Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Választások, szavazások
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Kisebbségi Önkormányzati Választás 2010

Kisebbségi képviselők választása

A Helyi Választási Iroda tájékoztatja a kerület lakóit, hogy 2010. május 31-ig a kisebbségi választásokra vonatkozóan valamennyi kerületi választópolgár részére tájékoztató anyagot és nyomtatványt küld.

A kisebbségi önkormányzati képviselők választásáról, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvény alapján a Helyi Választási Iroda tájékoztatja a kerület lakóit, hogy 2010. május 31-ig a kisebbségi választásokra vonatkozóan valamennyi kerületi választópolgár részére tájékoztató anyagot és kérelem-nyomtatványt küld.

Amennyiben a választópolgár a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvényben felsorolt valamelyik 13 kisebbséghez tartozónak vallja magát, a kisebbségi választói jegyzékbe való felvételét 2010. június 01-től július 15-én 16.00 óráig kérheti a lakóhelye szerinti Választási Irodától a részére megküldött kérelem-nyomtatványon.

A választópolgár felvételét csak egy kisebbség választói jegyzékére kérheti, ellenkező esetben valamennyi kérelme érvénytelen. A kisebbségi választói jegyzékbe vétel iránti kérelmet a Helyi Választási Iroda részére 2010. július 15-ig levélben, illetve az alábbi önkormányzati épületekben elhelyezett gyűjtőládákba, munkaidő alatt bedobva kell eljuttatni:

- II. Kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal, aula (1024, Mechwart liget 1.)
- II. Kerületi Ügyfélszolgálati Központ (1024, Margit krt. 47-49.)
- Pesthidegkúti Közösségi Ház (1028, Máriaremetei út 37.)

A települési kisebbségi önkormányzati választáson csak az a választópolgár szavazhat, aki
- a kérelemben felsorolt 13 kisebbség egyikéhez tartozónak vallja magát és a kisebbséghez tartozását nyilatkozatával vállalja
- aki 2010. október 1. napjáig nagykorúvá váló magyar állampolgár
- aki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választójoggal rendelkezik
- aki szerepel a kisebbségi választói névjegyzéken.

A jegyző legkésőbb 2010. július 15-ig határozattal dönt a kérelmező kisebbségi választói jegyzékbe vételéről. A kisebbségi választói jegyzékbe vétel iránti kérelmet a jegyző csak pontosan, hiánytalanul kitöltött nyomtatvány esetében tudja határozatával elfogadni.

Amennyiben a kisebbségi választói jegyzékbe vétel iránti kérelmét hiányosan tölti ki, a kisebbségi választói jegyzékbe való felvételről elutasító határozatot kell hozni.
A kisebbségi választói jegyzékbe való felvétel iránti kérelemnek tartalmaznia kell:
- a családi és utónevet
- a születési családi és utónevet
- a lakóhelyet, a személyi azonosítóját (11 számjegyből álló szám)
- a nyilatkozatát arról, hogy valamely nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozónak vallja magát
- az aláírást.

Az önkormányzat mind a jegyzékbe való felvételről, mind pedig a felvétel megtagadásáról szóló határozatot haladéktalanul megküldi a választópolgárnak. A kisebbségi választói jegyzékbe vételt megtagadó döntés elleni jogorvoslati lehetőséget a határozatban rögzíti.

Kisebbségi választói jegyzékbe vétel iránti kérelem (kitölthető PDF)   

Utolsó módosítás dátuma: 2014. június 26. 13:20
<2019. július>
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!