Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Hírek
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Két igen – útravaló az esküvői tarisznyákba

2019. augusztus 13.

Párkapcsolat-gazdagító műhely indul a Kétigen Alapítvány szervezésében a II. Kerületi Önkormányzat 75%-os támogatásával.

Virágzik az esküvőszezon, bennünk pedig sokféle érzelem keringhet ezzel kapcsolatban. Lehet, hogy izgatottak és boldogok vagyunk, de lehet, hogy inkább idegesség és keserűség gyűlik fel bennünk, hogy ismerőseink sorra házasodnak, míg nekünk ez még a láthatáron sincs, vagy épp a saját házasságunkat érezzük tehernek a vállunkon. Félhetünk attól, mikor pukkan ki a rózsaszín lufi – de az is lehet, hogy az egész téma teljesen hidegen hagy. Bármilyen érzelem mozgolódik is bennünk, mindannyian vágyunk arra, hogy legyen egy olyan társunk, akivel egymás mellett kölcsönösen kiteljesedhetünk, aki mellett elfogadva érezzük magunkat, s akit mi is szabadon szerethetünk.
A Kétigen Alapítvány szakemberei hívják fel a figyelmet arra, hogy sokat tehetünk a jó házasságért.

 

Mind szeretnénk jól csinálni, mégis oly sok a csalódás, a fájdalom, sok a válással végződő, leány- és legénybúcsús viccnek alapot adó, szomorú realitás. Hogyan lehet „elég jól”, tökéletlenül, de egymást és magunkat építő módon hozzáállni a legbensőségesebb kapcsolatunkhoz? Sokan keressük a választ erre a kérdésre.
Pszichológusokként és párterapeutákként nem gondoljuk, hogy létezne tuti recept a házasságra. Inkább útravaló szemléletmódot szeretnénk gondosan elrejteni esküvői tarisznyáinkba, olyat, amelyik később is gyümölcsözővé válhat – akár most házasodunk, akár rég házasok vagyunk, akár a közelében sem vagyunk a kérdésnek. Ennek az útravaló szemléletmódnak a középpontja ez az egyszerű gondolat: a kapcsolat önálló személy. Vagyok én és vagy te, és együtt vagyunk mi. Nagyon sokan meg tudjuk fogalmazni, milyenek vagyunk, elég sokan tudunk beszélni arról is, milyen a társunk. Ugyanakkor viszonylag kevesen látunk rá arra, hogy milyen maga a kapcsolatunk – hogyan működik, mi az, amivel építjük, s mi az, amivel romboljuk. A mentálhigiéné szó talán sokunknak ismerős: összefoglaló neve mindannak, ami saját lelki egészségünk megőrzését segíti elő. A kapcsolathigiéné fogalmát ehhez tudjuk kapcsolni: mindazt jelenti, ami a köztünk levő kapcsolat, házasság egészségét segíti, őrzi vagy újra felépíti. Azzal, hogy megházasodunk vagy lesz egy komoly kapcsolatunk, nem áll meg a történet, sőt, itt kezdődik igazából: nem mindegy, hogy milyenné válik ez a kapcsolat. A mai fogyasztói, posztmodern társadalomban az énközpontúság és az önmegvalósítás meglehetősen alapvető érték. Sokszor gondoljuk úgy, hogy ezek nem teljesedhetnek be az életünkben, ha komoly párkapcsolatban élünk, hiszen kevesebb idő jut saját céljaink elérésére, s nem csak nekünk van beleszólásunk abba, mit kezdünk a saját életünkkel, időbeosztásunkkal. Ha magunkba nézünk, talán mi is elhisszük ezt az „igazságot”. Ha azonban elfogadjuk azt, hogy a párkapcsolatunk, házasságunk nemhogy elvesz, de sokkal inkább hozzátesz ahhoz, akik vagyunk, egészen más szemszögből láthatjuk ezt a kérdést. Beláthatjuk, hogy egy nagyjából egészséges, egymást és magunkat is építő kapcsolat sokkal erősebben járul hozzá az önmegvalósításunkhoz, mint a kapcsolat hiánya, s az ebből fakadó esetleges többlet idő és energia. Ha képesek vagyunk őrizni a kapcsolatunk egészségét, az mindkettőnk kiegyensúlyozottságához és boldogságához hozzájárul.
Ha fontos számunkra a kapcsolatunk, akkor megpróbáljuk őrizni a tisztaságát: észrevesszük, ha egy-egy porszem keveredik bele (megoldatlan konfliktus, tisztázatlan félreértés stb.), s ezeket megpróbáljuk mielőbb rendezni, miközben figyelünk a saját és egymás érzéseire, s így ketten dolgozunk a közös sikerünkön és boldogságunkon. Sokak számára lehangoló lehet újra meg újra ráébredni arra, hogy egy egészséges kapcsolat idő- és energiabefektetést igényel. Érdemes azonban ránéznünk a mérleg másik oldalára is: mekkora erő és szabadság vár, ha őszinte és biztonságot adó kapcsolatot alapozunk meg.

Virágzik az esküvőszezon. A nagy nap körüli rengeteg logisztikai teendő mellett érdemes az egész ceremónia lényegére is fókuszálni: a kapcsolatba fektetni, azt még erősebben megalapozni. Minél mélyebb egy ház alapja, annál nehezebben dől össze egy-egy későbbi (várt vagy váratlan) viharnál, s annál nagyobb biztonságban érezhetik magukat benne a lakók. Lehet, hogy úgy olvassuk ezt a cikket, hogy bár komoly párkapcsolatban élünk, nem tervezünk esküvőt, vagy éppen már egy ideje házasok vagyunk: ezekben a helyzetekben is érdemes úgy döntenünk, hogy a kapcsolatunkba fektetünk és közösen építjük tovább a biztonságunkat, hisz ez időtálló és esküvőtől független.
Az elkötelezett párkapcsolatok mélyebb megalapozására jött létre a Kétigen-program kifejezetten azzal a céllal, hogy elősegítse a kapcsolat egészségét. A program keretén belül hét alkalmon vehetnek részt a kapcsolatukért tenni akaró, a kapcsolathigiénét fontosnak tartó párok. Ennek során az elkötelezett párkapcsolatok legfontosabb alappilléreit járják körül (család, ahonnan jövünk; személyiség; kommunikáció; konfliktuskezelés; intimitás; pénzkezelés; célok). Az alkalmak egy-egy rövid, a hétköznapi életben hasznosítható előadásból, s utána mentor házaspárok által vezetett, kiscsoportokban feldolgozott konkrét páros gyakorlatokból állnak. A program elvégzése kifejezetten hasznos lehet házasságkötés előtt álló pároknak, hisz az esküvőszervezés teendői mellett felüdülést, s együtt töltött minőségi időt is jelenthet, valamint hasznos lehet az esküvőt nem tervező, de komoly párkapcsolatban élők számára is, hogy még inkább megismerhessék egymást és magukat, közös működésüket. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a már néhány éve házasoknak is ajánljuk, hiszen ők a már meglévő tapasztalataik mellé új felismeréseket és gyakorlatokat építhetnek be a hétköznapjaikba. További részletek a www.ketigen.com oldalon.


Párkapcsolat-gazdagító mûhely a Kétigen Alapítvány szervezésében

A II. Kerületi Önkormányzat 75%-os támogatásával

Mi a nyitja a boldog és harmonikus párkapcsolatnak? Hogyan értsük meg egymást egy életen át? Hogyan tudunk otthonról hozott „téglákból” „családi fészket” építeni? Mi segíthet minket abban, hogy közösen tudjunk megbirkózni az élet adta akadályokkal?

Ha gondolkodtatok már hasonló kérdéseken, itt a helyetek!
Készüljetek együtt a harmonikus közös életre!

Ebben segít a Kétigen Alapítvány szervezésében, a II. Kerületi Önkormányzat által támogatott képzéssorozat.

Mire számíthatsz?
• Barátságos, vidám légkör
• A harmonikus párkapcsolat működése szempontjából fontos hét téma megismerése a témákban jártas előadók segítségével
• Izgalmas, a párkapcsolatot gazdagító beszélgetések, közös gondolkodás
• Hozzátok hasonló párok megismerése, egymás segítése


Az alkalmak idôpontjai:
• „A” képzés kéthetente keddenként 19.00–21.30-ig tart: 2019. szeptember 17., október 1., 15., 29., november 12., 26., december 10.
• „B” képzés hetente szerdánként 19.00–21.30-ig tart: 2019. október 30., november 6., 13., 20., 27., december 4., 11.

Helyszín:
a II. Kerületi Önkormányzat házasságkötő terme (1024 Mechwart liget 1.)
A képzés díja:
• 45 000 Ft/pár/7 alkalom (két részletben fizetendő)
• II. kerületi lakosoknak a képzés elvégzése után 75% pénzvisszatérítés!


Jelentkezés és további információk: Kétigen Alapítvány, www.ketigen.com.


Utolsó módosítás dátuma: 2019. augusztus 13. 11:36
<2019. augusztus>
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!