Nőnapi összefoglalő

Kulcsszavak Megosztás

Sok vagy kevés? 2020 óta az idei az ötödik olyan nőnap, amely a II. kerületben nemcsak egynapos virágos ünnep, hanem olyan alkalom, amely a nemi szerepek változásáról, az esélyek kiegyenlítésének lehetőségéről és az önkormányzat keretei között vállalható feladatokról szól.

Ha számba vesszük az elvégzett munkát, az bizonyos szempontból sok, de van olyan nézőpont, ahonnan kevés – veti fel Őrsi Gergely. Sok évszázadra nyúló társadalmi normákat és mintákat megváltoztatni egyik évről a másikra megvalósíthatatlan, de alapokat kijelölni, új irányokat szabni, a hozzáálláson alakítani sokat lehet. Ez tettük az elmúlt négy és fél évben – tette hozzá a polgármester, aki szerint már most érezhető hatása van annak, hogy szimbolikus akciók mellett számos konkrét intézkedést is útjára indított az önkormányzat. Összeállításunkban mindezeket vesszük sorba.

Az önkormányzat 2019 óta sokat tett azért, a nőnap ne csupán egy kötelező, elvárt kicsit kínos ünnep legyen. Sokkal inkább az a szándék, hogy a március 8-diki dátum köré olyan programok épüljenek, amelyek az esélyegyenlőségre, a nők társadalmi szempontból hátrányos helyzetére hívja fel a figyelmet.

Miért fontosak a közterületi elnevezések?

Ma a II. kerületben 648 közterületi elnevezésből 170 van személyről, illetve női vagy férfi nevekről elnevezve. 142 férfiról, 48 nőről, az arányok azonban ennél kicsit rosszabbak, ahogy sok női szobor inkább csak valami jelkép, úgy ebben az esetben is csupán 28 konkrét női elnevezést találunk. Ez az összes közterületi elnevezés 4,3 százaléka. Az arányokat ha csak kisebb mértékben is, de javította és javítja, hogy az önkormányzat immár két alkalommal hirdetett meg lakossági felhívást, hogy kiről neveznének el a kerületiek tereket, utcákat. Mindkét felhívásra ezres nagyságrendben érkeztek visszajelzések Ezeknek az akcióknak köszönhetően van már a Millenáris mellett Szabó Magda sétány, a Vízivárosban Psota Irén utca, egykori Komjádi utcai lakásához közel Solt Ottilia tér és a Józsefhegyen Komlós Juci köz. Idén tavasszal négy újabbal bővül a sor: hamarosan sétálhatunk a Nemes Nagy Ágnes korzón, átvághatunk a Karig Sára közön, időzhetünk a Pikler Emmi ligetben és szaladhatunk a Pásztory Ditta lépcsősoron.

A 2019-es állapotokhoz képest mintegy negyedével több nőről elnevezett közterület lesz 2024 végére a II. kerületben.

A női utcanévtáblákhoz 2023-ban kiegészítő táblákat is helyezett ki az önkormányzat, sőt az általános női neveknél olyan táblát tettek ki, ahol egy kérdőjel mögött elolvashatjuk, hogy kikről is lehetett volna az adott közterületet elnevezni – több mint 100 lány és asszony neve került fel, mindannyiukról olvashatunk a kerület honlapján.

Több női köztéri szobrot!

A szobrokat tekintve talán még szomorúbb a helyzet, hiszen a több száz köztéri műalkotásból 2019-ben csupán nyolc ábrázol valaha élt nőt, és ezek jó része valójában dombormű vagy emléktábla. Ezért is volt fontos vállalása a kerületnek, hogy a Széna téri történelmi parkban szobrot állítson a 23 évesen a Margit körúti fogházban kivégzett költőnek, Szenes Hannának. A Széna téri emlékpark két szobornak ad otthont: Szenes Hanna szobra – mely Fáskerti Zsófia alkotása – mellett Ötvenhatos emlékműnek, melyet a hatdé művészcsoport készített. Az alkotásokat meghívásos pályázaton választotta ki a II. kerületi önkormányzat által felkért szoborbiztottság Spengler Katalin műgyűjtőnek, a párizsi Pompidou Központ akvizíciós bizottságának tagjának vezetésével. A női szobrok egy megkapó és a kerületiek által nagyon szeretett apró kompozícióval is kiegészült. A Pasaréti téren, az egykori virágos bódét üzemeltető házaspárnak, Aranka néninek és Béla bácsinak emléket állító Kolodkó Mihály-szoborral együtt immár 10 olyan női szobor van a kerületben, amely valaha élt konkrét személyt ábrázol. A növekedési arány itt 20 százalék.

A szavak ereje – merjünk beszélni!

Az elmúlt években több alkalommal robbant a közéletbe olyan – rég elhallgatott, illetve nyílt titokként kezelt – a nemi szerepek és a hatalmi helyzetekkel való visszaélésből fakadó feszültség, amely óhatatlanul megszólalásra és beszélgetésre szorította az érintetteket. Ezzel párhuzamosan több, fizikai atrocitásig fajuló, családon vagy intézményen belüli visszaélés is tragikusan ismétlődik társadalmunkban. Ezekről a nehéz témákról indított a II. kerületi önkormányzat Védett tér címmel beszélgetéssorozatot a Friedrich Ebert Stiftung Budapest és az Átrium Színház közös szervezésében. Veiszer Alinda házigazdaként olyan érzékeny témákról vezetett őszinte, tabuk nélküli beszélgetéseket, amelyek valós segítséget nyújtottak a személyes határok meghúzásában, a nemi szerepek egyensúlyának megteremtésében, az eltérő erőviszonyokból fakadó visszaélések, a családi és a munkahelyi kiszolgáltatottság, továbbá a botrányok és családi tragédiák utóéletéről és tanulságairól.

„Szolidáris kerületként erről társadalmi felelősségünk beszélni, annál is inkább, mert az

őszinte kommunikáció eszköze lehet a tabuk ledöntésének” – jelezte Őrsi Gergely, a II.

kerület polgármestere.

A Covid-zárással szinte egyidőben 2020 elején elindult sorozatban a karantén okozta szociális szorongásról, az anyai túlvállalásokról épp úgy esett szó, mint arról, hogy mit is jelent a családi kapcsolataink szempontjából a minőségi idő, vagy hogy miként tudunk a nemi sztereotípiák ellen fellépni. Eddig 14 alkalommal nézhették meg az érdeklődők.

Egyenlő munkáért egyenlő bér

A II. kerületi önkormányzat 2021-ben csatlakozott az Amnesty International Magyarország #EgyLépésselKözelebb kampányához vállalva, hogy a nemek közötti bérkülönbségre vonatkozó adatokat közzétesszi. A Polgármesteri Hivatalban 2021-ben 164 nő és 70 férfi dolgozott, az azonos beosztásban lévő nők pedig átlagosan 1,1 százalékkal kerestek kevesebbet, mint az ugyanabban a pozícióban dolgozó férfiak. Valódi különbség a vezető beosztású munkatársak bére között volt, mintegy nyolc százalékkal kerestek többet a férfiak, mint a nők. A különbségek nem szignifikánsak, és a kerület vezetése igyekszik ezeket továbbra is a minimálisra szorítani.

Ápolási szabadság és plusz apanapok

A II. kerület önkormányzatánál igyekszünk elérni, hogy a speciális élethelyzetekből adódó teendők menedzseléséhez plusz szabadnapokat biztosítsunk kollégáinknak. Ennek érdekében döntött arról a képviselő-testület, hogy a hozzátartozóját otthon ápoló kollégáknak eddig járó évi 5 szabadnapot 10 szabadnapra emeljük, és erre kérjük a kerületi munkáltatókat is, illetve az Országgyűlést arra, hogy tegye elérhetővé a plusz szabadnapokat valamennyi munkavállaló számára.

Döntöttünk arról is, hogy férfi kollégáink, akiknek gyermekük született, a gyermek születését követő 2. hónaptól a gyermek egy éves koráig terjedő időtartam alatt 5 plusz szabadnapot kapnak, így több időt tölthetnek családjukkal.

Férfiak a nőkért – He-For-She

Az UN Women indította el azt az innovatív „Férfiak a nőkért” kampányt (He-For-She), amely egy szolidaritási mozgalom a nemek közötti egyenlőségért. A kampány felhívja a férfiakat és a fiúkat arra, hogy tegyenek egy egyenlőbb világért, és hogy az emberek egyenlő partnerként összefogva alkossanak közös jövőképet egy olyan világról, amelyben megvalósul a nemek közötti egyenlőség, és ennek érdekében konkrét és helyi szinten releváns megoldásokat dolgozzanak ki. A mozgalomhoz a II. kerületi önkormányzat nevében Őrsi Gergely polgármester 2024-ben csatlakozik.

Idővonal

2019

2020 Védett tér (Karanténanyák, Kiszabadulók - Gyerekkel a karantén után, Kinyitottunk? - gazdaság a karantén után, Tanévnyitó – élet az iskolában, Egyensúly - (Köz)élet és (magán)élet között, Néma sikolyok- Erőszak a családban)

2021 Védett tér (Egyenlőtlen esélyek, Mindennapok szorongása - Covid idején, Született tehetségek, Közösségi lételem - a kultúra)

#EgyLépésselKözelebb

Szabó Magda sétány

2022 Védett tér (Nőkön a neheze – a társadalmi tabuk feloldása, Ezek a mai fiatalok, Kultúra - Kapcsolódás ereje)

Szenes Hanna-szobor a Széna téren

Aranka néni és Béla bácsi szobra a Pasaréri téren

Komlós Juci köz

Psota Irén utca

Solt Ottilia tér

2023 Védett tér (Nem csak a nők dolga)

Kiegészítő táblák nőkről elnevezett közterületeken

Ápolási szabadság

Apanapok biztosítása

2024 Csatlakozás a Férfiak a nőkért – He-For-She kampányhoz

Nemes Nagy Ágnes korzó

Karig Sára köz

Pikler Emmi liget

Pásztory Ditta lépcsősor

Aktuális