Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Hírek
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Bővült a parkolási övezet

2013. február 4.

A Margit körút, a Szépvölgyi út és az Árpád fejedelem útja közötti terület február 4-étől fizető övezet lett. A helyben lakó, állandó lakcímmel rendelkező polgárok ingyenes parkolási lehetőséget nyújtó várakozási engedélyre jogosultak.

Az önkormányzat az itt lakók érdekeit figyelembe véve hozta meg a döntést: a III. kerület szomszédos részén a közeljövőben bevezetik a fizetőparkolást, ami miatt jelentősen megnőne a városrészünkben az ingyenes parkolóhelyet kereső autósok száma. A változás az itt lakó polgárok számára jelentős előnnyel jár: az eddigieknél biztosabban és nagyobb számban találnak majd parkolóhelyet a lakásuk közelében, és nem kell a kerületen kívülről érkezők járműveit kerülgetniük a saját lakásuk közelében. Az állandó lakcímmel rendelkező autótulajdonosok továbbra is jogosultak az ingyenes lakossági várakozási engedélyre.

Az elmúlt év végén fejeződött be az óbudai önkormányzat fejlesztéseként a Kolosy tér és környékének átépítése. A munkálatok megkezdésekor jelentősen módosult a forgalmi rend, illetve több száz ingyenes parkolóhely szűnt meg. A III. Kerületi Önkormányzat tervei között továbbra is szerepel, hogy a városrészünkkel szomszédos területen fizetőparkolási övezetet alakít ki hamarosan.

– A II. Kerületi Önkormányzatnak mindenképpen előrelátóan kellett kezelnie a problémát, hiszen a szomszéd kerületben ingyenesen várakozók a díjfizetés bevezetésétől kezdve még nagyobb számban keresnék kerületünkben a parkolóhelyeket, élhetetlenné téve a környéket, és tovább nehezítve a helyben lakó autótulajdonosok parkolási feltételeit – emelte ki Láng Zsolt polgármester. – A Szépvölgyi út, az Ürömi utca és a Zsigmond tér vonzáskörzetében élőknek reggelente eddig sem volt könnyű elviselniük a városrész utcáin parkoló nagyszámú autót. A forgalmas csomópont közelében lakók joggal számítottak az önkormányzat segítségére. Láng Zsolt úgy fogalmazott: a II. kerület a fizetőövezet kialakításával tud védelmet nyújtani a polgárainak. A polgármester emlékeztetett arra is, hogy a bejelentett lakcímmel rendelkező lakók jogosultak az ingyenes várakozást biztosító lakossági engedélyre. Ezenkívül bizonyos feltételek mellett a tartós időre lakást bérlők, valamint a gazdálkodó szervezetek is kaphatnak jogosultságot.


Nagyítható térkép
Az új övezet a Fővárosi Közgyűlés 2009-es döntése értelmében a Margit körút–Török utca–Frankel Leó út–Zsigmond tér–Ürömi utca–Kolozsvári Tamás utca–Daru utca–Felhévízi utca–Pusztaszeri út–Szépvölgyi út–Árpád fejedelem útja által határolt területre, valamint a határoló utakra és terekre, illetve a Darázs utcára, a Daru utcára, a Kavics utcára és a Kolozsvári Tamás utcára terjed ki.

Februártól 1529 hellyel bővül a II. kerület fizetőparkoló rendszere, ezáltal a helyben lakó polgárok az eddigieknél biztosabban és nagyobb számban találnak majd parkolóhelyet a lakásuk közelében. A területen a napokban helyezik ki a figyelemfelhívó közlekedési táblákat, és elkészültek a parkolóhelyeket jelző útburkolati jelek is. A területen 63 automatából lehet jegyet vásárolni, ez azt jelenti, hogy a várakozási helyek 80 százalékától 75 méteren belül található egy-egy berendezés. Biztosítva lesz ugyanakkor a mobilparkolás-szolgáltatás, illetve lakossági parkolókártyával is eleget lehet tenni a díjfizetési kötelezettségnek. A parkolási zónába most bevont utak és terek az 5. díjtételű övezethez tartoznak, ezért az autósoknak a BKV-jegyek aktuális ára szerint számított szorzószámok alapján 175 Ft/óra összeget kell fizetniük.

Az övezetet a Fővárosi Közgyűlés rendelete alapján a Polgármesteri Hivatal Városrendészet Parkolási Csoportja alakította ki, a díjfizetés ellenőrzését a szervezet parkolási ellenőrei végzik. Az engedélyeket továbbra is a Buday László utca 5/c alatti ügyfélszolgálati irodán lehet igényelni.

TÁJÉKOZTATÓ A PARKOLÁSI ENGEDÉLYEK KIVÁLTÁSÁRÓL 

Elérhetőségek
Az engedélyek kiváltását kizárólag személyesen vagy írásos meghatalmazással megbízott személy útján lehet intézni a Városrendészeti és Környezetvédelmi Irodában (Buday László utca 5/c). További felvilágosítást a 346-5678-as telefonszámon adnak.

2013. január 28. és 2013. február 8. között
Hétfő−csütörtök: 8.15−18.00 óráig
Péntek: 8.15−14.00 óráig
Minden nap: 12.00−13.00 óráig technikai szünetet tartanak

2013. február 11. után ügyfélszolgálati időben:
Hétfő: 13.30−18.00, szerda: 8.00−16.30, péntek: 8.00−11.30

 

Utolsó módosítás dátuma: 2013. február 6. 16:36