Kedves látogató! Ön jelenleg egy archivált cikket olvas. Utolsó frissítés: 2020.11.10 14:45

Házhoz megy a gondoskodás

Kulcsszavak Megosztás

A II. Kerületi Önkormányzat folyamatosan biztosítja a kerületi rászorulók ellátását.

A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetben az önkormányzatok gondoskodnak a házi segítségnyújtásban nem részesülő időskorúakról, illetve a koronavírus gyanúja, vagy megbetegedés miatt hatósági karanténba kerültek ellátásáról. Akik nem hagyhatják el otthonukat, illetve nincs segítségük, azok számára – kérésre – a II. kerület biztosítja az étel házhoz szállítását, segít az alapvető élelmiszerek, tisztálkodási és tisztítószerek megvásárlásban, a gyógyszerek kiváltásában. 

A veszélyhelyzetben természetesen az a legjobb és legszerencsésebb módja az idősek ellátásának, ha maguk a családtagok, ismerősök, vagy akár a szomszédban lakók tudnak gondoskodni róluk. Akiknek nem adatott meg ez a lehetőség, azok számára az önkormányzat igyekszik a lehető legtöbb segítséget nyújtani.
A koronavírus terjedése elleni közdelem miatt megnövekedett feladatok sűrűjében dolgoznak a II. Kerületi Önkormányzat és gondozóhálózat munkatársai.
– Akik eddig is részesültek házi segítségnyújtásban, azok számára természetesen automatikusan továbbra is folyamatosan biztosítva van az ellátás, ugyanakkor az önkormányzatok feladata lett, hogy gondoskodjanak azokról az időskorúakról, akik a szociális ellátórendszerben eddig nem szerepeltek, és az önkormányzatnak tett nyilatkozatban vállalják, hogy otthonaikat nem hagyják el a veszélyhelyzet ideje alatt – mondta el lapunknak Vargáné Luketics Gabriella, a II. Kerületi Önkormányzat Humánszolgáltatási Igazgatóságának vezetője. – A víruskrízis alatt ugyancsak az önkormányzatoknak kell gondoskodniuk az otthon hatósági karanténban lévők alapvető ellátásáról.
Az igazgató hangsúlyozta, hogy a feladatellátásban kiemelt szerepük van a gondozási központoknak, de a megnövekedett munkából kiveszik a részüket a II. kerületi Család- és Gyermekjóléti Központ, a Városrendészet és a Polgármesteri Hivatal Ellátási Osztályának munkatársai is.

Ételt házhoz

A kulturális és sportlétesítmények mellett többek között közintézmények is bezárták kapuikat a koronavírus elleni hatékony védekezés érdekében, ezért a II. kerületben élő időseket ellátó és különböző programjaiknak helyet adó négy gondozási központ sem fogad látogatókat.
Ez azt jelenti, hogy nemcsak klubrendezvények maradnak el, hanem az ebédet sem lehet elvinni, vagy helyben fogyasztani. Akik eddig így oldották meg az étkezésüket, azok szintén a házhoz szállítást vehetik igénybe, így azok az idősek, akiknek a jelenlegi krízishelyzetben nem tanácsos elhagyniuk az otthonukat, szintén nem maradnak ellátás nélkül.

A kiszállításhoz készítik elő az ételt és fertőtlenítik a dobozokat a Fillér utcai 2. Számú Gondozási Központban


Az időskorúaknak, illetve a szociálisan rászorultaknak az ételt a négy gondozási központból szállítják ki a fáradhatatlan munkatársak, ami több száz címet jelent naponta. Péntekenként megnő a feladat a kivitelre váró ebéd összekészítésével, mert a szombati és vasárnapi ellátmányt is ekkor viszik ki.
A polgármesteri hivatalban lapunknak elmondták, hogy azokról a hatósági karanténban lévőkről is gondoskodniuk kell, akik ezt kérik, mivel nem hagyhatják el lakóhelyüket, de nincsen, aki ellássa őket. Számukra előzetes egyeztetést követően megrendelik a meleg ételt és futárcég segítségével szállítják ki.

Kiváltják a gyógyszereket is a rászorulóknak

A koronavírusos időszakban nemcsak az étel beszerzése, de a patikába járás is komoly kockázatot rejt az idősebb korosztály számára. A II. Kerületi Önkormányzat ezért segít kiváltani a gyógyszereket azoknak, akik vállalták, hogy nem hagyják el otthonaikat.
A feladat koordinálását és teljes körű lebonyolítását a Család- és Gyermekjóléti Központ látja el. Igényeket a már jól ismert elérhetőségeken kell leadni, majd ezt követően a munkatársak felveszik a kapcsolatot a kérelmezővel, megbeszélik és pontosítják az igényeket. Az önkormányzat munkatársa a kiválasztott gyógyszertárban megvásárolja a kért orvosságokat, majd azokat kiviszi az igénylő otthonába. A munkatárs mindig hitelt érdemlően igazolja magát, aláíratja a nyilatkozatot a kérelmezővel, majd a gyógyszertári számla ellenében átveszi a pénzt a gyógyszerért.
A visszajelzésekből és a tapasztalatokból úgy tűnik, jelenleg nehézséget jelent, hogy a gyógyszereket csak készpénzben lehet kifizetni. A remények szerint mindez hamarosan pozitív irányban fog változni, mert az önkormányzat egyeztetéseket kezdeményezett a partnerekkel.

Telefonos rendelés és bevásárló városrendészek

A II. kerület segít az idősebb lakóknak a boltból elhozni az alapvető élelmiszert, bevásárolnivalót, a tisztálkodási és tisztítószereket. Az önkormányzat segítségét az erre a célra megadott telefonszámokon, vagy e-mailen keresztül kérhetik az érintettek. A beérkezett kérést követően az Ellátási Osztály felveszi a kapcsolatot az önkormányzattal együttműködésben lévő boltok egyikével. A bolt munkatársa a megrendelés részleteinek tisztázása, valamint a rendelés véglegesítése érdekében telefonon keresi meg a szolgáltatást kérőt. A megrendelt áruért a bolti árat kell fizetni, a szolgáltatás nem jár szállítási költséggel, sem pedig felárral.
Az idősek ellátásából a napi közterületi járőrözés mellett a városrendészek is kiveszik a részüket. Nemcsak házhoz szállítják a boltból az igényelt árut, hanem a fizetést is náluk lehet intézni.
– Kollégáim tudják, hogy milyen nehéz helyzetben vannak most a II. kerületi idősek, akik magukra vannak utalva, ezért munkájukkal igyekeznek minél jobban támogatni és egyben lelkesíteni őket ezekben a hetekben, vagy hónapokban – hívta fel a figyelmet Kalocsai Tímea, a Városüzemeltetési Igazgatóság vezetője. – A városrendész kollégák szállítják ki a lakásokhoz a boltban összeállított termékcsomagot, és kezelik a házaknál átvett pénzt, valamint bankkártyás fizetés esetén POS kártyaolvasó terminál is van náluk – tette hozzá az igazgató.

Végh Szilveszter városrendész és Kustán Márton városrendészeti referens megérkezett a bevásárlásból az egyik idős igénylő házához


Mivel mind többen igénylik a bevásárlást, ezért a gördülékeny ellátás érdekében a készpénzes fizetésnél lehetőség szerint a pontos összeget kell kikészíteni a kiszállított termékek átvételéhez. Azt is fontos tudni, hogy a kiszállított áru visszavitelére nincs mód.
Az önkormányzatnál elmondták, hogy azoknak a hívását is várják, akiknek tudomásuk van arról, hogy a házukban, szomszédjukban az idősebb korosztályhoz tartozó rászoruló lakik, de nincs segítsége.


Igénybejelentés
Az igényeket 8 és 20 óra között a (06 30) 159-0148-as és (06 30) 159-0149-es telefonszámokon, valamint az [email protected] e-mail-címen keresztül lehet benyújtani.

Archív