Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Hírek
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Gyászol a Móricz gimnázium

2011. január 17.

Tragikus körülmények között vesztette életét a Móricz Zsigmond Gimnázium két diákja január 15-én éjjel. Iskolatársaik és tanáraik emlékeztek rájuk hétfőn reggel az iskola aulájában.

Fekete zászló leng a Móricz gimnázium homlokzatán, az iskola történetének legszomorúbb napjait élik az itt tanító pedagógusok és ide járó diákok. Hétfőn reggel fél 9-kor rövid emlékezést tartottak az iskola aulájában. Torokszorító volt a csönd, amikor Tihanyi Katalin igazgató megszólalt; Kingáról és Emeséről mesél, rövid életük boldog pillanatait felidézve.

-

– Méltatlan és értelmetlen haláluk szinte felfoghatatlan az osztálytársak, a barátok, a tanárok számára. Pénteken még itt voltak közöttünk, ránk mosolyogtak, ma pedig üresen árválkodnak padjaik. Elmentek. A szívünkben és emlékezetünkben azonban velünk maradnak – mondta könnyeivel küszködve az igazgatónő.

-

A hétfő reggeli megemlékezésre eljött Láng Zsolt polgármester és Ötvös Zoltán, a Művelődési Iroda vezetője is, hogy részvételükkel fejezzék ki együttérzésüket.

– A világ, amely körülvesz benneteket, és amelyet most kezdtek magatoknak felfedezni csodálatos és izgalmas – fordult a gyászoló diákokhoz a polgármester. – De ez a világ számtalan veszélyt is rejt magában, olyan pillanatokat, amelyek visszavonhatatlanul megváltoztatják a jövőt. Mindig legyetek körültekintőek, vigyázzatok magatokra és egymásra!

-

Láng Zsolt az elhunyt diákok szüleinek és családtagjainak is kifejezte részvétét: – Nehéz szavakba önteni, hogy mennyire megrázott a fiatal lányok értelmetlen halála. Sok ember hibája, felelőtlensége vezetett a szörnyűséghez. A tragédia okozói nem kerülhetik el a felelősségre vonást, és mindent el kell követni azért, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő. A legnehezebb időszak azonban most következik, hiszen a gyermeküket, testvérüket, unokájukat elvesztett családtagoknak el kell fogadniuk a megváltoztathatatlant. Ugyanez a feladat vár a Móricz gimnázium diákjaira és pedagógusaira, hiszen Kinga és Emese halála után már semmi sem lesz ugyanaz, mint január 15-e előtt volt.

*

A megrázó tragédia feldolgozásában a tanulókat Szitó Imre pszichológus segíti, aki szerint minimálisan hat hét, de inkább hat hónap kell az érzelmek visszatéréséhez, ahhoz, hogy a gyerekek elfogadják a megmásíthatatlan veszteséget.

– A ma reggeli első órát az osztályfőnökkel együtt én is a 11/A-ban töltöttem. A gyerekek döbbent némasággal ültek a teremben. Megpróbáltam beszélgetést kezdeményezni a történtekről, de nehezen találtak szavakat. Üzeneteket, gondolatokat írtak le, és aki akarta, ezeket megoszthatta a többiekkel. Ilyen esetben fontos a diákoknak, hogy együtt lehessenek azokkal, akikkel a mindennapjaikat töltik, de a külső segítő tapintatos jelenléte, s – ha szükséges – beavatkozása szintén kapaszkodót jelent. A közös rítusok, az emlékek felidézése, a beszélgetések mind hozzájárulnak a gyász feldolgozásához. A veszteség nagyon súlyos élmény, és ott van mögötte az aggodalom is: „ez velem is megtörténhetett volna”. A részvét és a bűntudat miatt azonban ez az aggodalom valószínűleg csak később, az egyéni krízisbeszélgetésben fogalmazódik meg a gyerekekben.

*

Láng Zsolt polgármesterként és országgyűlési képviselőként is hosszú ideje szorgalmazza a Bajnai-kormány 2009-ben hozott kormányrendeletének megváltoztatását, amely éppen a szombat éjjelihez hasonló tragédiák megelőzését is szolgálná.

A polgármester a 2010. december 8-án Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez „Milyen lépéseket tervez a Kormány a kereskedelmi tevékenység engedélyezéseinek anomáliái ellen?” címen beadott írásbeli kérdésében felhívta a figyelmet arra, milyen veszélyeket rejt a korábban módosított jogszabály:

„Nehogy egy baleset, vagy tragédia ébresszen bennünket arra, hogy a vendéglátó egységeknél nemcsak a hatóságoknak, szakhatóságoknak, de az üzemeltető kereskedőknek is jogbiztonságot kell adni az üzemeltetés pontos jogszabályi kereteinek meghatározásával. A befogadóképesség, a biztonságos műszaki- és tűzmegelőzési szabályok betartása, az egység kialakításánál ennek előzetes megkövetelése, az akadálymentes megközelítés, és az akadálymentes mellékhelyiségek kialakítása, a dohányzó-nem dohányzó részek elkülönítése és szabályainak rendezése, az osztályba sorolás elengedhetetlen működési feltételek. Ezek ismerete és számonkérése nagyobb jogbiztonságot adna nemcsak a hatóságoknak és szakhatóságoknak, hanem a vállalkozóknak is” – fogalmazott Láng Zsolt 2010 decemberében a nemzetgazdasági miniszterhez intézett kérdésében.

 

 

 

Utolsó módosítás dátuma: 2011. január 17. 14:07