolvajokat
Értékes tárgyakat vittek el a tolvajok egy Margit körúti társasház tárolójából december 5-én. Miután a lakók értesítették a II. Kerületi Rendőrkapitányságot, a járőröző körzeti megbízottak a helyszínre siettek, ahol megnézték a társasház biztonsági kamerájának felvételeit. Személyismeretüknek köszönhetően felismerték az elkövetőket, akiket rövid időn belül sikeresen felkutattak és előállítottak a kapitányságon. A vizsgálat során kiderült, hogy az elfogott személyek egyikét a bíróság is körözte. Társa a bűncselekmény elkövetését beismerte.

Jégkár adott munkát a tűzoltóknak


Az utóbbi időszakban az ónos eső okozta jégkár felszámolása jelentette a legfontosabb feladatot a II. kerületi hivatásos és önkéntes tűzoltóknak. A Budakeszi úti parancsnoksághoz, valamint a Budavár-Rózsadomb és a Készenléti Szolgálatok Pesthidegkút Önkéntes Tűzoltó Egyesületekhez több száz riasztás érkezett be a december eleji, fagyos napok alatt. A tűzoltóknak kidőlt fák és letört ágak adtak folyamatos munkát.


Legyünk óvatosak az ünnepi forgatagban!


A karácsony előtti ünnepi forgatagban könnyen válhatunk a tolvajok és trükkös bűnözők áldozatává. A veszélyekre Móré Szabolcs, a II. Kerületi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője hívta fel a figyelmet.
További részletek.Rendőrségi tanácsadó segíti a drogprevenciót

A 12-18 éves korosztály növekvő kábítószer-fogyasztásának megállítása érdekében országos programot indít a rendőrség. Drogprevenciós tanácsadásnak iskolai kapcsolattartás is része. További részletek.
Lángra kaptak a lomok

Elszállításra váró, nagy halomba összehordott lom égett október 19-én hajnalban a Zöldmáli lejtőn. A tüzet a II. kerületi hivatásos tűzoltók és a velük egy időben kiérkező Budavár-Rózsadomb Önkéntes Tűzoltó Egyesületek munkatársai közösen oltották el.

A helyszínen fogták el a tolvajokat a rendőrjárőrök

Betöréshez riasztották a rendőröket október 5-én délután Pesthidegkúton. A járőrök a helyszínen tetten érték az elkövetőket, akikről utóbb kiderült, hogy már két napja tervezgették a bűncselekményt. További részletek.Németországból hozták haza a betörőt


Szeptemberben nemzetközi elfogatóparancs alapján sikerült a hatóságoknak egy férfit Németországban elfogniuk, majd Magyarországra szállítaniuk. A II. Kerületi Rendőrkapitányság egy betöréssorozat miatt kereste a 36 éves gyanúsítottat.
További részletek.A bűnmegelőzésről időseknek


A II. kerületi gondozási központok képviselőinek tartottak bűnmegelőzési fórumot június 23-án a Fillér utcai Gondozási Központban rendőri, önkormányzati és polgárőr vezetők.
További részletek.


Tolvajt fogtak a hidegkúti városrendészek

Kerékpártolvajt fogtak el a térfigyelő kamerák segítségével a közterület-felügyelők Pesthidegkúton. További részletek.

Közterület-felügyelők fülelték le a csalókat


A II. kerületben tovább tart a mozgáskorlátozottak számára kiállított, ingyenes parkolásra jogosító kártyák ellenőrzése, az utóbbi időben ugyanis ismét többen próbálták csalással megspórolni a díjfizetést. További részletek.Tanúk jelentkezését várják

Szóváltást követően tettleg bántalmazott egy férfi egy parkolóőrt március 12-én 17 óra körül a Zivatar utca 2. szám alatti általános iskola előtt. A parkolási ellenőr könnyebb sérülést szenvedett. A rendőrség várja azok jelentkezését, akik szemtanúi voltak az esetnek. Bejelentést rendőrkapitányságon lehet tenni: 1024 Rómer Flóris utca 10. , tel.: 346-1800, 346-1821, 346-1840, e-mail: 02rk@budapest.police.hu

Értékes festményeket keres a rendőrség
Festményeket és különböző értéktárgyakat loptak el egy pesthidegkúti házból március 29-e 12 óra és március 30-a 10 óra között.
További részletek.

Ügyeleti mobilon is hívhatók a körzeti megbízottak
A II. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottjai (KMB) már ügyeleti mobiltelefonon is elérhetők a nap 24 órájában. A készülék az éppen ügyeletben lévő rendőrnél cseng: 06 20 329-9541
Figyelem! Sürgős bejelentés vagy veszélyhelyzet esetén továbbra is a 107-es vagy a 112-es segélyhívó számot kell hívni.

Avar égett a domboldalon
Gaz és avar kapott lángra március 21-én a Kavics utcában. A tüzet a Budavár-Rózsadombi önkéntes tűzoltók még a hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt eloltották

Újabb autótolvajok a rács mögött


Január óta több, korábban ellopott autót kaptak vissza a tulajdonosaik a II. kerületi nyomozók munkájának köszönhetően. A rendőrök az elmúlt hetekben újabb tolvajokat fogtak el, köztük az ország egyik legtapasztaltabb bűnözőjét, akit DNS-mintája buktatott le. További részletek.Sértetteket keresnek
Tavaly ősszel több iskolában járt tolvaj, aki tantermekből, öltözőkből és a folyosókról lopott el különböző értéktárgyakat. Az esetek felderítése érdekében a rendőrség várja olyan tanárok, diákok vagy szülők bejelentését, akiket hasonló módon megloptak. A II. Kerületi Rendőrkapitányságnak a szilagyive@budapest.police.hu e-mail címre lehet elküldeni az eset leírását a személyes adatok és a telefonos elérhetőség megadásával.

Avar és faház égett
Több helyen égett az avar március 14-én délután a Petneházy Lovasklub melletti erdős területen, ahol a tűz részben két régi faházra is átterjedt. A II. kerületi hivatásos tűzoltókat az oltásban a Készenléti Szolgálatok Pesthidegkút és a Budavár-Rózsadomb Önkéntes Tűzoltó Egyesületek önkéntes tűzoltói segítették.

Kirabolta a dohányboltot
Elmenekült a megszerzett bevétellel az ismeretlen férfi, aki március 7-én este kirabolta a Pusztaszeri és a Ferenchegyi út kereszteződésénél működő dohányboltot. A tettes egy fegyvernek látszó tárggyal megfenyegette az eladót, eltette a bevételt, majd elmenekült. A férfit a bolt biztonsági kamerájának felvételei alapján keresi a rendőrség. Aki felismeri az elkövetőt, vagy információja van a bűncselekményről, bejelentést tehet az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld számán (h-cs: 8-16, p: 8-13), a 107, vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámokon.

Idős embereket lopnak meg a trükkös tolvajok
Újabb módszerrel károsítják meg az idős polgárokat a trükkös tolvajok: az időskorú áldozatok otthonát korábban feltérképezik a bűnözők. További részletek.

Életmentő rendőrök
Egy autóval közlekedő családnak segített a készenléti szolgálat két rendőr járőre, Ragyák Sándor törzszászlós és Bancsi Tibor főtörzsőrmester. Február 7-én kora este figyeltek fel egy gyorsan közlekedő gépkocsira a Hűvösvölgyi úton. Az autót megállítva derült ki, hogy a hátsó ülésen egy nagyon rosszul lévő, lázgörcsben szenvedő gyermeket szállítottak orvoshoz. A rendőrök a nagy forgalomban az autó előtt haladva megkülönböztető jelzést használva biztosították a család útját a legközelebbi kórházig. Kiderült, hogy a rendőrpáros előző nap újraélesztéssel mentett meg egy eszméletét vesztett, idős bácsit egy pesti kerületben.

Közlekedési baleset a Pusztaszeri úton

Két személygépkocsi ütközött össze a Pusztaszeri út és Felső Zöldmáli út találkozásánál január 27-én. A kármentesítésben a hivatásos tűzoltóknak a Budavár-Rózsadomb Önkéntes Tűzoltó Egyesületek tagjai segítettek, és felitatták a sérült járművekből kifolyt olajat és üzemanyagot.A lopott autókat is felismerik
Rendszámfelismerő programot üzemelt be a Készenléti Szolgálatok Pesthidegkúti Önkéntes Tűzoltó, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesülete. A polgárőrök január közepén kezdték tesztelni az autóba szerelhető készüléket, amely figyeli a gépjárművek rendszámát és automatikusan jelez, ha körözött kocsit észlel. Az önkéntesek elsőként a főváros kivezető útjain és nagyobb parkolókban ellenőriztek vele több mint ötezer járművet.

Kéménytűz Pesthidegkúton
Sikerült megelőzni a személyi sérülést és az anyagi kárt a hivatásos tűzoltók és a rózsadombi önkéntes tűzoltók közös munkájával Pesthidegkúton, ahol január 26-án tűz ütött ki egy családi ház kéményében.

Fiatalok fosztottak ki járókelőket
Fiatalkorú bűnözőket fogtak el január végén a II. kerületi rendőrök, akik feltételezik, hogy a fiatalkorú elkövetők másokat is kiraboltak. A rablók késsel fenyegették áldozataikat. További részletek.

Autófeltörőt értek tetten
Példaértékű együttműködésnek köszönhetően a Zsigmond térnél elfogtak a II. kerületi rendőrök egy tolvajt, aki a Komjádi uszoda mögött próbált értékeket megszerezni egy feltört autóból január 3-án. További részletek.

Ne váljunk trükkös tolvajok áldozatává!
Kis odafigyeléssel megelőzhető, hogy a trükkös tolvajok áldozatává váljunk. Ebben nyújt segítséget a rendőrség néhány tippje. További részletek. 

Sérült kirándulót mentettek

Súlyos lábsérülést szenvedett egy hölgy a Csúcs-hegy közelében a turistaúton január 11-én. A kirándulóért elsőként a mentők indultak el a hidegkúti Kulcs utca felől, de kiderült, a terepviszonyok miatt több emberre van szükség a mentéshez, ráadásul a beteg is jóval távolabb feküdt, mint azt először gondolták. A kiérkező hivatásos tűzoltók, valamint a Rózsadomb Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai közös erővel, több száz méteren keresztül, hordágyon cipelték a sérültet a pesthidegkúti bázisról érkező mentőautóig.

Meglógtak az ablakosok az előleggel
Többen tettek feljelentést a II. kerületi rendőrségen még decemberben, miután előleget adtak ablakcserére, de a vállalkozókat később nem tudták elérni. További részletek.

Tetten érték a trükkös csalókat
Ha valaki telefonhívást kap bajba jutott családtagjától, akinek sürgősen pénzre van szüksége, mindig hívják vissza a rokont, és győződjenek meg róla, hogy valóban vele beszéltek. További részletek.

Átadták az idei Év rendőre-kitüntetést
Décsi-Kovács Rita főhadnagy lett az Év rendőre a II. Kerületi Rendőrkapitányságon 2013-ban. Az évzáró ünnepség alkalmat adott arra is, hogy a Láng Zsolt polgármester megköszönje a kapitányság idei munkáját. További részletek.

Biztonságos gyalogátkelőhelyek kerületszerte
Az önkormányzat beruházásában hat új gyalogátkelőt építettek november-decemberben és több helyszínen befejezték a járdák felújítását.
További részletek.

Anyagi segítség az időskorú áldozatoknak
A bűncselekmények áldozatai elsősorban idős emberek, közöttük is az egyedül élő polgárok a legveszélyeztetettebbek. A bűncselekmények áldozatai minden esetben segítséget és anyagi támogatást kérhetnek.
További részletek.

Vigyázzunk értékeinkre a karácsonyi forgatagban
A karácsonyi vásárok idején a bűnözők is szívesen választják a nagyobb tömeget vonzó áruházakat és bevásárlóközpontokat. Az állandó zsúfoltság miatt mindig jó terepet nyújtanak tolvajláshoz. A rendőrség javasolja, hogy fokozottan figyeljünk táskánkra, telefonunkra és pénztárcánkra. Az őrizetlen csomagok azokat is lopásra csábítják, akik amúgy nem folytat bűnöző életmódot. Ha szükséges, használjuk a csomagmegőrzőket, a gépkocsiban pedig véletlenül se hagyjunk értékeket.
Bűnesetektől mentes új évet kíván a rendőrkapitány
Amíg a polgárok többségének az adventi időszak ünnepi várakozást, illetve készülődést jelent, addig a bűnözőknek remek lopási alkalmat. A karácsonyi vásárok idején fokozott óvatosságra intenek a rendőrök.
További részletek.

Ügyeljünk értékeinkre – az utcán is!
Az utóbbi hetekben is többször előfordult a II. kerületben, hogy idős, védtelen embereket támadtak meg az utcán. A mindenre elszánt elkövetők számára nemcsak a táska lehet vonzó, hanem az ékszerek is.
További részletek.

Bűncselekmény ne maradjon bejelentés nélkül
A szépkorú lakók kedvelt célpontjai a bűnözőknek: gyakran próbáják meglopni vagy különböző trükkel becsapni az idősebbeket. A rendőrség kéri, hogy minden bűnesetet jelezzenek a kapitányságon.
További részletek.

Pesthidegkúton buktak le a rablók
Fegyveres rablás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a közelmúltban a BRFK Bűnügyi Főosztály Rablási Osztálya. A két férfit azzal gyanúsítják, hogy szeptember 21. és október 15. között több pénzintézet és egy cipőbolt alkalmazottait a bevétel átadására kényszerítették. Október 29-én 9 óra körül a Hidegkúti úton lévő egyik pénzintézetet akarták kirabolni: az egyikük próbált bejutni az épületbe, de az alkalmazottak nem engedték be, mert az arcát napszemüveg és sál takarta el. Társa ez idő alatt a közeli Párás utcában, gépkocsiban ülve várakozott. A két férfit a nyomozók néhány percen belül a helyszín közelében elfogták, majd előállították. A rendőrség indítványozta a két gyanúsított – S. László 44 éves pilisszentkereszti és M. Ferenc 21 éves erdőkertesi lakos – előzetes letartóztatását.

Térfigyelő buktatta le a tettest

Alvó embert loptak meg a 4-6-os villamoson a Széll Kálmán téri megállóban október 26-án hajnalban. Nem először fordult elő, hogy ittas, kábult állapotban lévő utas kiszolgáltatott állapotát használta ki a tolvaj. A legutóbbi eset során az álló járműről leszálló férfi visszalépett az ülésen szundikáló utashoz, és kivette a nadrágzsebéből az értékes mobiltelefont. Az elkövetőnek azonban hamar nyomára akadtak, az esetet ugyanis a II. kerületi térfigyelő-rendszer központjában ülő ügyeletes rendőr végigkövette. A kamera képein az is látszott, hogy a tolvaj igyekezett mielőbb elhagyni a teret. A szolgálatban lévő rendőrjárőrök a közelben elfogták és őrizetbe vették az illetőt, akivel szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a hatóság. Kifosztás elkövetése miatt kell majd felelnie. A meglopott fiatalember visszakapta a 70 ezer forintot érő mobiltelefonját.

Leitatták és kifosztották


Egy külföldi állampolgár kifosztóját keresi a rendőrség. A hatóság kéri, hogy tegyen bejelentést a rendőrségen az, aki felismeri a fényképen szereplő, csíkos ruhás személyt, vagy aki információval tud szolgálni az esettel kapcsolatban. A térfigyelő kamera felvételén látható, kék-fehér csíkos pólót viselő férfi augusztus 8-án éjfél körül, a Margit híd budai hídfőjénél megszólított egy olasz turistát, akit itallal kínált, és gyorsan le is részegített. A turista kábult állapotát kihasználva az elkövető ellopta a fényképezőgépét, mobiltelefonját, pénztárcáját, bankkártyáját és a Sziget Fesztiválra szóló belépőkártyáját. A bűncselekménnyel okozott kár több mint 1,5 millió forint. A rendőrség felhívja az éjszaka közlekedők figyelmét, hogy a szokásosnál is jobban ügyeljenek az értékeikre, és ne dőljenek be a tolvajok trükkjeinek. Gyakori, hogy a bűnözők – főként a hétvégi napokon – a szórakozóhelyekről ittas állapotban távozókat szemelik ki és fosztják ki.

Lakossági segítséggel fogták el a tolvajt
A Széll Kálmán téren szolgálatot teljesítő rendőröktől kért segítséget egy állampolgár október 12-én kora délután. A járókelő elmondta, hogy szemtanúja volt, amint a forgalmas térre vezető zebránál megloptak egy idősebb urat – a tolvajt rajtakapták és visszatartják az ott tartózkodók. A rendőrök a helyszínre érve a sértettől megtudták, hogy a feleségével a Fény utcai piacról tartottak a forgalmas térre, amikor egy alsóneműt áruló nő megszólította őket. Nem akartak vásárolni tőle, még akkor sem, amikor az árus ingyen is odaadta volna a portékát. A furfangos nő ekkor hozzásimult az úrhoz, a kabátzsebéből kilopva a pénzét. A férfi észrevette, hogy ellopták a közel 40 ezer forintját, és megpróbálta azt visszaszerezni. A tettes tagadta, hogy nála lenne a pénz, ezt követően dulakodni kezdtek a 4-6-os villamos megállójában. A járókelők siettek az időskorú férfi segítségére, akik közül az egyik felszólította a tolvajt, hogy mutassa meg a kabátujját: az ellopott készpénz akkor a földre hullott. A rendőrség a fehérneműárus nőt gyanúsítottként hallgatta ki, majd őrizetbe vette, az ügyészség pedig elrendelte előzetes letartóztatását.

Otthon is legyünk körültekintőbbek!
Csupán néhány percre ment ki a fürdőszobába a Tárogató út egyik házának tulajdonosa, amikor egy besurranó tolvaj osont a lakásba és elvitte magával az elöl hagyott értékes Iphone típusú mobil telefont és egyéb technikai eszközöket. Az október 17-én napközben történt eset során 300 ezer forint kárt okozott a tolvaj. A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy a besurranó tolvajok a zárak feltörésével az esetek többségében nem bajlódnak, csak nyitott lakásba és házba mennek be. A legjobb módszer a védekezésre, ha akkor sem hagyjuk nyitva az ajtót, vagy őrizetlenül az ablakokat, ha otthon vagyunk. A gyakorlott tolvaj pár perc leforgása alatt képes feltűnés nélkül bejutni és elvinni a gyorsan és könnyen mozdítható értékeket, legyen az egy kézitáska vagy egy telefon.

Kifosztókat fogtak
Nem ritka eset, hogy a fővárosban alvó embert fosztanak ki valamilyen tömegközlekedési eszközön. A Széll Kálmán téren is több alkalommal fordult elő, hogy a 4-6-os villamoson öntudatlan állapotban – főként ittasan – szabadítottak meg valakit értékeitől. A rendőrség a közelmúltban adott arról tájékoztatást, hogy három férfi – G. Árpád 52 éves budapesti, Sz. Sándor 40 éves gödöllői, valamint G. Mihály 33 éves budapesti lakosok - még szeptember 28-án felszálltak a végállomáson várakozó villamosra és az ott alvó 33 éves férfi ruházatát átkutatták, majd elvették pénztárcáját, valamint az abban tartott bankkártyáját. A bűncselekményt a szol gálatban lévő rendőrök észlelték és még a Combino villamoson elfogtak két gyanúsítottat, társukat pedig a Széna téren az egyik gyorsétterem előtt kapták el.

Tettes van – sértett nincs
Letépték egy középkorú, vajszínű ruhát viselő nő nyakából az aranyláncot október 15-én 9 óra 45 perc körül a Margit híd budai hídfőjénél, a 4-6-os villamos megállójában. Az esetnek szemtanúi voltak azok a rendőrnyomozók is, akik a környéket figyelték. A rendőrök éppen azt a három gyanúsan viselkedő, járókelőket fürkésző fiatalt tartották szemmel, akik aztán odaléptek a hölgyhöz, és letépték az ékszerét. A tettesek elfutottak, de a rendőrök a Germanus Gyula parkban, a 17-es villamos megállójában elfogták őket. A rendőrség kéri, hogy jelentkezzen az a középkorú hölgy, akitől ellopták az ékszerét. A hölgy a bűncselekményt követően elment a helyszínről.

Húsz perc alatt rendőrkézen
A pontos időt kérdezte meg két fiatalember egy 17 éves fiútól szeptember 25-én délután a Frankel Leó utcában. A 18 éves R. Zsoltot és fiatalkorú társát azonban nem a segítőkész válasz érdekelte, hanem a fiúnál lévő mobiltelefon. A készüléket „add át a telefonod, mert bajod lesz!” felkiáltással elvették, majd elmenekültek a helyszínről. Az esetről a BRFK Bűnügyi Bevetési Osztályának munkatársai hamar értesültek, és a személyleírás alapján megkezdték az elkövetők felkutatását. A tettesekre végül az V. kerületi Szemere utcánál figyeltek fel. A két fiatalt előállították és kihallgatták, a tettesek beismerték a bűncselekmény elkövetését.

Nyitva hagyott ablakon másztak be a tolvajok
A rendőrség azzal gyanúsítja M. Károlyt és G. Pétert, hogy ékszert és műszaki cikkeket loptak el egy Rügy utcai lakásból május 29-én délelőtt. Az élelmes tolvajok a nyitva felejtett ablakon másztak be, majd a lakást alaposan feltúrták. Összeszedtek minden értékesnek vélt műszaki cikket, többek között kisrádiókat, telefonokat, órákat, ékszereket, egy fényképezőgépet és egy női táskát. Mintegy kétszázezer forint értékben lovasítottak meg tárgyakat, emellett az elkövetők körülbelül húszezer forintnyi kárt is okoztak. M. Károlyt bűncselekmény elkövetése közben, szeptember16-án kapták el a rendőrök. G. Pétert még keresik.

Ne engedjünk be ismeretleneket a lakásba!
A II. kerületi nyomozók az elmúlt években többször tartóztattak le olyan személyeket, akik idős embereket hívtak fel telefonon, közeli hozzátartozónak adva ki magukat, és különböző történetekkel pénzt csalva ki az óvatlan idősektől.
További részletek.

Fogdában végződött a hajnali autózás
Gyanús viselkedése miatt figyeltek fel a rendőrjárőrök arra a férfira, aki szeptember 3-án hajnalban, a rendőrautót megpillantva hirtelen leállította járművét a Harcsa utcánál. A sofőr megpróbált sietősen távozni, de a helyszínre érő járőrök a közelben elfogták. Hamar kiderült, hogy az autó nem az övé, hanem azt az Ürömi utcából vitte el jogtalanul. Az Opel Vectra típusú gépkocsi ablakát az elkövető betörte, majd a gyújtáskapcsoló rövidre zárásával elindította a kocsit. Az elkövető előzetes letartóztatásban várja ügye alakulását.

Eltévedt kiránduló kért segítséget


Séta közben megcsúszott és fejsérülést szenvedett a sziklás terepen egy férfi a Hármashatár-hegy oldalában augusztus 22-én. A szerencsétlenül járt kiránduló a nála lévő mobiltelefonon értesítette a rendőrséget a balesetről, és jelezte, hogy nem talál ki az erdőből. A rendőrség a Készenléti Szolgálatok Pesthidegkút ÖTE segítségét is kérte a bajba került polgár felkutatására. A keresett férfit végül a rendőrök találták meg a folyamatos telefonos kapcsolat segítségével egy erdei úton, a repülőtér közelében. A sérültet a hidegkúti önkéntesek elsősegélyben részesítették, a mentőszolgálat pedig kórházba szállította.

Zsebtolvaj az ételbárban
Egy étkezde vendégétől próbált pénztárcát lopni egy 36 éves zsebtolvaj, de a gyanúsan viselkedő férfit hamar elfogták a közelben figyelő nyomozók. Az augusztus 28-ai esetet vizsgálva a II. kerületi Rendőrkapitányság Zseblopási Alosztályának munkatársai hamar kiderítették, hogy a férfi nemcsak a II. kerületben, hanem a főváros más városrészeiben is gyakran lopott értékeket kávézókban, galériában vagy éppen szoláriumban. A nyomozók a zsebtolvajt őrizetbe vették, a bíróság pedig elrendelte az előzetes letartóztatását.

Alvó embert loptak meg
Előzetes letartóztatásban várja sorsát az a két személy, akik a Széll Kálmán téren loptak meg egy férfit augusztus 31-én éjjel. A sértett az állomáson várakozó villamoson elaludt, a tolvajok így könnyen ki tudták venni a nadrágzsebéből a telefonját és a pénztárcáját. A forgalmas csomóponton szolgálatot ellátó nyomozók a helyszínen elfogták a két férfit. Őrizetbe vették őket, a Pesti Központi Kerületi Bíróság pedig elrendelte előzetes letartóztatásukat.

Óvjuk értékeinket a besurranó tolvajoktól!
A melegebb napokon sokan hagyják nyitva a lakások ablakait, vagy a bejárati ajtókat akár egész napra. A tolvajok ezt gyakran kihasználják. A rendőrség kéri: ügyeljünk jobban értékeinkre, a gyanús eseteket pedig rögtön jelentsük.
További részletek.

Milliókat raboltak
Egy ismeretlen férfi megfigyelt, majd kirabolt két személyt, akik egy pénzintézetből indultak el gyalogosan a Mechwart ligeten át a Rómer Flóris utca felé a hátsó, lépcsős gyalogúton. A június végén történt eset során több millió forintnyi zsákmányt szerzett a rabló, amikor kitépte az áldozatok kezéből a pénzt tartalmazó táskát és elfutott. A rendőrség nagy erőkkel keresi az elkövetőt.

Mélygarázsban égett az autó


Kigyulladt egy személygépkocsi a pest­hi­deg­kú­ti Széphalom Bevásárlóközpont teremgarázsában június 14-én délután. A parkoló autóban keletkezett tüzet a biztonsági őrök kézi tűzoltó készülékkel próbálták meg eloltani, de a növekvő füst miatt ez nem sikerült. A lángokat a II. kerületi hivatásos tűzoltók oltották el, akiknek a Rózsadomb Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntes tűzoltói is segítséget nyújtottak. A bevásárlóközpont szellőztetése órákon át tartott, de szerencsére senki nem sérült meg.

A villamoson szemelte ki az áldozatot
A 4-6-os villamoson megfenyegette, majd követte 14 éves áldozatát az a fiatal rabló, akit a bűncselekményt követően rövid időn belül elfogtak a rendőrök. Mindez május végén történt – tájékoztatott a rendőrség. Az elkövető a Margit híd budai hídfőjénél szólította meg áldozatát, arra kérve, hogy szálljon le a járműről. A fiú nem tett eleget a felszólításnak, ezért a rabló a Széll Kálmán téri végállomás után is a nyomában maradt – és végül sikerült megszereznie az áhított mobiltelefont. A pórul járt fiatal rögtön értesítette a téren szolgálatot teljesítő rendőröket. A Készenléti Rendőrség munkatársai a személyleírás alapján egy közeli bevásárlóközpontban hamar elfogták és előállították a tettest.

Autófeltörőket fogtak el
Több alkalommal tört fel autókat, és lopott el személygépkocsi-alkatrészeket az a két férfi, akiket a napokban fogtak el a II. kerületi rendőrök. Harmadik társukkal együtt jelenleg előzetes letartóztatásban vannak. További részletek.

Rendőrnövendékek a gátakon
Az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola növendékei is kivették részüket az árvízi védekezésben. A fiatalokat elsőként a leginkább veszélyeztetett nagymarosi Duna-szakaszra vezényelték június 9-én, majd az egész napos homokzsáktöltést követően a Bem rakpartnál kapott új feladatot a 190 fős egység. A megfeszített munkát végző első és másod évfolyamos rendőrnövendékeknek az áradás folyamatosan feladatot adott, ezért csak a Duna fővárosi tetőzését követően pihenhették ki magukat.

Előzetesben a besurranó tolvaj
Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a férfit, aki márciusban tört be a Csalogány utca egyik lakásba. Az eset érdekessége, hogy maga a lakás tulajdonosa eredt a tolvaj nyomába, akit a rendőrök segítségével sikerült elfogni. A letartóztatott férfi nem először követett el bűncselekményt.
További részletek.

Ne dőljünk be a trükkös tolvajoknak!
A Tölgyfa utcai rendelőnél április 23-án délelőtt három nő szólított meg egy hölgyet, aki éppen hazafelé tartott. Az ismeretlenek az egyedül lévő asszony bizalmába férkőztek és felajánlották, hogy gépkocsival hazaviszik.
További részletek.

Betörőket fogtak el a nyomozók
Két férfi a XII. kerület egyik kórházának kórterméből lopott el egy táskát, amelyben a személyes iratok mellett egy kulcscsomó is volt. A tolvajok így könnyen bejutottak a kórházban ápolt páciens lakásába, ahonnan különböző értékeket próbáltak meg eltulajdonítani. A helyszínre érkező II. kerületi járőrök megzavarták az elkövetőket, akik semmit nem vittek magukkal, de sikerült elmenekülniük a helyszínről.
A március 30-ai betörést követően – a beszerzett adatok alapján – a II. kerületi nyomozók hamar azonosították a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható két férfit, és április 6-án, illetve április 11-én el is fogták őket. Egyikük a kihallgatás során elismerte a bűncselekmény elkövetését, ezenkívül több, hasonló cselekmény elkövetéséről is vallomást tett. Kiderült, hogy mindegyik alkalommal fővárosi kórházakban fekvő, idős személyek táskáit vagy egyéb értékeit lopta el. A bankkártyákról megpróbált pénzt felvenni, a lopott mobiltelefonokat értékesítette, és többször előfordult, hogy a táskában található kulccsal – amíg a sértett a kórházban feküdt – bejutott a lakásba, ahonnan különböző értékeket tulajdonított el. A gyanúsítottakkal szemben a II. Kerületi Rendőrkapitányság eljárást folytat.

Rongálás a Bibó István parkban
Ismét vandálok okoztak kárt a Bimbó útról nyíló Bibó István parkban április 13-ára virradó éjjel. A rongálók nem elégedtek meg azzal, hogy letépjék a nemzeti színű lobogót, mint tették azt tavaly. Az elkövetők most a zászlótartórudat törték el. Az esetet az önkormányzat parkfenntartást végző munkatársa fedezte fel. A II. Kerületi Rendőrkapitányságnál arról tájékoztatták lapunkat, hogy a parkban helyszíneltek és adatot gyűjtöttek a rendőrök és  rongálás miatt eljárást indítottak ismeretlen tettes ellen.

Bibó Istvánt a II. kerület 2011-ben avatta posztumusz díszpolgárrá, a róla elnevezett parkot pedig ünnepélyes keretek között még abban az évben, október 26-án adta át Láng Zsolt polgármester és ifjabb Bibó István. Arról még nem született döntés, hogy a zászlótartórudat mikor és miként pótolják, de a  hasonló esetek elkerülése érdekében mobil, éjszakai is „látó” kamerát helyeznek ki a téren.

Havas március adott munkát a tűzoltóknak
Az elhúzódó tél, a tavaszi havazás és a viharos szél márciusban is sok munkát adott a tűzoltóknak a kerületünkben. A Rózsadomb Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület gyakran segített a hivatásos kollégáknak a károk felszámolásában. Kerületszerte dőltek ki fák és törtek le hatalmas ágak a súlyos hótakaró nyomására.

Lakástűznek álcázta a gyilkosságot
Lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat március 3-án kora este. A lángokkal egy gyilkosságot próbált leplezni egy fiatal elkövető. További részletek.

Előzetesben a főigazgató
Lakásában bántalmazta volt barátnőjét egy férfi még március 12-én reggel. A rendőrség híroldalán adott tájékoztató szerint az áldozatot az elkövető a bejárati ajtóból visszatuszkolta a szobába, ahol bántalmazta a védekezésre képtelen állapotba került nőt, majd a lakásból különböző értékeket tulajdonított el, azt a látszatot keltve, hogy rablás történt. Hamar kiderült azonban, hogy az elkövető nem tolvaj, hanem a asszony volt szeretője. Úgy tudni, hogy a bűncselekmény elkövetésével – kétséget kizáró bizonyítékok alapján – a II. kerületben található Irgalmasrendi kórház főigazgatóját gyanúsítják a rendőrök. A rendőrség a médiának megerősítette azt a hírt, hogy a 43 éves dr. B. Krisztián megkötözte, megkínozta és valamilyen savszerű anyaggal is lelocsolta áldozatát, akihez korábban gyengédebb szálak fűzték. A férfit a bejelentést követően néhány órán belül elfogták és kihallgatták a rendőrök, a bíróság pedig előzetes letartóztatásba helyezte.

Új jármű a rózsadombi tűzoltóknál


A közelmúltban szolgálatba állt a Rózsadomb Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület Renault típusú tűzoltó gépjárműve. Az önkéntesek az autót – a másik, Mercedes tűzoltóautójukhoz hasonlóan – saját forrásból, használtan vásárolták. A berendezésen számos átalakítást el kellett végezni ahhoz, hogy az a hazai, illetve helyi viszonyoknak megfeleljen. Az autóra új megkülönböztető jelzést és új gumit szereltek fel. Az egyesület az átalakításhoz sok segítséget és tanácsot kapott a II. Kerületi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság munkatársaitól. A gépjármű a hat tűzoltón és a felszerelésen kívül 2000 liter vizet tud magával vinni, ezenkívül hamar bizonyította, hogy jól bírja a dombos terepviszonyokat is.

Elfogták a tolvaj apát és fiát
Apa és fia párost fogtak el a II. Kerületi Rendőrkapitánysághoz tartozó Zseblopási Alosztály nyomozói a napokban az Oktogonnál. A családtagok a frekventált 4-6-os villamos vonalán próbáltak zsákmányhoz jutni, amikor lefülelték őket a rendőrök.
További részletek.

Elismerés a II. kerületi polgárőröknek
A II. kerületi székhelyű Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület két tagját részesítette elnöki dicséretben Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) vezetője. A rendőrséggel együttműködő, kiváló munkát végző polgárőrök segítségével sikerült nyomára bukkanni egy II. kerületből ellopott autónak, és egyúttal lefülelni egy autótolvaj-bandát Zala megyében tavaly év végén. A február 7-én tartott eseményen részt vett Seres Ernő rendőr őrnagy, a II. kerületi Rendőrkapitányság vezetője és Markos György, a polgárőr egyesület vezetője, az OPSZ elnökhelyettese is.

Bódító kávét kínáltak a rablók
Néhány nap alatt elfogták a rendőrök azt a két férfit, akik január közepén bódítottak el, majd raboltak ki egy járókelőt. A kábító hatású anyagot kávéba keverték.
További részletek.

Trükkös csalók kopogtattak
Csalók jártak a II. kerületi Pinokkió Magánóvoda és Bölcsődében február második hetében. Gál Éva óvodavezető arról tájékoztatott, hogy az elmúlt hetekben két férfi érkezett az intézménybe, hogy ellenőrizzék a tűzoltó készülékeket. Szintén hivatalos ügyre hivatkozva csengettek be a Medve utca egyik társasházába február 13-án napközben. További részletek.

Trükkös bandát buktattak le
Feltehetően több alkalommal lopott meg idős járókelőket az a két – 40, illetve 49 éves – férfi is, akikre egy akció során csaptak le a II. Kerületi Rendőrkapitányság Zseblopási Alosztályának nyomozói. Az elkövetők több alkalommal tévesztettek és loptak meg idős embereket az utcán. A kiszemelt járókelőket főként kisebb vegyesboltok közelében szólították meg – pénzváltás ürügyén. Így bírták rá őket, hogy elővegyék pénztárcájukat a forgalmas utcán. Az egyik férfi a beszélgetéssel elterelte az áldozat figyelmét, és nagy kézügyességgel kiemelte a tárcában található papírpénzt. A másik férfi az autóban várakozott, így mindig gyorsan el tudtak hajtani a helyszínről. A II. kerületben folyamatosan portyázó nyomozók pár napja figyeltek fel a két férfira, akik épp egy idős hölgyet szólítottak le, majd később, alig pár utcával arrébb hasonló módon próbáltak meglopni egy idős férfit is. Az egyik elkövető olyannyira profin végezte a lopást, hogy a mozdulatait csak a lesben álló, tapasztalt zsebes nyomozók ismerték fel. Az áldozatok csak utólag vehették észre, hogy meglopták őket. A két férfival szemben jelenleg lopás megalapozott gyanúja miatt folyik az eljárás. L. Róbertet az illetékes bíróság a II. kerületi Rendőrkapitányság kezdeményezésére előzetes letartóztatásba helyezte. A rendőrség várja azok jelentkezését, akik felismerik a képen látható férfit, illetve akik hasonlóan elkövetett bűncselekmény áldozataivá váltak. A bejelentéseket a II. kerületi Rendőrkapitányság 346-1800-as vagy 346-1851-es számán kell megtenni.

Rablókat fogtak el a nyomozók
Egy üzletközpontban fogtak el három személyt a II. kerületi nyomozók január 18-án. Az elkövetők az elmúlt hónapban több alkalommal szemeltek ki idős, védtelen embereket egy helyi bevásárlóközpontban, majd észrevétlenül házukig követték az áldozatot. Az egyedül közlekedő sértettektől elvették értékeiket, de volt, akit bántalmaztak is. A rendőrök biztonsági kamerák felvételei alapján kezdték meg az eredményes nyomozást. Az elkövetőket letartóztatták. További részletek.

Fehér port szórtak egy lakás elé
A rendőrség még vizsgálja a Mecset utcában január 11-én történt esetet, amely során egy ismeretlen személy fehér port szórt az egyik lakás, illetve gépkocsi-bejárat elé. A katasztrófavédelem szakértői hamar megállapították, hogy nem sugárzó anyag került a földre. A rendőrség közveszéllyel fenyegetés alapos gyanúja miatt indított eljárást az ügyben.

Lebukott a telefontolvaj
Főként kiskorú fiataloktól csalt ki telefonokat egy tolvaj, aki azzal az ürüggyel kérte el a készülékeket, hogy sürgős hívást kell elintéznie. Az egyik áldozattól egy Sony Ericsson Xperia mobiltelefont, majd ugyanezzel a trükkel egy fiataltól egy Nokia Lumia 610 típusú mobiltelefont tulajdonított el a Mammut II. áruházban. A rendőrség munkáját segítette a Mammut Bevásárlóközpont Biztonsági Szolgálata: az őrök november 19-én felismerték a korábban bűncselekményt elkövető férfit, és a rendőrség kiérkezéséig visszatartották őt. A II. Kerületi Rendőrkapitányság kéri a szülőket, hogy amennyiben gyermekük az utóbbi egy hónapban hasonló bűncselekmény áldozatává vált, és eddig esetleg nem tettek feljelentést, szíveskedjenek a II. Kerületi Rendőrkapitányságon jelentkezni.

Rendőrkézen a tolvajcsapat
Egy gyanús Lada gépkocsira figyeltek fel a II. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozói november 14-én. Az autó a Mechwart ligetnél haladt, az utasai pedig láthatóan a parkoló autókat fürkészték. A jármű később a XII. kerületi Városmajor utcában tűnt fel. A BRFK Zseblopási Alosztályának ott szolgálatot teljesítő rendőrnyomozói értesítették a II. kerületi kollégákat, akik néhány percen belül tetten érték a tolvajokat, amint épp egy Fiat Ducato kisbuszt törtek fel. A kisteherautóból három fúrógépet loptak el. Az elkövetőknél tartott házkutatás során előkerült egy korábban ellopott mobiltelefon is, amely szintén autófeltörésből származik. A bűnözőket őrizetbe vették, a bíróság pedig előzetes letartóztatásba helyezte őket.

Gyorsétteremben lopott
Egy gyorsétteremben figyelt fel a II. Kerületi Rendőrkapitányság egyik munkatársnője arra a férfira, akivel szemben korábban zseblopás miatt már intézkedett. A nyomozónak egyúttal feltűnt az is, hogy az illetőt egyáltalán nem a vendéglátóegység menüje érdekli, annál inkább fürkészte az ott étkezők értékeit. Az elkövető az egyik vendég székre terített kabátja mögé ült, és a saját ruhája takarását kihasználva értéktárgyakat lopott el a mit sem sejtő embertől. A nyomozó a férfi hirtelen távozása után követni kezdte a tolvajt, miközben értesítette a VI. Kerületi Rendőrkapitányság ügyeletét. A járőrök hamar kiértek, elfogták és előállították az illetőt, akitől a ruházatátvizsgálás során bűncselekményből származó tárgyakat foglaltak le.

Lopás közben bukott le
A II. kerületi rendőrnyomozók lopás közben értek tetten egy férfit november 5-én. Külseje és jellegzetes járása árulta el a gyanús személy, aki „régi ismerőse” volt a rendőröknek. A férfi korábban vagyon elleni bűncselekmények miatt már volt büntetve. A mostani tettenéréskor egy gyermekkerékpárt akart eltulajdonítani. A II. kerületi rendőrök a tolvajt őrizetbe vették, gyanúsítottként kihallgatták és gyorsított eljárásban bíróság elé állították.

Elfogták a nyaklánctolvajt
A II. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozói szabadidejükben fogtak el egy férfit, aki a 4-6-os villamos vonalán utazva egy utas nyakáról letépte annak nyakláncát, majd leugrott a járműről. A rendőrök üldözőbe vették a tolvajt, és visszatartották addig, amíg a területileg illetékes BRFK IX. Kerületi Rendőrkapitányság járőrei kiérkeztek. Az elkövető ellen megindult az eljárás.

Bűnmegelőzés: indul a DADA-program
A II. Kerületi Rendőrkapitányság bűnmegelőzéssel foglalkozó kollégái októbertől megkezdik az eseti bűnmegelőzési előadásokat és a DADA program oktatását a kerületi iskolákban. A rendőrség és az oktatási intézmények közösen kialakított programja az alsó és a felső tagozatosoknak szól. A tapasztalat azt mutatja, hogy a gyerekek mindig nagy érdeklődéssel fogadják a rendőröket, akik a gyermekfejjel követendő szabályokról, normákról, az otthoni egyedüllétről, a biztonságos közlekedésről és a barátválasztásról ugyanúgy tartanak előadásokat, mint a televíziózás és az internetezés veszélyeiről. Idén is téma lesz az áldozattá válás és a káros szenvedélyek köre: a dohányzás, a drogok és az alkohol. A rendőrök kérik a szülőket, hogy a gyermekkel kapcsolatos problémák esetén értesítsék az osztályfőnököt, vagy keressék a BRFK II. Kerületi Rendőrkapitányság Hivatalát a 346-1800-as telefonon vagy a 02rk@ budapest.police.hu e-mail-címen. Csak így tudnak a szakemberek – a prevenció eszközeivel – segíteni.

Nyomozó a futóversenyen
Ezüstérmet szerzett kategóriájában a II. Kerületi Kaptató futóversenyen Ronyecz Péter rendőr törzszászlós, a BRFK II. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozója. A munka mellett edző és a kihívásokat kedvelő rendőr a nemrégiben megrendezett 27. Spar Budapest Maratonon nemzetközi kategóriában 40., míg a magyar mezőnyben indulók között 24. helyezést ért el. A versenyen összesen 19 ezren vettek részt.

Állampolgári segítséggel fogták el a tolvajokat
Egy idős hölgyet támadtak meg október 8-án délelőtt a Ganz utcában. Három férfi azzal az indokkal állította meg az asszonyt, hogy szeretnék megtudni a pontos időt. A járókelőt meglökték, majd kitépték a nyakából a láncát, amelynek egy darabja a hölgy nyakában maradt. Egy állampolgár szemtanúja volt az esetnek, és követte a tetteseket a Margit körút irányába, miközben telefonon jelentette a bűncselekményt a II. Kerületi Rendőrkapitányságnak, folyamatosan tartva a kapcsolatot a rendőrökkel. Az elkövetőket szinte azonnal elfogták. Megtalálták a 100 ezer forintot érő láncot is a Frankel Leó úti aluljáró lépcsőjénél, ahová az egyik elkövető az elfogása előtt eldobta azt. A három férfi a helyszínen ugyan tagadta a cselekmény elkövetését, ennek ellenére a rendőrök őrizetbe vették, majd kihallgatták őket. Az ügyészség ugyanakkor nem indítványozta előzetes letartóztatásukat.

Besurranó tolvajok Pesthidegkúton
A II. Kerületi Rendőrkapitányság felhívja a pesthidegkúti lakosok figyelmét, hogy a városrészben az utóbbi hetekben sokan váltak besurranó tolvajok áldozatává. A családi házakba az éjszakára nyitva felejtett, kulcsra nem zárt bejárati ajtókon vagy a teraszajtókon keresztül jutottak be a tolvajok, akik többnyire tárcát, készpénzt és iratokat tulajdonítottak el. A rendőrök kérik a lakókat, hogy ne adjanak esélyt a bűnözőknek: éjszakára ne csak a kapukat zárják, hanem a bejárati és a teraszajtókat is.

Milliókat loptak az álszerelők
Két férfi azzal az ürüggyel csengetett be egy hidegkúti, idős hölgyhöz, hogy a szomszéd lakó biztonsági rendszerét szerelik, és a vezetékek átvezetéséhez készítenek felmérést. A megtévesztett lakó beengedte az idegeneket, akik közül az egyik a hölgy férjével a kertbe, míg a másik férfi a házigazdával együtt a lakásba ment. Az ismeretlen személy arról érdeklődött, hogy van-e a házban megtakarított pénz. A hölgy elárulta, hogy bizony van otthon spórolt pénz, ráadásul meg is nézte, hogy a pénz helyén van-e. A házaspár a szerelők távozása után gyanút fogott, és észrevették, hogy az elrejtett 2,2 millió forintnak lába kelt. Az is hamar kiderült, hogy a szomszéd nem szereltetett fel semmiféle érzékelőt. A rendőrség által keresett egyik tettes fehér bőrű, 35 éves körüli és mintegy 180 centi magas, vékony testalkatú férfi. Baseballsapkát és kék overallt viselt. A másik férfi is fehér bőrű, 45-50 év közötti, mintegy 160 cm magas, zömök testalkatú, pattanásos arcú, szőke hajú. Ő is kék overallban volt.

Áruházi nyeremény – veszteséggel
Egy ismeretlen férfi a kapualjban szólított meg egy II. kerületi lakót azzal a céllal, hogy közölje vele: meghozta a Spar áruházból a nyereményen kisorsolt ajándékot. A házigazda behívta a lakásba az idegent, akivel közösen megnézték a csomag tartalmát. A műanyag ládában többségében konyhai felszerelés volt. A trükkös csaló közölte, hogy a szállításért 20 ezer forintot kell fizetni, amit a rászedett lakó oda is adott. A férfi távozása előtt elmondta, hogy az ajándék része egy hévizi út is, de a becsapott úr ezt nem fogadta el, inkább egy vérnyomásmérőt választott, amit későbbre ígért az ismeretlen személy. A házigazdában erősödött a gyanú, hogy rászedték, ezért felhívta az üzletláncot. Ott közölték vele, hogy nem tartottak nyereménysorsolást, ellenben a trükkről már ők is hallottak.

Ékszert és kabátot lopott
Elfogták a rendőrök azt a nőt, aki két boltból ékszereket és egy kabátot lopott. A tettes szeptember közepén a Lövőház utcában egy ékszerüzletben elterelte az eladó figyelmét, és közben egy brillköves gyűrűt és hat arany karláncot tulajdonított el egymillió forintnyi értékben. A Budagyöngye Bevásárlóközpontban egy ruhaszalonban egy fiatal nő több ruhát is felpróbált, majd jelezte az eladónak, hogy elmegy pénzt váltani a földszintre. A tolvaj azonban észrevétlenül magával vitt egy 300 ezer forintot érő, kapucnis bőrkabátot, de már nem tért vissza a boltba. Az eladó ér tesítette a biztonsági szolgálatot, akik visszakeresték az üzletház biztonsági kameráinak felvételeit. A képekből a II. kerületi nyomozók számára kiderült, hogy a drága kabátot ugyanaz a nő lopta el, aki az ékszerboltost is megkárosította. Szerencsére a felvételek alapos elemzésekor megállapították a tolvaj által használt autó rendszámát, így hamar az elkövető nyomára bukkantak. A házkutatás során előkerült a kabát és megtalálták a zálogjegyet, amit a nő az ékszerekért kapott. Az okozott kár a gyors rendőri intézkedés eredményeként két héten belül megtérült.

Megöltek egy hajléktalan nőt Hűvösvölgyben
Néhány órán belül elfogták a nyomozók azt a férfit, aki baltával megölte egyik nőismerősét, majd a holttestet elásta az erdőben a II. kerületben. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztálya emberölés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást az 50 éves hajléktalan férfi ellen. A rendőrséghez szeptember 6-án érkezett egy állampolgári bejelentés, amely szerint a Hűvösvölgy erdős területéről eltűnt egy hajléktalan nő. A helyszínre érkező nyomozók azonnal megkezdték az adatgyűjtést és a tanúk felkutatását. Az ott élő hajléktalan közösség tagjainak meghallgatása során egyikük ellentmondásba keveredett, és nem sokkal később elismerte, hogy korábban egy baltával – vélhetően anyagi haszonszerzésből – megölte 63 éves hajléktalan társát, a holttestet pedig elásta az erdőben. A rendőrök egy 40 éves (szintén hajléktalan) nőt is gyanúsítottként hallgattak ki az ügyben. Kiderült, hogy az illető szemtanúja volt a gyilkosságnak, de nem hívott segítséget, és a hatóságokat sem értesítette a történtekről.

Lebukott a csaló ablakos
Egy cég nevével visszaélve vállaltak munkákat és vettek fel előleget csalók a II. kerületben és az ország több városában. Az egyik elkövető a városrészünkben bukott le, miután egy lakó feljelentést tett a rendőrségen, mert gyanúsnak találta a vállalkozót, akit már majdnem megbízott az ablakok cseréjével. Az ismeretlen férfi azzal az ajánlattal csengetett be az egyik házba, hogy felméri a nyílászárók állapotát, és a javításra árajánlatot ad. Mivel a házigazdánál nem volt készpénz, hogy a felújítás mintegy 100 ezer forintra taksált költségének előlegét – 20 ezer forintot – kifizesse, az ál-ablakos később visszatért, hogy megkössék az üzletet. A „mester” azonban gyanússá vált, ezért a tulajdonos értesítette a II. kerületi Rendőrkapitányságot. A nyomozóknak nem kellett sok idő, hogy kiderítsék: az illető ellen két körözés is érvényben van. Az is hamar kiderült, hogy az ablakos egy kft. kültagjaként országszerte elvállalt nyílászáró-felújítási munkálatokat, előlegeket vett fel, majd ezt követően nem végezte el a munkát. A nyomozás arra is rávilágított, hogy a lebukott férfinak és társainak semmi közük nincs a céghez, csupán a vállalkozás nevével éltek vissza. A 2009-ben történt eset óta a II. kerületi nyomozók több száz, hasonló módszerrel elkövetett bűncselekményt derítettek fel, ezek mindegyike az „ablakos csapat” számlájára írható. Az ál-vállalkozók ellen magánokirat-hamisítás vétsége és csalás elkövetésének gyanúja miatt tovább folyik a nyomozás.

Hidegvágóval mentek fügét enni
Betörőket értek tetten a II. kerületi rendőrök és a Városrendészet munkatársai augusztus 30-án délelőtt. A II. Kerületi Önkormányzat parkolási ellenőre a Bimbó úton arra lett figyelmes, hogy két férfi álldogál az egyik kerítésnél, majd a drótot kifeszítve egyikük bemászik a telekre. Hadnagy Árpád azonnal értesítette a Városrendészet diszpécserközpontját, ahonnan riasztották a rendőröket és a közterület-felügyelet két járőrét, Papp Józsefet és Virág András Tamást. A gyors intézkedésnek köszönhetően a II. Kerületi Rendőrkapitányság civil ruhás nyomozói a helyszínen tetten érték a betörőket. A két férfi azzal próbált védekezni, hogy csupán egy kis fügét szerettek volna enni. Arra azonban nem tudtak magyarázatot adni, hogy a gyümölcslopáshoz miért volt szükségük hidegvágó szerszámra.
Vajthó Gábor, a Városrendészeti és Környezetvédelmi Iroda vezetője az esettel kapcsolatban hangsúlyozta: az eddigi munka és a szervezetek közötti jó együttműködés ismét meghozta gyümölcsét.
– A Városrendészet kötelékében dolgozó munkatársak, legyenek azok parkoló- vagy településőrök, mindannyian nyitott szemmel járják a kerületet, és ha a polgárok nyugalmát zavaró vagy a közbiztonságot veszélyeztető esetről szereznek tudomást, rögtön értesítik a közterület-felügyelőket és a rendőrséget.
A Városrendészet vezetője emlékeztetett arra, hogy tavaly több esetben is a parkolóőröknek köszönhetően fogtak el bűncselekményeket elkövető személyeket. Így buktatták le ugyanakkor a parkolójegy-hamisítókat, vagy éppen a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványával visszaélő szabálysértőket is.

Rendőrtiszthallgató fogta el a táskatolvajt
A Mammut bevásárlóközpontból augusztus 21-én reggel éppen távozott egy nyugdíjas férfi, aki nem vette észre az őt követő fiatalembert. Az üzletház nyitott parkolójában a tolvaj kitépte a II. kerületi úr kezéből a kis táskát, majd futásnak eredt a Fény utcán át a Lövőház utca irányába. A sértett megpróbált utána futni, majd segítséget kért. A közelben lévő fiatalember nyomban üldözőbe vette a tolvajt, aki időközben eldobta a megszerzett autóstáskát (a táskában iratok, kulcsok, készpénz és gyógyszer volt). A bűnözőt még a Marczibányi tér előtt sikerült utolérnie és feltartóztatnia a segítőkész polgárnak. Az elkövetőt a II. Kerületi Rendőrkapitányság járőrei előállították, a férfi vallomást tett. Kiderült az is, hogy a szerencsésen végződő esetben a táskatolvajt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendőrtiszthallgatója fogta el.

Visszatért a tett színhelyére

A Mammut bevásárlóközpont elől, a kerékpártárolóból loptak el egy 90 ezer forintot érő biciklit augusztus 21-én délután. A tettes levágta a biciklit védő lakatot. Néhány órával később visszatért a tett színhelyére – vesztére, mert az áruház biztonsági szolgálata észrevette és a rendőrök kiérkezéséig visszatartotta őt. A tolvaj a kihallgatás során elmondta, hogy a kerékpárt már tovább is adta. A rendőrök a bicikli átvevőjénél házkutatást tartottak, és több – vélhetően lopott – kerékpárt is lefoglaltak az immár orgazdasággal vádolt személytől.
A nyomozók érdeme, hogy munkájuk során olyan viszonyt alakítottak ki a biciklitolvajjal, hogy az a kihallgatás során 27 lopást ismert be. Ezeket a II., V. és XIII. kerületben követte el. A Mammut bevásárlóközpont biztonsági szolgálatának érdeme, hogy felismerték a bűncselekményt: a tettes ugyanis egy kisméretű eszközt használva olyan tökéletesre fejlesztette módszerét, hogy 14 másodperc alatt a kiszemelt kerékpár nyergébe pattanhatott, így bárki könnyen azt hihette, hogy saját kulcsával nyitotta ki a zárat.

Kirabolta gyógyítóját
Természetgyógyászati kezelésen vett részt egy férfi a Kapás utca egyik lakásában június 16-án. A rendelés végén az illető egy kést húzott elő és arra utasította a természetgyógyászt, hogy feküdjön hasra, különben megcsonkítja valamelyik testrészét. A bűnöző megkötözte áldozatát, majd a lakást átkutatva ellopott közel 40 ezer forintot és egy laptopot. A férfit később elfogták, és felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének megalapozott gyanújával őrizetbe vették. A késes rablóról kiderült, hogy büntetett előéletű, és más ügyben is folyik ellene eljárás.

Bolti betörőt fogtak el
A II. kerületi nyomozók egy ipari kamera felvételeiről ismerték fel, majd fogták el egy betöréssorozat gyanúsítottját. Az elkövető több II. kerületi élelmiszerüzletbe tört be tavasszal. A módszere az volt, hogy a boltok ablaküvegeit bezúzta, majd az így ütött résen jutott a helyiségekbe. Az üzletekből az elemektől kezdve az alkoholtartalmú italokon és dohányárun át a csokoládéig sok mindent magával vitt. A rendőrök feltételezése szerint a gyanúsított több, hasonló bűncselekménnyel is összefüggésbe hozható. Az illető – aki jelenleg is előzetes letartóztatásban várja ügye alakulását – a lopáson felül több százezer forintnyi rongálási kárt is okozott a boltoknak.

Eljárás a parkolóőr támadója ellen
Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak elkövetése miatt indított eljárást a II. Kerületi Rendőrkapitányság egy férfival szemben. Az illető június 19-én a Keleti Károly és a Kitaibel Pál utca sarkán hátulról, orvul megtámadott egy parkolási ellenőrt, aki érvényes parkolójegy hiányában éppen pótdíjjat szabott ki a gépjárművére. A Városrendészet munkatársa – aki a II. Kerületi Önkormányzat dolgozója – nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az esetnek többen is tanúi voltak, köztük a szolgálatban lévő közterület-felügyelők, akik kollégájuk segítségére siettek, és a rendőrség kiérkezéséig visszatartották a garázda személyt.

Gyerekek a rablók célpontjai
A szülők és a gyerekek figyelmét egyaránt felhívja a rendőrség arra, hogy a 61-es villamos és a 22-es busz II. kerületi szakaszán az utóbbi időben több alkalommal raboltak ki gyerekeket. A rendőrök nemrég három elkövetőt is elfogtak. Egy késsel fenyegető rablót fantomkép alapján keresnek. További részletek.

Csalókat buktattak le a II. kerületi nyomozók
Trükkös bűnözők az unokákra vagy a gyerekekre hivatkozva több esetben csaltak ki pénzt szülőktől, nagyszülőktől az elmúlt hónapban. Jelentkezzen, akit ezzel a trükkel csaptak be. További részletek.

Trükkös tolvajok rendőrkészen
A II. kerületi rendőrök trükkös bűnözőket füleltek le tavaly év végén. Az egyik tolvaj lakásáról teherautóval szállították a lefoglalt holmit a kapitányságra. További részletek.

Menekülő betörőket fogtak el a helyi rendőrök
Betörők próbáltak meg bejutni egy házba Pesthidegkúton november 26-án délelőtt. Lakossági bejelenés alapján a II. kerületi rendőrjárőrök azonnal a helyszínre siettek és a személyleírás alapján igazoltatni akartak két férfit. megzavart elkövetők futni kezdtek, majd autóval menekültek tovább. A járőrök követték a bűnözőket, akiket hamarosan már több, megkülönböztető jelzést használó rendőrautó üldözött. A gyanúsítottak Hűvösvölgyi úton a Kapy útra hajtottak. A Törökvész út közelében járművük nekiütközött egy szabályosan közlekedő személygépkocsinak, melynek következtében a menekülők autójának kitört az első kereke. Ekkor ugrott ki az autóból két férfi és egy nő, akik újra gyalogosan próbáltak meg elmenekülni.
A rendőrök a helyszín közelében elfogták a nőt, az autót vezető férfit pedig pontos személyleírás alapján az I. kerületben kapták el. A karambolnál az intézkedő rendőröknek az éppen arra közlekedő Pintér Sándor belügyminiszter is segített a helyszín biztosításában. Miután meggyőződött arról, hogy a balesetben érintett személyek nem szenvedtek sérülést, utasítást adott a terület lezárására. A helyszínre mentő és tűzoltó is érkezett. A harmadik elkövetőt nagy erőkkel keresik a BRFK II. kerületi Rendőrkapitányság nyomozói.

Jelezze, ha megkárosították!
Megtörtént már, hogy valaki régiséget szeretett volna megvenni az ön lakásán, és miután az illető távozott, észrevette, hogy értékes tárgyai tűntek el? Ha igen, jelezze a rendőrségen! Egy 30 éves férfit hasonló bűncselekmény elkövetésével gyanúsít a rendőrség: Sz. Krisztián, illetve B. Krisztián néven helyi újságokban adott fel hirdetéseket, melyek szerint régiséget vásárolna. Az eladók telefonon vehették fel a kapcsolatot a férfival, aki előre egyeztetett időpontokban jelent meg – az eddig ismeretlen – társával. Előfordult, hogy némi előleget hátra hagyva távoztak a sértett lakásából,  és ígérveték, hogy másnap rendezik a fennmaradó összeget. A sértett csak később vette észre, hogy a lakásából  időközben értékes tárgyak tűntek el. A II. kerületi Rendőrkapitányság a 346-1800/216-os telefonszámon várja további megkárosítottaksértettek jelentkezését.

Igazoltatáskor bukott le a betörő
Rendőri igazoltatás alkalmával bukott le egy betörő, akinél bűncselekményekhez használt eszközöket találtak. Az 50 év körüli férfi még szeptember 5-én surrant be a Zsíroshegyi út egyik lakásába, ahonnan ellopott egy övtáskát, benne iratokkal és 70 ezer forint készpénzzel. A rendőrök kiderítették azt is, hogy az illető Pesthidegkúton több alkalommal követett el besurranásos lopást. A férfi – tekintettel a bűnismétlés fennálló veszélyére – jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

Műkereskedőnél találtak rá a lopott képekre
Harminc festményt loptak el még tavasszal az Endrődi Sándor utca egyik garázsából. A képek tulajdonosa a II. kerületi nyomozóknak átadta az ellopott alkotásokról készült digitális fényképeket és a festmények részletes leírását. A digitalizált felvételeket – mint minden hasonló esetben – a leírással együtt közzétették a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal honlapján. Az évek óta sikeres eljárás ez alkalommal is eredményt hozott: novemberben egy műkereskedőnél megtalálták és lefoglalták mind a harminc festményt.

Elfogták a fiatal rablókat
Egy ittas férfi kért segítséget a rendőrség Teve utcai panaszirodáján október 27-én éjjel. Elmondta, hogy röviddel ezelőtt a Szépvölgyi út egyik szórakozóhelyén mulatott, majd az üzlet zárását követően többedmagával elindult haza. Úton a Kolosy tér felé két társa azonban kirabolta. Kiderült: fenyegetni kezdték, hogy adja oda nekik mobiltelefonját, illetve pénzét, mert ha nem, alaposan megverik. Egyikük többször meg is ütötte a 21 éves sértettet, miközben elvette tőle készpénzét és telefonját. A fiatal férfinek sikerült elfutni támadói elől, és állampolgári segítséggel eljutni a rendőrségre. A rendőrök forró nyomon és pontos információk alapján kezdték el felkutatni a bűncselekmény elkövetőit. Az elkövetőket végül II. kerületi rendőrjárőrök fogták el a hajnali órákban. A 18 és 23 éves rablókat őrizetbe vették.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!