Kedves látogató! Ön jelenleg egy archivált cikket olvas. Utolsó frissítés: 2021.06.09 10:30

Buda, a mi otthonunk! - Keressük Buda legszebb, legvirágosabb kertjeit

Kulcsszavak Megosztás

Polgármesterként fontosnak tartom elismerni és közösségünk számára követendő példaként bemutatni azokat a kerteket, erkélyeket vagy belső udvarokat, melyek tulajdonosai vagy az ott lakók különösen nagy gondot fordítanak arra, hogy a II. kerület a Főváros egyik legszebb, rendezett és leginkább virágban - zöldben pompázó városrésze legyen úgy a közterületein, mind a társasházi vagy magántulajdonú ingatlanok esetében.

Budapest Főváros II. kerület Önkormányzata 2020. évi költségvetéséről szóló 3/2020. (II.28) önkormányzati rendelete 19. § (1) bekezdése alapján polgármesterként pályázatot hirdetek „Buda, a mi otthonunk! - Keressük Buda legszebb, legvirágosabb kertjeit címmel, azzal a céllal, hogy azok a magáningatlanok vagy társasházak, melyek a pályázati kiírás követelményeinek megfelelnek, közösségi elismerésben részesüljenek.

„A kerület legszebb virágos kertje, erkélye vagy társasházi belső udvara” pályázaton részt vehet minden olyan kerületi magánszemély vagy társasházi közösség, akiknek fontos, hogy Buda, a mi kerületünk valódi otthonává váljék minden kerületinek, akiknek fontos, hogy az utcáink szemnek – léleknek szépek és felemelőek legyenek.

Előnyben részesítjük azokat, akik a pályázatra benevezett erkélyt/kertet/belső udvart saját tervezésük alapján, saját munkájukkal valósították meg.

A megmérettetés célja, hogy megmutassuk, milyen szépek a kerület balkonjai, kertjei vagy társasházi belső udvarai, és milyen sokan tesznek azért, hogy saját környezetük még vonzóbb legyen, s ezzel is a kerület környezettudatos szemléletét erősítik.

Pályázni a dísznövényeket, fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcstermő vagy egyéb fás, cserjés növényeket kiemelő, a kerti kompozíciót is bemutató 6 darab, balkonkerti/előkerti vagy kerti/belső udvari fotóval és egy maximum 400 karakteres leírással lehet az alábbi kategóriákban:

 • A kerület legszebb kertje – 2020.
 • A kerület legszebb társasházi belső udvara - 2020.
 • A kerület legszebb erkélye – 2020.

Kategóriánként 3 – 3 pályázó kap elismerést és a legjobbakat, valamint a legtöbb közönségszavazatot kapó pályázót kertészeti utalványokkal díjazzuk, az 1. – 10. helyezettek számára egy – egy csomag (10 – 10 db) zöldhulladékgyűjtő zsákot adunk ajándékba.

A díjak összege kategóriánként:

 • helyezett 60.000 Ft,
 • helyezettek 50.000 Ft,
 • helyezettek 40.000 Ft,
 • a közönségszavazat győztese 60.000 Ft.

A pályázatokat 2020. július 1. és 2020. július 31. között lehet benyújtani.

A pályázat elbírálását felkért külső szakértők javaslata alapján a Településüzemeltetési, Környezetvédelmi és Közbiztonsági Bizottság végzi, döntésük megalapozásához a Bizottság tagjai – a pályázóval előre egyeztetett időpontban – akár helyszíni látogatáson, személyesen is megtekinthetik az adott balkonkertet/kertet/belső udvart.

Pályázati feltételek

 • Pályázni Budapest II. kerületi címmel vagy helyrajzi számmal rendelkező ingatlanok esetében lehet.
 • A pályázatot benyújthatja magánszemély vagy az adott társasházi közösség nevében a közösség egy tagja vagy a társasház közös képviselete is.
 • A társasházak pályázata esetében a pályázaton történő indulásról fontos a lakók többségnek támogatása.
 • A pályázni a masodikkerulet.hu honlapról letölthető kitöltött pályázati adatlap és a pályázati feltételekben megadott méretű és formátumú – maximum – 6 fotó beküldésével lehet.
 • A legszebb kert kategóriánál a rendezett udvar és kert, valamint a növényzet és az épített környezett esztétikai összhangja mellett fontos szempont az ingatlanhoz tartozó tisztán tartott járda, az esetleges zöldsáv és a vízelvezető árok is.
 • A társasházi pályázatok esetében a belső kert növényzete mellett a bírálók értékelik az esztétikus, városképbe illő virágos homlokzatot és a lépcsőházak, folyosók rendezettségét, melyekből kitűnik, hogy a lakóközösség a társasház teljes területét az otthona részének tekinti.
 • A legszebb erkély kategóriánál a környezettel való összhatást, a legötletesebb, legvirágosabb vagy legzöldebb, a II. kerület környezettudatosságát leginkább kihangsúlyozó balkonkertek tulajdonosainak pályázatait várjuk.
 • A pályázatokat és az ahhoz mellékelt fotókat a [email protected] email címre kell megküldeni vagy a kitöltött adatlapot papíralapon, a színes fotómelléklettel együtt is be lehet nyújtani a Központi Ügyfélszolgálathoz.
 • A pályázók által megküldött fotókat az Önkormányzat a saját közösségi oldalán és hivatalos honlapján kizárólag a pályázattal kapcsolatosan felhasználhatja.
 • A pályázat mellékleteként megküldött fotók mérete egyenként ne haladja meg a 2 MB-ot, „JPEG” file formátumban és elnevezésükben egységesen: „pályázó neve”_”fotó sorszáma.jpeg” kérjük.

A pályázatnak nem feltétele, de számunkra nagy öröm lenne, ha a kerületi muskátli vásár alkalmával eljuttatott virágok egy-egy pályázat alkalmával visszaköszönnének.

Pályázati kiírás és adatlap PDF formátumban >>>

Pályázati kiírás és adatlap word dokumentumban >>>

Archív