Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Országgyűlési választás 2014
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Tájékoztató a 2014. évi országgyűlési választásokhoz

 

Tisztelt Választópolgárok!

Köztársasági Elnök Úr 2014. április 6. napjára tűzte ki az országgyűlési választások időpontját. Az országgyűlési képviselők választásáról szóló 2011. évi CCIII. törvény alapján az újonnan megalakuló parlamentben a képviselők száma 199 fő lehet, 106 országgyűlési képviselőt egyéni választókerületben, 93 országgyűlési képviselőt országos listán kell megválasztani.

A választások tisztaságát a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvényben rögzített garanciális elemek biztosítják.

Az alábbiakban a Hivatalom felé intézett, gyakran felmerülő kérdésekről adok tájékoztatást.

Amennyiben további kérdésük van az országgyűlési választásokkal kapcsolatban, kérem, forduljanak kollégáimhoz bizalommal az alábbi elérhetőségek egyikén:

Választási Iroda Hivatali helyiségének címe:

1024 Budapest, Mechwart liget 1. II. emelet 219. szoba

(félfogadás minden nap: 8.00-16.00 óra között)

 Tel: 346-5460346-5437
346-5500
346-5508

A Választási Bizottság tagjai és elérhetőségei:
- Földváryné dr. Orosz Julianna - elnök
- Raduj Klára - elnök-helyettes
- dr. Zegnál Márta - tag
- Kizmann István - póttag
- Lehoczki Jánosné - póttag
- Balogh Júlia - delegált tag, FIDESZ Magyar Polgári Szövetség és Kereszténydemokrata Néppárt
- dr. Cseh Gabriella - delegált tag, Magyar Szocialista Párt, Együtt - A Korszakváltók Pártja, Demokratikus Koalíció, Párbeszéd Magyarországért Párt, Magyar Liberális Párt
- Jelencsik József - delegált tag, JOBBIK Magyarországért Mozgalom
- Rácz Lőrinc - delegált tag, Lehet Más a Politika

Hivatali helyiség: 1024 Budapest, Mechwart liget 1.
Titkár: dr. Szigeti Szilvia
Tel.: 346-5408
Fax: 346-5409 
E-mail: szalai.tibor@masodikkerulet.hu

A Választási Bizottság határozatai

A Választási Bizottság következő ülése

Választójoga gyakorlásához segítséget igényelhet, az alábbiak szerint:

 A fogyatékossággal élő választópolgár 2014. január 1-jét követően a következő segítséget igényelheti választójogának gyakorlása érdekében:

  • Braille – írással készült értesítő megküldése,
  • könnyített formában megírt tájékoztató anyag megküldése,
  • akadálymentes szavazóhelyiség alkalmazása.

A választás kitűzése után kérhet mozgóurnát.

A szavazólap kitöltésében segítheti az Ön által választott segítő, vagy ha ilyen személy nincs jelen, akkor a szavazatszámláló bizottság két tagja is segítségére lehet.

A Nemzeti Választási Iroda által kiküldött kérelem alapján a választópolgár már most jelezheti a Braille – írással készült értesítő megküldés, illetve Braille – írással ellátott szavazósablon alkalmazása iránti, a könnyített formában megírt tájékoztató anyag megküldése, továbbá az akadálymentes szavazóhelyiség alkalmazása iránti kérelmét.

Mozgóurna igénylése:

Az a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgár kérheti, aki mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt gátolt.

Aki a mozgóurnát más indokkal (pl. kényelmi szempontok miatt) kéri, annak kérését a HVI, illetve a szavazatszámláló bizottság elutasítja.

- Mozgóurnát a szavazást megelőző második napon 2014. április 4-én (pénteken) 16.00 óráig attól a helyi választási irodától,

- a szavazás napján 2014. április 6-án (vasárnap) 15.00 óráig pedig attól a szavazatszámláló bizottságtól lehet igényelni, ahol a választópolgár a névjegyzékében szerepel.

Fontos, hogy aki mozgóurnát kért, a szavazókörben „hagyományos módon” nem szavazhat, kizárólag mozgóurnával!

 Kérelem nyomtatvány mozgóurna igényléshez itt

Nemzetiségi regisztráció:

Az, aki valamely nemzetiségi közösséghez tartozik, 2014. január 1-jét követően kérheti, hogy nemzetiségi választópolgárként szerepeljen a névjegyzéken. Így 2014. októberében a nemzetiségi önkormányzati választásokon is szavazhat majd.

A nemzetiségiként regisztrált választópolgár az országgyűlési választásokon

- ugyanúgy szavaz, mint a nem nemzetiségi választópolgárok (egy egyéni jelöltre és az országos pártlistára) vagy
- ha a nemzetiségi regisztráció benyújtásakor kifejezetten kéri, hogy az országgyűlési választásra is terjedjen ki nemzetiségi regisztrációjának hatálya, pártlista helyett nemzetiségi listára szavazhat (az egyéni jelölt mellett).

A nemzetiségi listával a nemzetiségek kedvezményes mandátumot szerezhetnek az Országgyűlésben.

Ha a választópolgár kérte a nemzetiségi regisztrációját, de az adott nemzetiségnek nincs nemzetiségi listája, akkor a választópolgár az adott nemzetiségi lista helyett automatikusan pártlistára szavazhat (az egyéni képviselőjelölt mellett).

 Az elismert nemzetiségek Magyarországon: a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán.

Személyes adatok kiadására vonatkozó szabályok:

A jelöltek és a pártok a választópolgárok megkeresése céljából megkaphatják a névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét.

A választópolgároknak 2014. január 1-je óta lehetősége van arra, hogy megtiltsák az adataik kampánycélú kiadását, továbbá lehetőség van arra is, hogy a személyiadat - és lakcímnyilvántartásból is megtiltsa az adatainak kiadását.

 Ha Ön nemzetiségi választópolgárként regisztrál az országgyűlési választásokra, nemzetiségének országos önkormányzata mindenképpen megkapja az Ön nevét és lakcímét az ajánlásgyűjtés elősegítése érdekében.

Települési szintű lakóhellyel rendelkezők szavazása:

Amennyiben a polgár települési szintű lakcímmel rendelkezik, akkor az adott település kijelölt szavazókörében adhatja le a szavazatát.

Amennyiben a polgár települési szintű lakcímmel sem rendelkezik, akkor – bármely helyi választási irodától vagy a Nemzeti Választási Irodától – kérnie kell a regisztrációját.

Átjelentkezés másik szavazókörbe az országgyűlési választások idején:

Az átjelentkezési kérelmet azok nyújthatják be, akik, a szavazás napján Magyarországon, de a magyarországi lakóhelyüktől eltérő helyen kívánnak szavazni.

A kérelmet választópolgár lakcíme szerint illetékes helyi választási irodában lehet intézni legkésőbb a szavazást megelőző péntek (2014. április 4-én) 16.00 óráig.

A helyi választási iroda vezetője (vagyis a jegyző) nem papíralapú igazolást ad ki, hanem közvetlenül felveszi a választópolgárt az érintett szavazókör névjegyzékébe.

Kérelem nyomtatvány átjelentkezéssel történő szavazáshoz itt

Fontos, hogy átjelentkezéskor is a lakóhely szerinti jelöltekre lehet szavazni!

Tájékoztatom továbbá a Tisztelt Választópolgárokat, hogy jelöltajánlásra a szavazást megelőző 48. és 34. nap között (2014. február 17. és 2014. március 3. között) van lehetőség.

Minden választópolgár, aki az adott választókerületben választójoggal rendelkezik, az ajánlóívet kitöltve és aláírva ajánlhat jelöltet.

Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, egy jelölt viszont csak egy ajánlással támogatható. Az ajánlás nem vonható vissza.

A sikeres jelöltállításhoz 500 érvényes jelölés szükséges.

 

Budapest, 2014. január 22.

 

dr. Szalai Tibor

Helyi Választási Iroda vezetője

 

Utolsó módosítás dátuma: 2018. február 23. 10:25
<2019. szeptember>
HKSzCsPSzV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!