Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Eseményekarchívum »
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Kiállítás és bélyeg a Nagy Háború emlékére

Az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából tartott közös megemlékezést a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Magyar Posta Zrt. július 28-án a budai várban.

Elsőként Kovács Vilmos ezredes, az intézet parancsnoka köszöntötte a résztvevőket, majd Kun Szabó István vezérőrnagy, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára tartott beszédet. A vezérőrnagy tisztelgett az 1914 és 1918 között harcoló, elesett vagy megsérült magyar katonák emléke előtt, majd hangsúlyozta: a centenárium remélhetőleg felhívja a közvélemény és a média figyelmét történelmi emlékeink, értékeink megőrzésének fontosságára.
Az évforduló alkalmából a Magyar Posta Zrt. bélyeget bocsátott ki. A 440 forintos bélyeget – amely első világháborús tiszti kitüntetéssort és korabeli térképrészletet ábrázol – Sárközy Ágnes, a vállalat kiskereskedelmi és üzleti támogatási igazgatója mutatta be. A vezető megemlítette, hogy a Nagy Háború alatt is adtak ki bélyegsorozatot: a bevételt akkor hadikiadásokra, valamint a hadiözvegyek és -árvák támogatására fordították. A most bemutatott, 250 ezer példányos, centenáriumi bélyeget Kara György grafikusművész tervezte Szikits Péter fotóinak felhasználásával. A múzeumban a centenárium alkalmából megnyitották az I. világháborús tüzérségi lövedékek a győri Magyar Ágyúgyár lőteréről című hadiipari kiállítást, majd koszorúkat helyeztek el az I. világháborús emlékfalnál. A megemlékezésen közreműködött a Magyar Honvédség Légierő Zenekar.

Hadtörténeti Intézet és Múzeum
1014 Budapest, Kapisztrán tér 2‒4.
Nyitva tartás: keddtől vasárnapig, 10–18 óráig.
Telefon: 325-1600, e-mail: webmaster@mail.militaria.hu, honlap: www.militaria.hu

Utolsó módosítás dátuma: 2014. augusztus 22. 13:59