Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Hírek
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Uszoda épülhet Pesthidegkúton

Amikor egy álom valóra válik

2015. június 26.

Hitelfelvétel nélkül építene uszodát Pesthidegkúton a II. Kerületi Önkormányzat. A tervek szerint a fedett uszoda és a tanmedence mellett kültéri medence is épülhet, amely vízilabda mérkőzésekre is alkalmas, nyáron pedig strandként üzemelne.

 


Régi álom valósulhat meg


Az uszoda építése nagyon régi álma a hidegkútiaknak és a környéken élőknek, ám ennek kivitelezésére eddig nem volt olyan hosszútávon is fenntartható gazdasági konstrukció, amely vállalható önerő biztosításával valósítja meg az uszoda beruházást. A II. Kerületi Önkormányzat keddi ülésén tárgyalja azt az előterjesztést, amelynek nyomán döntést hozhat arról, hogy ebben az évben élni kíván a társasági adóról (TAO) szóló törvényben foglalt lehetőséggel, amely a látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezményét foglalja magában, és a lakossági igényeket kiszolgáló, vízilabda utánpótlás nevelésére épülő uszodát szeretne építeni Máriaremetén.
A vízilabda napjaink egyik leglátványosabb, legnépszerűbb és egyúttal legsikeresebb sportága, amelynek szerves részét képezi az úszásoktatás, hiszen az utánpótlás nevelés korai fázisában meghatározóak azok az előkészítő csoportok, amelyek legfőbb célkitűzése, hogy a vízben maximális biztonságérzettel és magabiztossággal tudjanak úszni a gyerekek. Egy vízilabda utánpótlás bázis kialakításával, amelynek szerves része az úszásoktatás, és amelynek volumene – a TAO támogatási rendszernek köszönhetően – lehetővé teszi a lakossági igények maximális kiszolgálását is, most elérhetővé válhat mindannyiunk régi közös álmának megvalósítása.

Az uszoda építésére vonatkozó önkormányzati elképzelés a sportszakma támogatását is élvezi. Olyan lehetőség kihasználásáról van szó, amelyben a régóta fennálló lakossági igények és a sportszakmai szempontok szerencsésen találkoznak. Az önkormányzat vezetésének határozott szándéka, hogy – hitelfelvétel, vagyis a jövő generáció eladósítása nélkül – felépítsen és üzemeltessen egy ilyen létesítményt.

Folyamatban van a szabályozási, telekalakítási eljárás annak érdekében, hogy egybefüggő, sportcélú ingatlanná váljon a Szabadság utcai terület, amelyet a hidegkútiak évtizedek óta sportolásra és kikapcsolódásra használnak. Az önkormányzati tulajdonú ingatlanegyüttes a következő évtizedekben is ezt a célt szolgálhatja majd, de – az eddigi és a jövőbeni pályázati fejlesztéseknek köszönhetően – jóval színvonalasabb körülmények között, szerepet vállalva a magyar labdarúgás-, tenisz- és vízilabda utánpótlás-nevelésben is.


Lépésről-lépésre válhat teljessé a sportközpont


A II. Kerületi Önkormányzat 2009 nyarára átfogó koncepciót dolgozott ki „Sport és egészségliget” címen a pesthidegkúti Szabadság utca, Kadarka utca, Áchim András utca és Máriaremetei út által határolt terület rendezésére, amelyet – lakossági konzultáció formájában – 1,5 évig tartó széleskörű közvélemény-kutatás és piacfelmérés előzött meg. Mivel a lakossági vélemények egyértelművé tették, hogy a területen csak sport- és rekreációs célú elemeket is magába foglaló beruházás valósulhat meg, az önkormányzat ezt szem előtt tartva, azóta is minden pályázati forrást megpróbál felkutatni a koncepcióterv elemeinek több ütemben történő megvalósítására.

Ennek jegyében az önkormányzat sikeresen pályázott az MLSZ-nél az utánpótlás-nevelés fejlesztését támogató pályaépítési programra, melynek eredményeként 2014-ben – jelentős önerő hozzáadásával – átadták a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpontot, amely labdarúgó- és teniszpályákat, az ezeket kiszolgáló létesítményeket, és egy közösségi célokat szolgáló, ingyenesen használható szabadidőparkot foglal magában.

A koncepciótervnek és a lakossági elvárásoknak is utolsó, egyúttal legnagyobb eleme egy uszoda építése. Ezt az elképzelést szeretné megvalósítani most a II. Kerületi Önkormányzat. A 2009-es lakossági közvélemény kutatás, felmérés során az önkormányzat feltérképezte, milyen sportolási szokásai és igényei vannak a hidegkútiaknak és az itt gyakran megfordulóknak. A megkérdezettek 99,5 %-a szeretne uszodát Hidegkúton.
A felmérés során kiderült, hogy:
- a legnépszerűbbek az igazi úszóedzésre is alkalmas uszodák,
- az úszni szándékozók több mint a fele hetente többször, 30 %-uk pedig hetente egyszer menne 9 % pedig naponta ellátogatna az uszodába (ez azt jelenti, hogy az uszodába járni szándékozók 93 %-ával hetente legalább egyszer találkozhatnánk a hidegkúti uszodában),
- a gyerekek 61 %-a szintén hetente többször, 26 %-a hetente egyszer, 10 %-a naponta elmenne az uszodába, vagyis az uszodába járni kívánó gyerekek közül 97 % hetente legalább egyszer megjelenne ott.

A 2009-es fejlesztési koncepciót megalapozó másfél éves lakossági konzultáció során lefolytatott széleskörű közvélemény kutatás eredménye semmit sem vesztett aktualitásából. Sőt, azon örvendetes tény, hogy a II. kerületben – kiemelten Pesthidegkúton – azóta is töretlenül magas a gyermeklétszám, bizakodásra ad okot a tömegsport bázis indokoltságára nézve.

Pesthidegkúton három önkormányzati üzemeltetésben lévő iskola működik jelenleg: a Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium, a Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola és a Remetekertvárosi Általános Iskola. Nem önkormányzati üzemeltetésben lévő iskolák a Waldorf és a Francia Iskola. Az iskolák mellett két önkormányzati fenntartású óvoda is működik a területen: a Községház utcai Óvoda egy tagóvodával, és a Kolozsvár utcai Óvoda két tagóvodával; továbbá Pesthidegkút közvetlen vonzáskörzetében – nagyon sok hidegkúti gyerekkel – is üzemel két önkormányzati fenntartású óvoda: a Völgy utcai Ökumenikus Óvoda és a Hűvösvölgyi Gesztenyéskert Óvoda. Ezeken kívül számtalan nem önkormányzati fenntartású óvoda is működik a területen, amelyek mind a leendő uszoda célcsoportját növelik, nem is beszélve a II. kerület belsőbb részein és a budapesti agglomerációban élőkről. Ezekből az intézményekből több ezer gyermek jár változó rendszerességgel valamilyen úszásoktatásra, edzésre. Ez a fajta tanórán kívüli sporttevékenység a jövőben helyben – vagy a közelből, kisbuszok igénybevételével utaztatva a gyermekeket – könnyedén megoldható lesz.

A tervek szerint egy 25x50 méteres fedett uszoda és az azt kiegészítő tanmedence (valamint az épületben kialakítandó egyéb fitnesz lehetőségek) mellett, egy 25x33 méteres – vagyis vízilabda meccs megtartására is alkalmas – kültéri medence is épülne, amely a nyári időszakban a strand funkciót is betölthetné. Az elképzelés szerint a komoly utánpótlás nevelési munka mellett, a szabadidő- és versenysport élet fellendülése várható, és országos vagy akár nemzetközi kitekintésű sportesemények megvalósulását is elősegítheti az új létesítmény.


Összefogással a hidegkúti uszodáért! Várják cégek jelentkezését!

A látvány-csapatsport támogatása keretében az adózó a látvány-csapatsport országos sportági szakszövetsége, jelen esetben a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) tagjaként működő sportszervezet, jelen esetben a 100 %-ban önkormányzati tulajdonú II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. részére támogatást (juttatást) nyújthat az utánpótlás-nevelési feladatainak ellátására, tárgyi eszköz beruházásra, felújításra, és infrastruktúra fejlesztésre. Az adózó a részére kiállított támogatási igazolásban szereplő összegig – döntése szerint – a támogatás (juttatás) adóéve és az azt követő adóévek adójából, de utoljára a támogatás (juttatás) naptári évét követő hatodik naptári évben lezáruló adóév adójából – feltéve, hogy a támogatási igazolás kiállítására irányuló kérelemnek a támogatás igénybevételére jogosult szervezet általi benyújtásakor az adózónak nincs lejárt köztartozása – adókedvezményt vehet igénybe, függetlenül attól, hogy e támogatással nem növeli adózás előtti eredményét az adóalap megállapításakor. Az adókedvezmény támogatási igazolás alapján vehető igénybe.


Kapcsolat, bővebb információ:


Szentirmai-Zöld Máté
polgármesteri referens
E-mail: szentirmai.mate@masodikkerulet.hu
Telefon: 06 30 867-1915

Budapest II. kerületi Polgármesteri Hivatal
Polgármesteri Kabinet
1024 Budapest, Mechwart liget 1.
Telefon: 346-5769

Pesthidegkúti Kirendeltség
Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat
1028 Budapest, Máriaremetei út 37.
Telefon: 274-7491

 

Utolsó módosítás dátuma: 2017. május 18. 9:51
<2019. június>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!